ΑΘΗΝΑ
10:08
|
18.05.2024
Μέλος του κοινοβουλίου εξέφρασε την "οργή" του για τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα χειρίστηκε την επίσκεψη του Χουλουσί Ακάρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Άμυνας στη Λιβύη, το Σάββατο 12/6, φαίνεται πως ενόχλησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Λίβυους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, μέλος του κοινοβουλίου εξέφρασε την “οργή” του για τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα χειρίστηκε την επίσκεψη των κυβερνητικών αξιωματούχων και ιδιαίτερα του Χουλουσί Ακάρ.

Ο Λίβυος βουλευτής Μισμπά Ντούμα (Misbah Douma) χαρακτήρισε ως “προσβλητική” και “ταπεινωτική” την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας της Τουρκίας στη χώρα του, λέγοντας πως επρόκειτο για μια “ιδιωτική επίσκεψη”, η οποία δεν ήταν προγραμματισμένη να γίνει γνωστή στους δημοσιογράφους.

“Ήταν προσβλητικό για τους Λίβυους, όταν ο Χουλουσί Ακάρ προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, να τον υποδέχονται Τούρκοι αξιωματούχοι. Ελπίζουμε ότι κάτι τέτοιο θα τερματιστεί” στηλίτευσε ο ίδιος καλώντας το Προεδρικό Συμβούλιο να λογοδοτήσει για τις εικόνες αυτές και την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Άμυνας.

Οι αντιδράσεις είναι εύλογες, καθώς η Λιβύη επιδιώκει να δώσει ένα τέλος στην παρουσία των ξένων μαχητών και μισθοφόρων, που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, στην επικράτειά της. Η παρουσία του Ακάρ με τέτοιο, απρόσμενο και “άκομψο” τρόπο, πρόβαλε την εικόνα μίας Λιβύης, η οποία δεν μπορεί να διαχωριστεί, πολιτικά και διπλωματικά από την Τουρκία, όντας ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ υπεραμύνθηκε της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία δεν είναι “ξένη δύναμη σ’ αυτή τη χώρα”. Ο Ακάρ έδωσε έμφαση στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας Τουρκίας-Λιβύης που χρονολογούνται εδώ και μισό αιώνα, τονίζοντας ότι η Τουρκία ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στους “Λίβυους αδελφούς”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χουλουσί Ακάρ μετέβη αιφνιδίως στη Λιβύη, χωρίς να ενημερώσει κανέναν από τη λιβυκή κυβέρνηση.

Ο Ακάρ έγινε δεκτός μόνο από Λίβυους και Τούρκους στρατιωτικούς. Πηγές της λιβυκής κυβέρνησης δήλωσαν πως ούτε το Προεδρικό Συμβούλιο ούτε η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας είχαν ενημερωθεί για την επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου, με αποτέλεσμα να μην τον υποδεχθεί κανείς πολιτικός στο αεροδρόμιο.

Με πληροφορίες από: Libya Review

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χεζμπολάχ: Αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων στην σύγκρουση με Ισραήλ

Υεμένη: Κατάρριψη αμερικανικού MQ-9 Reaper από τους Χούθι

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο

Καναδικές Μυστικές Υπηρεσίες: Το TikTok είναι δίαυλος μεταφοράς δεδομένων στην Κίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα