ΑΘΗΝΑ
02:00
|
02.05.2024
Έγραψα όσα μου έλεγαν οι υποκριτές που σήμερα σηκώνουν το δάκτυλο, λέει η εμπνεύστρια του σποτ, Κία Παπαδοπούλου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακυρώθηκε το “1ο Πανελληνίο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας” μετά τη γενικευμένη κατακραυγή που προκάλεσε το εξευτελιστικό για τις γυναίκες διαφημιστικό σποτ του, σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργανωτική επιτροπής, η οποία επιμένει ότι επρόκειτο για ένα “κοινωνικό σποτ” που “παρερμηνεύθηκε”.

Ήδη έχει απενεργοποιηθεί η ιστοσελίδα του Συνεδρίου και το επίμαχο σποτ έχει αποσυρθεί από το youtube, ενώ η επιτροπή προσπαθώντας να μαζέψει τα αμάζευτα, το κάνει χειρότερο καθώς ισχυρίζεται ότι σκοπός δεν ήταν να προσβάλουν τις γυναίκες ούτε να ενισχύσουν στερεοτυπικά πρότυπα, αλλά να ενημερώσουν όσες θέλουν να τεκνοποιήσουν ότι μετά από κάποια ηλικία μειώνεται η ικανότητα αυτή.

Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. ‘Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;”. Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;’. Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα” αναφερόταν στο βίντεο της καμπάνιας του Συνεδρίου, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οργή αλλά και την άμεση αποχώρηση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, των χορηγών και των δημόσιων φορέων που το στήριζαν.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απέσυρε την αιγίδα της Προεδρίας μετά την κατακραυγή.

Ακολούθησε η ΕΡΤ και το ΑΠΕ ενω ήδη είχαν προηγηθεί καλλιτέχνες που επρόκειτο να εμφανιστούν στο Συνέδριο.

Την απόσυρσή του από τη χορηγία επικοινωνίας του Συνεδρίου, ανακοίνωσε και ο ΑΝΤ1.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ απέσυρε την ομιλία και τον χαιρετισμό από το συνέδριο τονίζοντας ότι “το προωθητικό βίντεο του συνεδρίου όπως και το κείμενο της πρόσκλησης εγείρουν σοβαρά ζητήματα και δεν επιτρέπουν την συμμετοχή ούτε με την ιδιότητα του Δημάρχου, ούτε με την ιδιότητα του επιστήμονα”.

Σε tweet ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης αναφέρει πως δεν είχε αποδεχθεί την αρχική πρόσκληση και χαρακτηρίζει “απαράδεκτα και αναχρονιστικά” τα μηνύματα του σποτ.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αποσύρονται η ΕΡΤ και το ΑΠΕ από τη χορηγία επικοινωνίας, τονίζοντας ότι “το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας”.

Από κοντά και η Όλγα Κεφαλογιάννη: “η γονιμότητα είναι δικαίωμα, η μητρότητα επιλογή, η ζωή κάθε γυναίκας δεν χωράει απολογισμούς ούτε ταμπέλες. Φτάνει πια με τις ενοχές και τα στερεότυπα που διαλύουν τις γυναίκες” τονίζει.

Το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν οι ίδιες για τις ζωές τους είναι αδιαμφισβήτητο. Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σαφώς και αποσύρει τη συμμετοχή της από το συνέδριο γονιμότητας“, σημειώνει η Μαρία Συρεγγέλα σε ανάρτηση της στο twitter.

“Η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Χιλιάδες ενεργοί πολίτες αντέδρασαν και εξέθεσαν όσους στήριξαν μια δράση προσβλητική για τη γυναίκα. Οι υπουργοί που παραμένουν ομιλητές είναι έκθετοι στα μάτια των γυναικών και των ανδρών της χώρας μας” σχολιάζει σε ανάρτησή του o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για Μεσαίωνα, λέγοντας πως “οι γυναίκες επιλέγουμε αν και πότε θα γίνουμε μητέρες. Είναι δικαίωμά μας. Το δημογραφικό απαιτεί πολιτικές και πόρους από την Πολιτεία. Ας δεσμευτεί η Κυβέρνηση, αντί να στηρίζει προσπάθειες που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω”.

Ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, καταδικάζει “απερίφραστα αυτή τη νέα καμπάνια” που “ενοχοποιεί τις γυναίκες και αναιρεί όλες τις φεμινιστικές κατακτήσεις” και ζητά από την Πολιτεία “να μη στηρίζει επιστημονικά Συνέδρια που προάγουν μισογύνικες και πατριαρχικές αντιλήψεις”.

Ακολούθησε και η ομαδική φυγή των ομιλητών αλλά και καλλιτεχνών που είχαν κληθεί να συνδράμουν στο Συνέδριο.

Κία Παπαδοπούλου: Έγραψα όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου

Αυτό το κείμενο έχει τη δική μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου”, ισχυρίζεται, προσπαθώντας να απαντήσει στη θύελλα των διαμαρτυριών, η εμπνεύστρια του σποτ και αρχισυντάκτρια της πρωινής εκπομπής “Πάμε Δανάη”, Κία Παπαδοπούλου, σε ανάρτηση της στα social media. “Γράφω όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά“, εξηγεί.

Γιατί έχω περάσει τα 40 και δεν έχω γίνει μάνα. Γιατί η δική μου οικογένεια έχει έναν υπέροχο αδέσποτο σκύλο και όχι παιδιά όπως θα ‘έπρεπε‘. Αυτές τις ερωτήσεις, που έχω βάλει ως ερινύες στο σποτ, τις έχω δεχτεί άπειρες φορές στη ζωή μου… η ειρωνεία είναι ότι τις έχω δεχτεί και από ανθρώπους που σηκώνουν το δάχτυλο και με καταδικάζουν που τις έγραψα. Θέλετε να μου πείτε πως μόλις μια γυναίκα περάσει τα 40 ΔΕΝ είναι η πρώτη ερώτηση που της κάνουν; Ακόμα και στην τηλεόραση” συνεχίζει η δημοσιογράφος.


Μου ζητήθηκε να γράψω το κείμενο για ένα κοινωνικό μήνυμα με θέμα τη γυναικεία υπογονιμότητα. Αυτή είναι η δουλειά μου, είμαι δημοσιογράφος και έχω γράψει παρά πολλά κείμενα μετά από έρευνα. Τα ιατρικά δεδομένα μιλούν ξεκάθαρα πως η έλλειψη γνώσης είναι ένας από τους βασικούς λόγους της γυναικείας υπογονιμότητας. Δυστυχώς, δεν μπορώ ν’ ανατρέψω τα ιατρικά δεδομένα. Ακόμα και εγώ η ίδια αν είχα τη γνώση που έχω σήμερα θα τα είχα κάνει όλα αλλιώς. Από πότε όμως είναι κακό να ενημερώνεται κάποιος όπως τονίζει το σποτ; Στο κοινωνικό μήνυμα έχω τονίσει δύο λέξεις: “ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει κάνει λάθος!” και φυσικά” ΑΝ ονειρεύεσαι να κάνεις τη δική σου οικογένεια…’Μπορεί να ονειρεύεσαι κάτι άλλο στη ζωή σου. Απλά ενημερώσου! Αυτό τονίζει το μήνυμα, να διώξεις τις ενοχές που σου φορτώνουν οι άλλοι και φυσικά να ενημερωθείς σωστά! Προσπαθήστε να βλέπετε και να κρίνετε σωστά ακόμα κι αν υπάρχει πολύ σκοτάδι.

Οργανωτικής επιτροπή: Ας αναλάβει η Πολιτεία

Η οργανωτική επιτροπή δημοσίευσε την κάτωθι ανακοίνωση στο facebook εξηγώντας πως αποφάσισε ομόφωνα την ακύρωση του συνεδρίου “λόγω της αρνητικής αντίδρασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ένα τηλεοπτικό κοινωνικό σποτ, του οποίου το μήνυμα παρερμηνεύθηκε” και ζητά από την Πολιτεία “να αναλάβει την ευθύνη και να φροντίσει την ενημέρωση του πληθυσμού, διαφυλάσσοντας τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των γυναικών, ώστε να επιλέξουν και να επιδιώξουν την τεκνοποίηση όποτε και όπως οι ίδιες το επιθυμούν”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα