ΑΘΗΝΑ
21:09
|
16.09.2024
Το πλήρωμα θα εκτοξευτεί την Πέμπτη (17/6) στην πιο μακρά επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας μέχρι σήμερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει αύριο Πέμπτη στις 09:22 (σ.σ. 04:22 ώρα Ελλάδας) στην εκτόξευση διαστημόπλοιου με τρεις αστροναύτες και προορισμό τον διαστημικό της σταθμό, για μια πρώτη αποστολή ρεκόρ-διάρκειας τριών μηνών.

Η κινεζική Διαστημική Υπηρεσία επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων επέλεξε τρεις βετεράνους αστροναύτες, όλοι τους άνδρες, 56, 54 και 45 ετών, οι οποίοι θα αναχωρήσουν την Πέμπτη από τη βάση Τζιουτσουάν, στην έρημο Γκόμπι (βορειοδυτικά), διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η CMSA.

Θα επιβαίνουν στο σκάφος Shenzhou-12, διαστημόπλοιο που θα εκτοξευθεί με πύραυλο Long March 2F και θα συνδεθεί με το Τιανχέ (“Ουράνια αρμονία”), το τμήμα του διαστημικού σταθμού που βρίσκεται ήδη στο διάστημα.

Το κέντρο ελέγχου και ενδιαίτημα των αστροναυτών, το Τιανχέ, τέθηκε σε χαμηλή τροχιά στα τέλη Απριλίου (σε ύψος 350-390 χιλιομέτρων).

Οι αστροναύτες δεν θα έχουν χρόνο για χάσιμο: θα πρέπει να καταπιαστούν με τη συντήρηση της μονάδας, την εγκατάσταση υλικού, να κάνουν εξόδους στο διάστημα, να φροντίσουν την προετοιμασία μελλοντικών αποστολών για την επέκταση του διαστημικού σταθμού και των χώρων διαμονής μελλοντικών πληρωμάτων.

Η αποστολή Σεντζού-12 θα είναι η τρίτη από τις 11 που θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού μεταξύ του 2021 και του 2022. Προβλέπεται να γίνουν τέσσερις επανδρωμένες πτήσεις.

Πέραν του τμήματος του Τιανχέ που βρίσκεται ήδη σε τροχιά, τα δύο τμήματα που μένουν -πρόκειται για εργαστήρια- σχεδιάζεται να σταλούν στο διάστημα την επόμενη χρονιά.

Θα επιτρέψουν να διεξαχθούν πειράματα στα πεδία της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής, της αστρονομίας και των διαστημικών τεχνολογιών.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι φωτογραφίες που έστειλε το κινεζικό ρομπότ “Ζουρόνγκ” από τον πλανήτη Άρη γέμισαν με υπερηφάνεια την κινεζική διαστημική υπηρεσία.

Η αποστολή του ρομπότ στον Άρη είναι μια πρωτιά για την ασιατική χώρα, που έγινε η δεύτερη στον κόσμο η οποία πέτυχε μια τέτοια επιχείρηση μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η νέα αποστολή της Κίνας στον Άρη συναρπάζει την ανθρωπότητα και αποτελεί κορυφαίο επίτευγμα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αεροδιαστημική Υπηρεσία της χώρας συστάθηκε μόλις το 1993 και μέσα σε λιγότερα από 30 χρόνια καταφέρνει να προσεγγίζει τον Κόκκινο Πλανήτη.

Εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Δύση, η επιτυχία της επανδρωμένης αποστολής αποτελεί ζήτημα κύρους για το Πεκίνο, που ετοιμάζεται εξάλλου να γιορτάσει την 1η Ιουλίου την εκατονταετηρίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Πηγές: scmp.com, DW, AΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

NASA: Αστεροειδής μεγέθους «ενός σταδίου» θα πλησιάσει στις 17/9 τη Γη

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα