ΑΘΗΝΑ
00:29
|
20.04.2024
Διαμαρτυρία για την γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά με πρωταρχικά αιτήματα την νομική καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία» και την απόσυρση του νόμου Τσιάρα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται από τις 7.30 το απόγευμα του Σαββάτου στο Σύνταγμα για τον φόνο της Κάρολαιν Κράουτς με τη συμμετοχή φεμινιστικών οργανώσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεκδικώντας άμεση νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία» και την απόσυρση του νόμου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

«Μια από τις πιο φρικτές διεθνώς γυναικοκτονίες, αυτή της εικοσάχρονης Καρολάιν, ήρθε να προστεθεί στον μακρύ και, όπως φαίνεται, ατελείωτο κατάλογο γυναικοκτονιών και της χώρας μας. Δράστης ένας νέος, εύπορος, προνομιούχος άνδρας, ένας “καλός πατέρας”, στην πραγματικότητα, όμως, ένα πατριαρχικό τέρας, που η προσωπικότητά του θυμίζει το άλλο τέρας, τον κατά συρροή δολοφόνο γυναικών Κύπριο αξιωματικό. Σχεδίασε ψυχρά και με κάθε λεπτομέρεια το έγκλημα, χρησιμοποιώντας για κάλυψη το ίδιο του το παιδί και μη διστάζοντας να δολοφονήσει ακόμα κι ένα ανυπεράσπιστο ζώο, γιατί, όπως ισχυρίστηκε, “Μου ζήτησε να χωρίσουμε, γι’ αυτό την σκότωσα”, επιβεβαιώνοντας πως ένα από τα κύρια κίνητρα που υποκινούν τους άνδρες να σκοτώσουν, είναι οι προσπάθειες για τον έλεγχο και την κατοχή/κυριότητα των γυναικών, σύμφωνα με τη θεωρία “του ιδιόκτητου θηλυκού”, που ενισχύει και αναπαράγει την πατριαρχία» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Φεμινιστικό Δίκτυο για την 8η Μάρτη. 

«Τα φεμινιστικά και γυναικεία κινήματα πενθούν, αλλά επιβεβαιώνουν την απόφασή τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται, μαζί με τα κινήματα σε όλο τον κόσμο, για να πάψουν οι γυναικοκτονίες. Και απαιτούν, ως ελάχιστο φόρο τιμής προς τα θύματα, την ένταξη του όρου στον νομικό κι ευρύτερα στον δημόσιο λόγο, καθώς ο όρος γυναικοκτονία, μεταξύ άλλων, υποκινεί  σε αγώνες για μια κοινωνική και πολιτιστική αλλαγή, που δεν θα ανέχεται την έμφυλη ανισότητα και βία και δεν θα έχει χώρο γι’ αυτού του είδους τα φαινόμενα, σύμφωνα και με τη Διακήρυξη της Βιέννης του ΟΗΕ του 2013» καταλήγει η ανακοίνωση. 

«Το φεμινιστικό κίνημα απαιτεί από την κοινωνία που συγκλονίστηκε από το βιασμό και φόνο της Ελένης Τοπαλούδη, από το διπλό φονικό στη Μακρυνίτσα, από το φόνο της Καρολάιν Κράουτς, να μην το ξεχάσει την επόμενη ημέρα, ώστε να μην συνεχίσουν οι κακοποιήσεις γυναικών που δεν καταλήγουν στο φόνο, αλλά και οι φόνοι που είναι η ακραία εκδοχή κακοποίησης» υπογραμμίζει σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ» και προσθέτει:

  • Απαιτεί την κατηγορία του Αναγνωστόπουλου για όλες τις πράξεις του κατά της Καρολάιν και της Λυδίας και την τιμωρία του γι’ αυτές
  • Απαιτεί να στηρίξουν το αίτημα για ακύρωση του νόμου Τσιάρα που δίνει άπλετο χώρο στην αύξηση της βίας εναντίον γυναικών και παιδιών.
  • Απαιτεί να στηρίξουν το αίτημα για καθιέρωση του όρου γυναικοκτονία στον ποινικό κώδικα, ώστε να είναι ορατή αυτή η πράξη για να ανοίξουν οι πόρτες να εξαλειφθεί.
  • Απαιτεί να θεσμοθετεί ειδική πρόνοια και στήριξη των παιδιών των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών.
  • Απαιτεί να ενισχυθούν οι δομές στήριξης των γυναικών που κακοποιούνται με οικονομική ενίσχυση και πρόσληψη επαρκούς και κατάλληλου προσωπικού»
  • Απαιτεί την επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, που έχει υπονομευθεί με την προσθήκη της Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα