ΑΘΗΝΑ
00:08
|
01.07.2024
Οι κινητοποιήσεις από ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και ΕΚΑ – Πώς θα κινηθούν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – 4ωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ημέρα απεργίας και μιας ακόμη μάχης των εργαζομένων στους δρόμους ενάντια στο νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο τίθεται σήμερα σε ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής.

Μετά την αγωγή της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε παράνομη μέχρι τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης, σήμερα, την απεργία της ΑΔΕΔΥ σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των σωματείων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου επικαλείται την ανάγκη ομαλής διεξαγωγής των Πανελλήνιων εξετάσεων και τη διευκόλυνση των μαθητών στη μετακίνησή τους. “Δεν ανεχόμαστε να μιλάει εκ μέρους των μαθητών καμία Κεραμέως, κανένας Χατζηδάκης και κανένα κανάλι σαν να είναι εκπρόσωποί μας”, απάντησε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιχείρηση άσκησης τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι η δικαστική απόφαση δεν κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία, καθώς ήδη είχε υπάρξει σχετική πρόβλεψη για να συμμετέχουν κανονικά οι εκπαιδευτικοί στη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

ΑΔΕΔΥ: Η απεργία σε όλο το Δημόσιο θα πραγματοποιηθεί κανονικά, εκτός από τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων. Το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην με αρ. 375/2021 απόφασή του, η οποία εκδόθηκε αργά απόψε και επιδόθηκε στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. πριν λίγο, και η οποία σε καμία περίπτωση δεν κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Η τρομοκρατία που προσπάθησε να ασκήσει η Κυβέρνηση στους εργαζόμενους, μέσω της δικαστικής προσφυγής έπεσε στο κενό. Την απάντηση θα την λάβει αύριο με την μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στα συλλαλητήρια.

Κινητοποιήσεις σήμερα

Στα καλέσματα του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας προστέθηκαν αρκετά συνδικάτα από όλους τους κλάδους και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς κι έτσι διαμορφώνεται σκηνικό μιας νέας 24ωρης απεργίας, παρότι η ΓΣΕΕ δεν την προκήρυξε επισήμως, μένοντας στη στήριξη μέσω ανακοίνωσης του καλέσματος του ΕΚΑ.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στις 11:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΟΣΠΕΡΤ.

Λίγο νωρίτερα, στις 10.30, στο Σύνταγμα, το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει την πρώτη από τις δύο σημερινές συγκεντρώσεις του. Στην πρωινή συγκέντρωση θα βρεθεί και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ήδη αυτήν την ώρα η πορεία του ΠΑΜΕ προσεγγίζει την πλατεία Συντάγματος και τη Βουλή. Δείτε το σχετικό βίντεο:

Στις 11:00 στα Προπύλαια καλούν πρωτοβάθμια σωματεία όπως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, το Radical IT, η ΚΕΕΡΦΑ κ.ά. Τα πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε κινητοποιήσεις και στις 17:00 το απόγευμα στην πλατεία Κολοκοτρώνη, ενώ καλέσματα συμμετοχής στις πρωινές και τις απογευματινές συγκεντρώσεις έχουν απευθύνει κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως το ΝΑΡ και το ΚΚΕ(μ-λ).

Ο δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, με το ΠΑΜΕ να καλεί στις 17:00 το απόγευμα σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

Στις 18:00 καλεί στο Σύνταγμα το ΕΚΑ που σημειώνει ότι “οι δυνάμεις των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος δεν κάμπτονται. Το νομοσχέδιο, αντί να βελτιώνεται έστω και σε κάποια άρθρα, μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο επιθετικό. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται”. Στη συγκέντρωση του ΕΚΑ καλεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Στους δρόμους της Αθήνας θα κυκλοφορούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ πραγματοποιώντας στάση εργασίας από τη 1 μ.μ. ώς τις 5 μ.μ. Προς εξυπηρέτηση των μαθητών που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές ο ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ-γραμμή 1) και το τραμ θα κινηθούν το πρωί και μόνον ως τις 10 π.μ. πραγματοποιώντας στη συνέχεια στάση εργασίας ώς τη λήξη της κυκλοφορίας. Μέχρι την ώρα που έκλεινε το φύλλο οι εργαζόμενοι στο μετρό (γραμμές 2-3) είχαν προκηρύξει 24ωρη απεργία. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) κι έτσι ΟΣΕ και Προαστιακός προχωρούν σε 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ.

Η ΕΣΗΕΑ προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας των εργαζόμενων στα ΜΜΕ από τις 2 μ.μ. ως τις 6 μ.μ.

Οι ναυτεργάτες στα λιμάνια, δεμένα τα πλοία

Από το πρωί ναυτεργάτες βρίσκονται στις εισόδους πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά για να εμποδίσουν τον απόπλου καθώς 13 σωματεία έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία. Χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων.  Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της κινητοποίησης κατέθεσε για άλλη μια φορά στο Πρωτοδικείο Πειραιά ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων (ΣΕΕΝ). Εν αντιθέσει, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ δείχνουν ότι το επιβατικό κοινό δεν εναντιώνεται στην απεργία των ναυτεργατών.

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Με συλλαλητήρια απαντούν και οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στις 10:30 μέλη της Λαϊκής Ενότητας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην συμβολή των οδών Φιλίππου με Αγνώστου Στρατιώτη.

Αργότερα, στις 11:00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου, θα συγκεντρωθούν μέλη του ΠΑΜΕ.

Επίσης στις 11:00 μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Καμάρα.

Την ίδια ώρα, μπροστά από το ΕΚΘ θα συγκεντρωθούν μέλη της ΕΔΟΘ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στις 11:00 θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση και μέλη της ΟΚΔΕ και της Επιτροπή Αγώνα Διανομέων, στην συμβολή των οδών Εγνατία και Αγίας Σοφίας.

Παράλληλα, στις 19:00 το απόγευμα, μέλη του ΠΑΜΕ θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα Βενιζέλου και την ίδια ώρα στην Καμάρα θα συγκεντρωθούν μέλη κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές.

Στάση εργασίας έχουν προγραμματίσει σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, διαμαρτυρόμενοι κατά του εργασιακού νομοσχεδίου. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 13:00 έως τις 17:00.

Κεντρική Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Ζήλος



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές σε Σαλαμίνα, Ραφήνα και Πόρο

Δύο πύρινα μέτωπα στην Αττική-Νεκρός 45χρονος στον Διόνυσο (upd)

Η Παλαιστίνη συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 06/10, 13/10 οι εκλογές για την ηγεσία – Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα