ΑΘΗΝΑ
17:38
|
02.08.2021
Περίπου 130 χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν μεγαλύτερο κίνδυνο ξηρασίας προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η έλλειψη νερού και η ξηρασία μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή σε μια κλίμακα ανάλογη της πανδημίας της COVID-19 με τους κινδύνους να αυξάνονται ραγδαία καθώς αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία προειδοποίησαν σήμερα αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

“Η ξηρασία κινδυνεύει να γίνει η επόμενη πανδημία και δεν υπάρχει εμβόλιο να τη θεραπεύσει” τόνισε χαρακτηριστικά η Μάμι Μιζουτόρι, ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη δημοσιοποίηση σχετική έκθεσης.

Πάνω από 124 δισ. ζημιές λόγω ξηρασίας

Στην έκθεση του ΟΗΕ για την ξηρασία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα επισημαίνετα πως ήδη οι ξηρασίες έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες τουλάχιστον 124 δισεκ. δολαρίων και έχουν πλήξει περισσότερους από 1,5 εκατ. ανθρώπους μεταξύ 1998 και 2017.

Όπως αναφέρουν, ακόμη και αυτοί οι αριθμοί ενδέχεται να είναι “το πιθανότερο πολύ πιο κάτω από τους πραγματικούς”.

Η παγκόσμια υπερθέρμανση προκαλεί σήμερα πιο έντονες ξηρασίες στη νότια Ευρώπη και στη δυτική Αφρική, ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ με “κάποια βεβαιότητα”. Και ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να “αυξηθεί δραματικά” εκτός αν ο κόσμος αναλάβει δράση, ανέφερε ο Μιζουτόρι.

Κίνδυνος ξηρασίας για 130 χώρες εντός 21ου αιώνα

Περίπου 130 χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν μεγαλύτερο κίνδυνο ξηρασίας αυτόν τον αιώνα βάσει ενός σεναρίου υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Άλλες 23 χώρες θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις νερού λόγω της πληθυσμιακής αύξησης, με 38 χώρες να επηρεάζονται και από τις δυο.

Η ξηρασία –όπως ένας ιός– τείνει να διαρκεί πολύ καιρό, έχει ευρεία γεωγραφική έκταση και προκαλεί εκτεταμένη ζημιά”, είπε η Μιζουτόρι. “Μπορεί να επηρεάσει εμμέσως χώρες που δεν δοκιμάζονται στην πραγματικότητα από ξηρασία μέσω της διατροφικής ανασφάλειας και της αύξησης των τιμών των τροφίμων” τόνισε.

Πιο συχνές οι ξηρασίες σε Αφρική, Αμερική, Ασία, Αυστραλία

Ο ΟΗΕ αναμένει πιο συχνές και πιο σοβαρές ξηρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, στην κεντρική και νότια Αμερική, στην κεντρική Ασία, στη νότια Αυστραλία, τη νότια Ευρώπη, στο Μεξικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ιμπραχίμ Τιάου, εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς πως η υποβάθμιση του εδάφους, που προκλήθηκε εν μέρει από την κακή διαχείριση των γαιών, έφερε τον κόσμο κοντά σε “ένα σημείο μη επιστροφής” .

Ο ΟΗΕ δεν έχει ερευνήσει για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η ερημοποίηση στην εσωτερική μετανάστευση μεταξύ ηπείρων, αλλά ο Τιάου είπε πως δεν είναι πλέον αδιανόητη, ακόμη και στην Ευρώπη. “Είναι ασφαλώς ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε άλλα μέρη του κόσμου και μπορεί να συμβεί κάλλιστα και στην Ευρώπη”, είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η υφυπουργός Εργασίας ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας

Τριπλάσια τα θύματα πλημμυρών στην κεντρική Κίνα

Συμφωνία των υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης με την Amazon

Δύο πυρκαγιές με διαφορά λεπτών στη Φθιώτιδα. Εκκένωση οικισμών στη Μεσσηνία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα