Ευκαιρία να επαναβεβαιωθεί η σημασία του ευρωατλαντικού δεσμού, που δοκιμάστηκε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου.
“Είναι ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την προσήλωση μας στις κοινές αξίες και αρχές αλλά και την ενότητα της Συμμαχίας. Αντιμετωπίζουμε μία σειρά από εξαιρετικά σύνθετες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Συμμαχίας”, είπε ο πρωθυπουργός.
“Αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο, προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Απέναντι σε όλα αυτά η ατζέντα του ΝΑΤΟ 2020-2030 έρχεται να δώσει μία σειρά από εμπεριστατωμένες απαντήσεις. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι μία χώρα που μέχρι και τις δύσκολες εποχές της οικονομικής κρίσης σταθερά δαπανούσε πάνω από 2% του ΑΕΠ της σε αμυντικές δαπάνες. Είναι μία χώρα που, καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την κρίση που την ταλάνισε την τελευταία δεκαετία, έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της δυνατότητες, έτσι ώστε να είναι ακόμα πιο αξιόπιστη στις υποχρεώσεις της απέναντι στη συμμαχία”, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης – Ράμα για Χάγη
Οι διμερείς σχέσεις καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για την οποία ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των κυρίων Μητσοτάκη και Ράμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι, μετά και τις εκλογές στην Αλβανία, οι δύο χώρες είναι έτοιμες να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη συνομολόγηση συνυποσχετικού για την παραπομπή της Οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, επανέλαβε το διαχρονικό και σταθερό ενδιαφέρον της χώρας μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα καθώς και για την πρόοδο της Αλβανίας στους τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους Δικαίου, που εμπίπτουν στα προαπαιτούμενα που η Ε.Ε. έχει θέσει προς την Αλβανία.
Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη δωρεάν διάθεση 20.000 εμβολίων, τα οποία παραδόθηκαν σήμερα στην Αλβανία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον συνεχάρη για την εκλογή της Αλβανίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τη διετία 2022-2023.
Ασφαλής χώρα η Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον.
Ο πρωθυπουργός, ενημέρωσε τον κ. Τζόνσον για τη θετική επιδημιολογική πορεία της χώρας που, κατά τη γνώμη του, επιτρέπει την άρση των περιορισμών, από τη βρετανική κυβέρνηση, για τις επισκέψεις Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, ενώ ζήτησε να μην γίνεται διάκριση των ευρωπαϊκών χωρών από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ομόλογο του για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η αποκλιμάκωση, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο διάλογος και να δημιουργηθεί σταδιακά κλίμα εμπιστοσύνης.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα επόμενα βήματα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, μπορούν να συμφωνηθούν μόνον εντός του δεδομένου και δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες προβλέπουν λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Οι δύο ηγέτες εξέτασαν, ακόμη, την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου καθώς και τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη Συμμαχία μέσα από την Ατζέντα “ΝΑΤΟ 2030”.
Τέλος, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρόσκληση να παρευρεθεί στη Διάσκεψη Κορυφής Ηγετών, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP-26), τον Νοέμβριο 2021, στη Γλασκώβη, την οποία αποδέχτηκε.