ΑΘΗΝΑ
19:03
|
23.04.2024
Κατηγορούν για ψηφοθηρία την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ – Καταγγέλλουν ότι απειλείται η εθνική ενότητα της Ισπανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ισπανικές σημαίες δεκάδες χιλιάδες άτομα στη Μαδρίτη διαδήλωσαν κατά των κυβερνητικών σχεδίων για την απονομή χάριτος σε ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλονίας. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρίσκονται τα κόμμα της Δεξιάς, της κεντροδεξιάς και της άκρας Δεξιάς –  Λαϊκό Κόμμα (PP), Ciudadanos και Vox – που κατηγορούν την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ για ψηφοθηρία. Εν αντιθέσει η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η απονομή χάριτος στους 12 Καταλανούς που συμμετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας το 2017 θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην Καταλονία.

Σημειώνεται ότι το 2019 εννέα Καταλανοί ηγέτες του αυτονομιστικού κινήματος κρίθηκαν ένοχοι για υποκίνηση για διοργάνωση ενός μη εξουσιοδοτημένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία και την έκδοση μονομερούς δήλωσης ανεξαρτησίας. Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από εννέα έως 13 έτη. Τρεις άλλοι Καταλανοί καταδικάστηκαν για ανυπακοή αλλά δεν φυλακίστηκαν.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία άγγιξαν τις 25.000, υποστηρίζουν ότι η απονομή χάριτος στους αυτονομιστές θέτει σε κίνδυνο την εθνική ενότητα της Ισπανίας. “Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό τώρα”, είπε ένας διαδηλωτής στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, “η χάρη πρέπει να συνοδεύεται από μεταμέλεια και οι αυτονομιστές δεν έχουν επιδείξει κάτι τέτοιο”, πρόσθεσε.

“Η ισπανική κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από έναν κακό παρελθόν προς ένα καλύτερο μέλλον και αυτό απαιτεί μεγαλοψυχία”, δήλωσε την προηγουμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ισπανικής εφημερίδα “El Mundo” το 61% των Ισπανών τάσσεται κατά της απονομής χάριτος, ενώ το 29,5% τάσσεται υπέρ.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ισπανίας Κάρμεν Κάλβο δήλωσε ότι η απονομή χάριτος στους Καταλανούς αυτονομιστές είναι “κοντά” σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή με την εφημερίδα La Vanguardia, αλλά το θέμα διχάζει τους Ισπανούς.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας δήλωσε σε μη δεσμευτική έκθεση τον περασμένο μήνα ότι αντιτίθεται σε πιθανή απονομή χάριτος στους Καταλανούς αυτονομιστές.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Σύλληψη τριών ατόμων για την πυρκαγιά στην Πάρο

Αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για πληγέντες

Ηλεία: Μεγάλη πυρκαγιά στη Ζαχάρω κοντά σε κατοικημένη περιοχή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα