ΑΘΗΝΑ
05:19
|
17.05.2024
Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. προσέφυγε κατά του διαγωνισμού του υπουργείου Μετανάστευσης, καταγγέλλοντάς τον ως "φωτογραφικό".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση επιβολής προσωρινών μέτρων στη διαδικασία του διαγωνισμού για την αναδοχή του έργου κατασκευής των νέων προσφυγικών υπερδομών σε Χίο, Λέσβο και Φυλάκιο Έβρου, έως ότου εκδικαστεί η προσφυγή της εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε. κατά των όρων του διαγωνισμού, τον οποίο η προσφεύγουσα εταιρεία χαρακτηρίζει ως “φωτογραφικό”.

Η δρομολογημένη διαδικασία φέρεται, σύμφωνα με την προσφυγή, να έστελνε απευθείας το πακέτο των 176,5 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένα εργολαβικά συμφέροντα και τώρα σκοντάφτει στην απόφαση της εταιρείας ΕΚΤΕΡ να σπάσει το ολιγοπώλιο και να διεκδικήσει ανταγωνιστικές διαδικασίες με ίσους όρους.

Σημειώνεται ότι μόνο τρεις εταιρείες (οι οποίες και αναφέρονται στην προσφυγή) πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού. Χωρίς περιστροφές η εταιρεία καταγγέλλει ότι ο διαγωνισμός είναι φωτογραφικός για τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ και Μυτιληναίος.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός μόνο κατ’ ευφημισμόν αποτελεί ανοικτό διαγωνισμό, καθόσον στην ουσία περιέχει φωτογραφικούς όρους που κατατείνουν σε πρόσκληση μόνο πολύ περιορισμένου και συγκεκριμένου αριθμού οικονομικών φορέων, με τρόπο που προσιδιάζει σε κλειστή διαδικασία”, τονίζει η προσφεύγουσα εταιρεία.

Κατ’ εφαρμογήν αυτής της απόφασης παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό για τη μελέτη και εκτέλεση του έργου κατασκευής των νέων δομών υποδοχής και ταυτοποίησης, φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε Λέσβο και Χίο, αλλά και η αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής στον Εβρο, συνολικού προϋπολογισμού 142.400.000 ευρώ.

Ως νέα ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής ορίζεται η 22/7/2021 ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.00, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί θα εκδικαστεί η προδικαστική προσφυγή και εφόσον γίνει δεκτή, το υπουργείο Μετανάστευσης θα πρέπει να ακυρώσει τον διαγωνισμό και να αλλάξει τους όρους διενέργειάς του. 

Με βάση την προδικαστική προσφυγή της εταιρείας, στη διακήρυξη του έργου αναφέρονται συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες στην πράξη μπορούν να υποστηριχθούν μόνο από τρεις συγκεκριμένες εταιρείες, τις οποίες και, σύμφωνα πάντα με την προσφυγή, “φωτογραφίζουν” οι όροι του διαγωνισμού. 

Οπως ορίζεται, προκειμένου να υποβάλει μία εταιρεία αίτηση θα πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις “οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας” που καθορίζονται στη διακήρυξη του διαγωνισμού.

Οι απαιτήσεις αυτές όμως καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή της εταιρείας μας είτε αυτοτελώς είτε σε ένωση επισημαίνει η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για δυσανάλογους και επαχθείς όρους σε σχέση με τις προδιαγραφές του έργου.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται, μια εταιρεία για να υποβάλει αίτηση θα πρέπει α) να έχει ελάχιστο ετήσιο κύκλο εργασιών των τριών τελευταίων οικονομικών ετών ίσο ή μεγαλύτερο του διπλάσιου του προϋπολογισμού του έργου χωρίς ΦΠΑ (ήτοι 284.800.000 ευρώ), β) να έχει δανειακές υποχρεώσεις μικρότερες από το 1/3 του παθητικού και συγκεκριμένο ποσοστό ρευστότητας.

 Οι εταιρείες ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμα οικονομικές καταστάσεις του 2020 και δεν είναι γνωστό εάν καλύπτουν τα απαιτούμενα στοιχεία της παραγράφου 22.Γ της διακήρυξης, “ήτοι, δυνάμει των προσβαλλόμενων όρων, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, μόνο κατ’ ευφημισμό αποτελεί ανοικτό διαγωνισμό, καθόσον κατ’ ουσία περιέχει φωτογραφικούς όρους που κατατείνουν σε πρόσκληση μόνο πολύ περιορισμένου και συγκεκριμένου αριθμού οικονομικών φορέων με τρόπο που προσιδιάζει σε κλειστή διαδικασία” καταλήγει η προσφεύγουσα εταιρεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα