ΑΘΗΝΑ
22:41
|
23.04.2024
Σημαντική αποδεικνύεται για την εξέλιξη της ασθένειας η σχέση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και τον κορονοϊό Covid-19.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας στους τέσσερις ασθενείς με covid-19 χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο Ισραήλ ενώ μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με έλλειψη βιταμίνης D καθώς όσοι υπέφεραν από ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες δραματικής επιδείνωσης της κατάστασής τους ή ακόμη και να καταλήξουν. Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα μελέτης Ισραηλινών επιστημόνων από νοσοκομείο της Γαλιλαίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα σε μερίδα του ισραηλινού Τύπου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών με επικεφαλής τον Δρ. Αμίλ Ντρορ, το 26% των ασθενών 1.176 ασθενών που εισήχθησαν στο Ιατρικό Κέντρο της Γαλλιλαίας και είχαν έλλειψη σε βιταμίνη D απεβίωσαν.

“Εν ολίγοις, θα πρότεινα σε όλους να βεβαιωθούν πως έχουν επάρκεια βιταμίνης D, γιατί σε περίπτωση που κολλήσεις κορονοϊό θα σε βοηθήσει” τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Την σχέση της βιταμίνης D με την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στους νέους κορονοϊούς είχαν καταγράψει και άλλες έρευνες. Ωστόσο σε αρκετές από αυτές είχαν γίνει μετρήσεις βιταμίνης D μετά την εκδήλωση της ασθένειας με αποτέλεσμα οι ενδείξεις αυτές να παραποιούν ή να “θολώνουν” την ερμηνεία των στοιχείων της έρευνας.

Η τήρηση προσωπικών ιατρικών δεδομένων στο καλά οργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας στο Ισραήλ βοήθησε τους ερευνητές να διακρίνουν τη σχέση ανάμεσα στην έλλειψη βιταμίνης D και την εξέλιξη της ασθένειας, συγκρίνοντας τα επίμαχα στοιχεία, πριν και μετά την εκδήλωση της ασθένειας με covid-19.

Ο επικεφαλής της έρευνας πάντως σημείωσε και κάτι άλλο εξίσου ενδιαφέρον: Σε μία χώρα ηλιόλουστη, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, όπως το Ισραήλ θα περίμενε κανείς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να έχει επάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει στην πραγματικότητα, γι’αυτό και πρότεινε μέτρηση των επιπέδων της συγκεκριμένης βιταμίνης κατά τους καθιερωμένους ετήσιους διαγνωστικούς αιματολογικούς ελέγχους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα