ΑΘΗΝΑ
19:16
|
29.03.2023
Καταγγελία για παράνομη κράτηση ακτιβιστή της Πολωνίας με φόντο τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα με τη συνδρομή της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο περιστατικό απαγωγής και παράνομης κράτησης ακτιβιστή στην Πολωνία έρχεται να προστεθεί στη σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το πολωνικό καθεστώς και τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα με καταγγελίες που ήρθαν στο φως και αναδημοσιεύει το defenddemocracy.press, στις 31 Μαΐου ο Πολωνός ακτιβιστής Janusz Gabriel Niedzwiecki και ο σύντροφός του απήχθησαν από την αστυνομία υπό την απειλή όπλου με την κατηγορία της ρωσικής κατασκοπείας, ενώ στη συνέχεια στερήθηκαν θεμελιώδη δικαιώματα των κρατουμένων. 

Αναλυτικότερα, τα δύο πρόσωπα συνελήφθησαν στο κέντρο της πόλης του Olsztyn υπό την απειλή όπλου, ενώ στη συνέχεια ο σύντροφός του αφέθηκε ελεύθερος αφού εκφοβίστηκε από την αστυνομία και την εισαγγελία που του είπε «να μην τον ξαναδείς» αναφερόμενη στον Janusz, ενώ ο ίδιος ο ακτιβιστής ξυλοκοπήθηκε και μεταφέρθηκε στη σε ένα προδικαστικό κέντρο κράτησης στο Sluzewiec της Βαρσοβίας, όπου παραμένει. Μέχρι και τις 10 Ιουνίου που το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας, ο Janusz δεν είχε δικαίωμα επικοινωνίας με συγγενικά του πρόσωπα και δικηγόρο, παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκε σε πολύωρη ανάκριση, ιδιαίτερα για τις σχέσεις του με τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  

Όπως επισημαίνει το κείμενο της καταγγελίας, οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν να διαμορφώσουν κατηγορητήριο περί «φιλορωσικής κατασκοπείας» κατά του Janusz, εξαναγκάζοντάς τον να δώσει κατάθεση αναφορικά με τις σχέσεις του με τον Ματέους Πίσκορσκι, τον πλέον μακροχρόνιο πολιτικό κρατούμενο στην σημερινή Πολωνία, αρχηγό του κυρίαρχου κόμματος Ζμιάνα, που τέθηκε σε τρίχρονη αυθαίρετη κράτηση από τον Μάιο του 2016 έως τον Μάιο του 2019 και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση κατόπιν διεθνούς κινητοποίησης και σχετικής απόφασης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χωρίς να έχει πρόσβαση σε συνήγορο, το δικαστήριο καταδίκασε τον ακτιβιστή σε τρίμηνη κάθειρξη, χωρίς να έχει καν εκδοθεί κατηγορητήριο εναντίον του, ενώ η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του και κατέσχεσε χρήματα που ανήκαν στην επιχείρηση των γονιών του.

Ο Janus Gabriel Niedzwiecki είναι ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης στην Ανατολική Ευρώπη, πρόεδρος του συνδέσμου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι συχνά προσκεκλημένος του ρωσοευρωπαϊκού Φόρουμ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που δημιουργήθηκε από τη Λετονή ευρωβουλεύτρια Tatiana Zdanoka και εργάζεται για την προσέγγιση ΕΕ-Ρωσίας, υπέρ της ειρήνης και κατά των κυρώσεων.

Έχει πραγματοποιήσει διεθνή έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους Ουκρανούς Ναζί στον πληθυσμό του Ντονμπάς και στους κατοίκους της Οδησσού κατά τη σφαγή στις 2 Μαΐου 2014 και τελευταία επικεντρώθηκε στον αντισημιτισμό του κυβερνώντος ακροδεξιού Banderist στο Κίεβο. Πρωτίστως όμως εστιάζει στην εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων από την πολωνική κυβέρνηση και την επιβολή νατοϊκών βάσεων στο πολωνικό έδαφος. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απήχθη και φυλακίστηκε χωρίς δίκη ή δικηγόρο» σημειώνεται στην καταγγελία.

«Επί του παρόντος, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε κίνδυνο. Η Πολωνία είναι η χώρα που επιβάλλει με περισσότερη δουλειά τις εντολές των εγκληματικών οντοτήτων του ΝΑΤΟ και του αμερικανικού στρατού, ωστόσο οι αυθαίρετες φυλακίσεις και τα βασανιστήρια απαντώνται επίσης και στις Δυτικές χώρες, με πιο τρανή απόδειξη την πολυετή παράνομη κράτηση του Julian Assange από θεσμικά όργανα του Ηνωμένου Βασιλείου! Ο Janusz Niedzwiecki βρίσκεται σε κίνδυνο σε μια φυλακή της Πολωνίας όπου είναι ορατό το ενδεχόμενο να βασανιστεί, να δολοφονηθεί. Μην αφήσετε τις παράνομες πρακτικές στην κρατηση ανθρώπων να γίνει ο κανόνας στην Ευρώπη!» καταλήγει η καταγγελία. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κολομβία: Εννέα στρατιώτες νεκροί σε ένοπλη σύγκρουση

Ιταλία: Νομοσχέδιο για την απαγόρευση του εργαστηριακού κρέατος

Ξενοδοχείο θα γίνει και ο κινηματογράφος Ιντεάλ

Νέα πρόεδρος της αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS η Ντίλμα Ρούσεφ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα