ΑΘΗΝΑ
22:59
|
07.05.2024
Τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στο ιστορικό τετ-α-τετ των δύο ηγετών που ξεκινά στις 2 το μεσημέρι στη εμβληματική βίλα Λα Γκρανζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ώρα μηδέν για την πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στη Γενεύη με τα βλέμματα του κόσμου να είναι στραμμένα στο ιστορικό τετ-α-τετ.

Οι δύο ηγέτες συναντώνται σήμερα στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) στη βιβλιοθήκη της εμβληματική Βίλας Λα Γκρανζ, μία έπαυλη του 18ου αιώνα που βρίσκεται μέσα σε ένα πάρκο 300 στρεμμάτων, με θέα τη λίμνη της Γενεύης.

O φακός του RT “συνέλαβε” την άφιξη του Αμερικαναού προέδρου με το Air Force One κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Cointrin. Ο Μπάιντεν έφτασε στη Γενεύη την Τρίτη (15/6), μια μέρα πριν από την συνάντησή του με τον Πούτιν, η οποία θα είναι η πρώτη από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Το Ruptly δημοσίευσε επίσης βίντεο καταγράφοντας την άφιξη του προεδρδικού Boeing VC-25 και τον Μπάιντεν να βγαίνει από το αεροπλάνο και να χαιρετά Ελβετούς αξιωματούχους με επικεφαλής τον Πρόεδρο Γκι Παρμελέν.

Το προεδρικό τετ-α-τετ αναμένεται να διαρκέσει πολύ, ακόμα και πέντε ώρες, καθώς η ατζέντα του περιλαμβάνει πληθώρα θεμάτων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος από την πλευρά του ενημέρωσε πως δεν θα υπάρξει διάλειμμα και κοινό γεύμα μεταξύ των ηγετών, ούτε κοινή συνέντευξη Τύπου. Οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν χωριστά στους δημοσιογράφους, με πρώτο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Και οι δύο πρόεδροι θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών τους, Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και διερμηνείς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι και οι δύο ηγέτες φρόντισαν να στείλουν τα μηνύματά τους πριν τη “μετωπική” τους σύγκρουση. Ο Τζό Μπάιντεν διαμήνυσε μέσω της Συνόδου των G7 τις προθέσεις του, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο απ’ την πλευρά του κρατά μικρό καλάθι, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι ελπίζει ο Αμερικανός ομόλογός του να αποδειχθεί λιγότερο παρορμητικός από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Ουάσινγκτον έχει ισχυριστεί ότι ο Μπάιντεν θα “τρίξει τα δόντια” στον Ρώσο ομόλογό του.

Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει επισημάνει σε διάφορες περιπτώσεις τη θέλησή του για την αποκατάσταση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, που βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Ο Μπάιντεν από την άλλη έχει αφήσει περιθώρια για συνεργασία σε αρκετούς τομείς.

Στο τραπέζι θα πέσουν ζητήματα που σχετίζονται με την στρατηγική σταθερότητα, τη συνεργασία στην καταπολέμηση της COVID-19 αλλά και περιφερειακά προβλήματα, όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Συρία, η Λιβύη, το Αφγανιστάν, η Ουκρανία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Λευκορωσία, η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και φυσικά οι προοπτικές της περαιτέρω σύσφιξης των ρώσοαμερικανικών σχέσεων.

Ωστόσο, αναμένεται οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν στα καυτά θέματα της ατζέντας τους: κυβερνοπόλεμο, Ναβάλνι, Ουκρανία και Συρία, ζητήματα για τα οποία η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι έχει καταληφθεί από αντιρωσική υστερία.

Ένα ακόμη θέμα της ατζέντας αναμένεται ότι θα είναι και η ανταλλαγή κρατουμένων καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος έχει δηλώσει “ανοιχτός” σε μία τέτοια συζήτηση. Εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ηγετών ενδέχεται να δούμε και την επιστροφή των πρέσβεων Ρωσίας και ΗΠΑ στις βάσεις τους αντίστοιχα.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση του Πούτιν με τον Μπάιντεν από τότε που ο δεύτερος στέφθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. Η επίσκεψη στη Γενεύη θα είναι επίσης η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό του Ρώσου προέδρου από τον Ιανουάριο του 2020, όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα