ΑΘΗΝΑ
01:35
|
08.09.2024
Εφ' όσον είμαστε ενωμένοι και ισχυροί, τότε μπορούμε να συνομιλήσουμε με τη Ρωσία, διεμήνυσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις”, ανέφερε προσερχόμενος στη σύνοδο ο Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παλεύει για τον διάλογο με τη Ρωσία με την οποία παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις βρίσκονται “στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου”.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν στην ατζέντα του 2030 και ότι θα συζητήσουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και για τη Ρωσία.

Ακολουθώντας τη γραμμή του Λευκού Οίκου που εκφράστηκε την Κυριακή, η οποία ξεκαθάριζε για ακόμη μία φορά, ότι στόχος των συμμάχων είναι η αντιμετώπιση των απειλών που έρχονται από τη Ρωσία και από άλλες χώρες -βλ. Κίνα- ο Στόλτενμπεργκ διεμήνυσε πως οι συνομιλίες με τη Μόσχα θα είναι εφικτές μόνο εάν οι σύμμαχοι παραμείνουν ενωμένοι και ισχυροί.

“Οι σύμμαχοι θα δεσμευτούν για την εφαρμογή νέων στρατιωτικών εννοιών και στρατηγικών που θα ενισχύουν την αποτροπή και την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση απειλών από τη Ρωσία και από αλλού. Το ΝΑΤΟ συνεχίζει επίσης να παρακολουθεί τις ρωσικές αποστολές εντός και γύρω από την Ουκρανία”, υπενθυμίζεται ότι ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Κυριακή.

“Θα συνεχίσουμε επίσης να παλεύουμε για τον διάλογο με τη Ρωσία, και ο διάλογος δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα σημάδι δύναμης και εφ’ όσον είμαστε ενωμένοι και ισχυροί, τότε μπορούμε να συνομιλήσουμε με τη Ρωσία” συνέχισε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, χαιρετίζοντας την πολυαναμενόμενη συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη στη Γενεύη..

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε, επίσης, ότι η δυτική συμμαχία πρέπει να απαντήσει στην οικονομική, πολιτική και στρατιωτική άνοδο της Κίνας και ότι η τελική ανακοίνωση της συνόδου του ΝΑΤΟ θα παγιώνει μια νέα στρατηγική έναντι του Πεκίνου.

“Η Κίνα μας πλησιάζει. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική, αλλά βλέπουμε επίσης την Κίνα να επενδύει ιδιαίτερα στις δικές μας κρίσιμης σημασίας υποδομές”, τόνισε σε δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ πριν αρχίσουν να φθάνουν οι ηγέτες για τη σύνοδο.

“Γνωρίζουμε ότι η Κίνα δεν συμμερίζεται τις αξίας μας … χρειάζεται να απαντήσουμε από κοινού ως συμμαχία” διεμήνυσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τόνισε επίσης ότι “η Κίνα δεν είναι εχθρός μας” και ξεκαθάρισε ότι “δεν θα υπάρξει νέος ψυχρός πόλεμος”.

Ωστόσο, κατέληξε επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του Λευκού Οίκου: “Oφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τίθενται από την Κίνα για την ασφάλειά μας”.

“Έχουμε τώρα έναν Αμερικανό πρόεδρο, τον πρόεδρο Μπάιντεν, έντονα προσηλωμένο στο ΝΑΤΟ και στην ασφάλεια των ΗΠΑ”, ισχυρίστηκε.

Πηγές: Τass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα