ΑΘΗΝΑ
00:38
|
02.05.2024
Ορκίζεται πρωθυπουργός ο ηγέτης του κόμματος Yamina - Παιδεία, Υγεία και μείωση της γραφειοκρατίας στις προτεραιότητές του – Τέλος εποχής για τον Νετανιάχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ισραηλινό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος διαδέχεται τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά 12 χρόνια στην εξουσία.  Από τους 119 παρόντες βουλευτές (του 120μελούς Κοινοβουλίου) 60 ψήφισαν υπέρ του νέου συνασπισμού, στον οποίο μετέχουν η δεξιά, η αριστερά και στηρίζει επίσης αραβικό κόμμα. Πενήντα εννέα βουλευτές, κυρίως του κόμματος Λικούντ του απερχόμενου Μπέντζαμιν Νετανιάχου, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων, καταψήφισαν.

Ο νέος πρωθυπουργός του Ισραή, Ναφτάλι Μπένετ, δεσμεύτηκε να ενώσει τη χώρα του μετά το πολιτικό αδιέξοδο των δύο ετών και τις τέσσερις εκλογικές διαδικασίες. Δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα “εργαστεί για το καλό όλων των πολιτών” προσθέτοντας ότι στις προτεραιότητές του είναι η μεταρρύθμιση της Παιδείας, της Υγείας αλλά και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Η θητεία του ηγέτη του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Στη συνέχεια θα παραδώσει την εξουσία για άλλα δύο χρόνια στον επικεφαλής του κεντρώου κόμματος, Yesh Atid (Υπάρχει Μέλλον), Γιαΐρ Λαπίντ. Η εξουσία στο Ισραήλ αλλάζει χέρια μετά από 12 χρόνια πρωθυπουργίας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο κ. Νετανιάχου θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος Λικούντ και θα είναι πλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ. Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ της Κυριακής για να γιορτάσουν την αποχώρηση του Νετανιάχου από την εξουσία.

Στην ομιλία του στην ισραηλινή Βυλή, Κνεσέτ, ο Μπένετ είπε: “Σήμερα δεν είναι μία ημέρα πένθους. Απλά αλλάζει η κυβέρνηση σε μια δημοκρατική χώρα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και κανείς δεν πρέπει να διακατέχεται από αίσθημα φόβου. Σε αυτούς που θα γιορτάσουν απόψε θα ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να χαίρονται με τον πόνο των άλλων. Δεν είμαστε εχθροί, είμαστε ένας λαός”.

Εκπρόσωποι των Παλαιστίνιων αντέδρασαν με αδιαφορία απέναντι στην αλλαγή ηγεσίας στο Ισραήλ. “Είναι ένα εσωτερικό θέμα του Ισραήλ” είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και πρόσθεσε, “η δίκη μας θέση είναι ξεκάθαρη. Αυτό που θέλουμε είναι ένα κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ”. Εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε:


“Ισραήλ παραμένει μια δύναμη κατοχής, μια αποικιοκρατική οντότητα εναντίον της οποίας πρέπει να αντισταθούμε για να ανακτήσουμε τα δικαιώματά μας”.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ. “Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, και τον εναλλάξ πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ και όλα τα μέλη της νέας ισραηλινής κυβέρνησης”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωση, λέγοντας “ανυπομονώ να εργαστεί” μαζί με τον Μπένετ “για να ενισχύσουμε όλες τις πτυχές της μακράς και στενής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών μας”. “Το Ισραήλ δεν έχει καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ. Ο δεσμός μεταξύ των λαών μας είναι η απόδειξη των κοινών αξιών μας και δεκαετιών στενής συνεργασίας”, πρόσθεσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη επίσης τον Ναφτάλι Μπένετ και δήλωσε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί στενά με τη νέα κυβέρνηση. “Η Γερμανία και το Ισραήλ συνδέονται με μοναδική φιλία την οποία θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω. Σε αυτό το πνεύμα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σας”, δήλωσε η Μέρκελ σε μήνυμα που απηύθυνε στον Μπένετ και έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπός της Ουλρίκε Ντέμερ στο Twitter. 

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα