ΑΘΗΝΑ
12:38
|
26.04.2024
Η "Μέρα της οργής" για τους Παλαιστίνιους και η "μέρα της σημαίας" για τους Εβραίους εποίκους αποδεικνύεται η πρώτη δοκιμασία της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τους Παλαιστίνιους κατοίκους της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ σήμερα είναι “Μέρα Οργής”καθώς τους θυμίζει το δράμα ξεριζωμού που υπέστησαν μετά τον πόλεμο των “Εξι Ημερών” τον Ιούνη του 1967.

Εικόνα

Αντίθετα, για τους φανατικούς Εβραίους εποίκους και ακροδεξιούς εθνικιστές η μέρα σήμερα είναι (με καθυστέρηση βδομάδων…) “Μέρα της Σημαίας” και τους θυμίζει την επί δεκαετίες κατοχή της πόλης. Την αντιμετωπίζουν ωστόσο σαν ευκαιρία για να εκφράσουν τα σχέδιά τους για αλλαγή της δημογραφικής της σύνθεσης της πόλης ώστε να εξασφαλίσουν πως θα αναγνωριστεί κάποτε διεθνώς σαν “αδιαίρετη πρωτεύουσα” του Ισραήλ.

Εικόνα

Οι αντιθέσεις των δύο πλευρών για την ταυτότητα και πολύ περισσότερο για το μέλλον της “ιερής πόλης” εκφράζονται σε κινητοποιήσεις και αντιδράσεις που έχουν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί.

Αυτό το κλίμα κάνει ορατό τον κίνδυνο νέας όξυνσης της έντασης και επανάληψης συγκρούσεων στο φόντο της εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ που εφαρμόστηκε στις 21η Μάη μετά από 11ήμερο μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας και το θάνατο πάνω από 220 Παλαιστινίων (μεταξύ των οποίων δεκάδες παιδιά).

Η προσπάθεια των Εβραίων εποίκων και ακροδεξιών εθνικιστών να μεταφέρουν, μετά από αρκετές αναβολές, την παρέλασή τους για την “Μέρα της Σημαίας” συμπίπτει δύο μέρες μετά την ορκωμοσία της νέας ισραηλινής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ναφτάλι Μπένετ και αντιπρόεδρο τον Γιαίρ Λαπίντ. Αυτό πρακτικά, σημαίνει, σε κάθε περίπτωση, πως είναι και η πρώτη “πραγματική δοκιμασία” της νέας κυβέρνησης.

Prime Minister Naftali Bennett (right) and Shin Bet chief Nadav Argaman meet at the Prime Minister's Office in Jerusalem on June 15, 2021. (Haim Tzach/GPO)

Κατά τα φαινόμενα οι ισραηλινές αρχές δείχνουν ανυποχώρητες στο θέμα πραγματοποίησης της πορείας στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Έχουν ωστόσο τροποποιήσει (παρά την αντίθεση των εποίκων) το δρομολόγιο αποφεύγοντας και εκκενώνοντας την “Πύλη της Δαμασκού” του τεμένους Αλ Άκσα ώστε να περιορίσουν (όσο μπορούν και εάν τελικώς το καταφέρουν) τις συγκρούσεις με Άραβες (δηλαδή Παλαιστίνιους…) κατοίκους της πόλης.

Ωστόσο δρακόντεια μέτρα εφαρμόζουν κυρίως στους Παλαιστίνιους κατοίκους της πόλης που ετοιμάζονται να προβούν σε αντι-συγκέντρωση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρέλαση των ακροδεξιών Εποίκων στην κατεχόμενη παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Με αυτή την έννοια έχουν αναπτύξει επιπρόσθετα 2.000 πάνοπλους αστυνομικούς και αντιπυραυλικές συστοιχίες σε μία προσπάθεια να αποκρούσουν πιθανά αντίποινα της Χαμάς που έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στην εκτόξευση ρουκετών εάν η πορεία δεν ματαιωθεί.

Israeli security forces deploy at Damascus Gate to the Old City in Jerusalem on June 15, 2021 (AHMAD GHARABLI / AFP)

Τραυματισμός τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίων

Λίγο πριν τις 18.00 μμ ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα ιατρικές πηγές του Ερυθρού Σταυρού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μετέδωσαν την είδηση του τραυματισμού τουλάχιστον πέντε Παλαιστινίων από σφαίρες καουτσούκ Ισραηλινών αστυνομικών κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Σημείωσαν δε πως ο τραυματισμός τους έγινε λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης των φανατικών Εβραίων εποίκων στις 18.00 μμ (ώρα Ελλάδας και ώρα Ισραήλ).

Αντιδράσεις Παλαιστινίων

Το σχέδιο παρέλασης των Εβραίων εποίκων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ισλαμικού κόμματος Ρά’αμ του Μανσούρ Αμπάς που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ. Ο Αμπάς χαρακτήρισε την κινητοποίηση ακροδεξιών και εθνικιστών “καθαρή πρόκληση” και προσπάθεια πρόκλησης νέας έντασης στην περιοχή “για πολιτικούς λόγους”.

Έντονη αντίδραση επιφύλαξε σε αυτά τα σχέδια και η η παλαιστινιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σταγιέχ που αντέδρασε επίσης στο σχέδιο πραγματοποίησης της πορείας ζητώντας την ακύρωσή της από τις ισραηλινές αρχές.

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι στην μεθόριο Γάζας-Ισραήλ σημειώθηκαν ισραηλινά πυρά σε ομάδες νεαρών Παλαιστινίων διαδηλωτών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός εξ αυτών στο πόδι.

Επιπλέον, ομάδες νεαρών Παλαιστινίων άρχισαν να πετούν μπαλόνια με εμπρηστικούς μηχανισμούς προς τη μεριά των συνόρων του Ισραήλ προκαλώντας μικρές εστίες φωτιάς.

An Israeli firefighter attempts to extinguish a fire caused by an incendiary balloon launched by Palestinians from the Gaza Strip, on the Israel-Gaza border, Israel, Tuesday, June 15, 2021. (AP Photo/Tsafrir Abayov)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Κινητοποίηση φοιτητών έξω από τα γραφεία της CVC

Θεσσαλονίκη: 44χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στη Θέρμη

Σάντερς προς Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λέει κανείς ότι έχετε σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Ιερώνυμος: Δεν κάνουμε ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε άλλος πολιτικός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα