ΑΘΗΝΑ
21:02
|
26.04.2024
h Επιτροπή συστήνει στα άτομα 30-59 ετών την επιλογή άλλου εμβολίου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μικρή καθυστέρηση στον ήδη προγραμματισμένο εμβολιασμό τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Εκατομμύρια ευρωπαίοι έκαναν το εμβόλιο όπως και εκατοντάδες χιλιάδες ελληνες, που προστατεύθηκαν από τον κορoνοϊό χάρη σ’ αυτό. Πάνω από 20 χώρες και εμείς συστήνουμε και η δεύτερη δόση του AstraZeneca να γίνει κανονικά” δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού σχετικά με τη λήψη του εμβολίου της AstraZeneca από πολίτες άνω των 60 ετών.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα λαμβάνουν πλέον οι πολίτες άνω των 60 ετών καθώς κρίθηκε ότι το όφελος από τη θωράκιση που τούς προσφέρει από τη λοίμωξη covid-19 είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν να εμφανίσουν θρόμβωση με θρομβοπενία.

Αυτό συνεπάγεται ότι τα άτομα ηλικίας 30-59 χρόνων -η ηλικιακή ομάδα 18-29 δεν έχει πρόσβαση σε αυτό το εμβόλιο- τα οποία είχαν κλείσει το ραντεβού τους για την 1η δόση του εμβολιασμού τους με AstraZeneca, έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν το εμβόλιο που θα λάβουν.

Η Επιτροπή συστήνει την επιλογή άλλου εμβολίου, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μικρή καθυστέρηση στον ήδη προγραμματισμένο εμβολιασμό τους. Σημειώνεται ότι η σύσταση αφορά περίπου 1.300 άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.

“Πρόκειται για σύσταση, όχι για απαγόρευση. Δηλαδή, αν κάποιος πολίτης επιθυμεί για λόγους υψηλού ιικού φορτίου εκεί που εργάζεται ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτό επιτρέπεται και μπορεί να κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca” εξήγησε ο γενικός γραμματέας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ωστόσο, οι προγραμματισμένες δεύτερες δόσεις για όσους είναι κάτω των 60 ετών θα πραγματοποιηθούν κανονικά με το ίδιο εμβόλιο. Σημειώνεται ότι την 1η δόση έχουν λάβει περίπου 470.000 πολίτες.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε επίσης ότι στις 270.000 δεύτερες δόσεις εμβολίου AstraZeneca, που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας, δεν έχει καταγραφεί κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν και είναι χαμηλό το ποσοστό των ακυρώσεων εμβολιασμού με AstraZeneca (1,89%) είναι τετραπλάσιο από τα αντίστοιχα ποσοστά για τα εμβόλια Pfizer και Moderna, 0,5% και 0,45% αντίστοιχα.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, όσοι εκδήλωσαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την 1η δόση του εμβολίου AstraZeneca, όπως θρομβώσεις, ή όσοι πάσχουν από ειδικά ιατρικά προβλήματα, αποκτούν τη δυνατότητα αίτησης στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη 2η δόση. Το σχετικό αίτημα θα υποβάλλεται από τον θεράποντα ιατρό τους.

Ωστόσο, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο σκεύασμα που χορηγήθηκε κατά την 1η δόση.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18-24 ετών

Την Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των πολιτών 18-24 χρόνων και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna), σηματοδοτώντας το τέλος της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα για κάθε εταιρεία:

-Με το εμβόλιο της Pfizer έχουν πραγματοποιηθεί 4.943.682 εμβολιασμοί (αναμένονται για το τρέχον θερινό τρίμηνο άλλες 4.880.070 δόσεις -2.212.000 τον Ιούνιο, 1.555.000 τον Ιούλιο και περίπου 1.113.070 τον Αύγουστο)

-Με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν γίνει 1.067.533 εμβολιασμοί

-Με το εμβόλιο της Moderna 685.416 εμβολιασμοί

-Με το εμβόλιο της Johnson&Johnson 162.276 εμβολιασμοί και αναμένονται από την εταιρεία 152.000 δόσεις μέσα στον Ιούνιο.

Οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον θα γίνονται από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή σε πλατφόρμα που θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες, εξήγησε ο γενικός γραμματέας.

Οι γιατροί θα παραλαμβάνουν τα εμβόλια τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και διασφάλισης ποιότητας και θα προβαίνουν σε εμβολιασμούς πιστοποιώντας ότι τα άτομα πληρούν τα κριτήρια.

Ο εμβολιασμός των πολιτών θα γίνεται δωρεάν και οι ιατροί θα αμείβονται από το κράτος. Επίσης οι εμβολιασμοί θα μπορούν να γίνονται και στα ιατρεία, για εξοικονόμηση δόσεων καθώς παραμένει η δυσκολία άντλησης πέντε δόσεων από ένα φιαλίδιο.

Οι ιατροί που θα συμμετάσχουν θα ανακοινωθούν ώστε οι πολίτες να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα