ΑΘΗΝΑ
09:00
|
26.04.2024
Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην Παρέλαση Ισότητας της Πολωνίας διεκδικώντας τον τερματισμό των διακρίσεων κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 20.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρσοβίας το Σάββατο, προκειμένου να συμμετάσχουν στην Παρέλαση Ισότητας (Equality Parade), απαιτώντας τον τερματισμό των διακρίσεων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, εν μέσω παρατηρούμενης αύξησης των ομοφοβικών και τρανσφοβικών τάσεων στην Πολωνία.

Δημιουργώντας μια λαοθάλασσα στα χρώματα του ουράνιου τόξου, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το πανύψηλο νεογοτθικό Παλάτι Πολιτισμού στο κέντρο της Βαρσοβίας. «Η Παρέλαση Ισότητας είναι μια γιορτή για τα ΛΟΑΤ άτομα και όλους εκείνους που πρέπει να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους» δήλωσε στο Reuters ο Sylwester Cimochowski, ένας 22χρονος εργαζόμενος σε εστιατόριο.  

«Η ομοφοβία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην Πολωνία … υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό και αφαιρούν τη ζωή τους. Η κατάσταση που βιώνουν τα ΛΟΑΤ άτομα στην Πολωνία είναι τραγική και γι΄αυτό είμαι εδώ, για να τα υποστηρίξω» συμπλήρωσε ο Sylwester.

Το ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων αποτελεί πλέον «κόκκινο πανί» ανάμεσα στους φιλελεύθερους Πολωνούς, που τονίζουν την ανάγκη για μια πιο ανεκτική και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία, και τους θρησκευόμενους συντηρητικούς, που στην αξίωση για σεβασμό σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα βλέπουν μια προσπάθεια ανατροπής των παραδοσιακών αξιών στο κατά βάση καθολικό έθνος της Πολωνίας. Τόσο οι πολιτικοί όσο και οι κληρικοί έχουν κατηγορηθεί ότι ενισχύουν την ομοφοβία στην Πολωνία, με αρκετούς συντηρητικούς να αρνούνται την κατηγορία αντιτείνοντας ότι «δεν έχουν τίποτα εναντίον των ομοφυλόφιλων, αλλά αντιτίθενται στην ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία».

Όπως υπενθυμίζει δημοσίευμα του euronews, το Συμβούλιο της Ευρώπης κατατάσσει την Πολωνία στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στα δικαιώματα των σεξουαλικών μειονοτήτων, με πρόσφατη έκθεση να εκτιμά ότι οι πολιτικοί που ηγούνται της χώρας τα τελευταία χρόνια έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, η εθνικιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία, η οποία είναι σύμμαχος με το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας, εισήγαγε νέο νόμο, που απαγορεύει την «προβολή και προώθηση της ομοφυλοφιλίας» μεταξύ των κάτω των 18 ετών, ανοίγοντας τον δρόμο και για την Πολωνία, η οποία ήδη εφαρμόζει το μέτρο των «ζωνών χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα» (LGBT-free zones) στις οποίες συμμετέχουν σχεδόν 100 περιφέρειες και κωμοπόλεις που έχουν εγκρίνει ψηφίσματα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων» με το Συμβούλιο της Ευρώπης να επισημαίνει ότι αντίστοιχα μέτρα υποδαυλίζουν την ρητορική μίσους και τη βία.

Τον Φεβρουάριο, ο οργανισμός ILGA – Europe, που εκπροσωπεί 820 εκατομμύρια Ευρωπαίους σε 47 χώρες κατέθεσε έκθεσή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που αναφέρει πως «Τα ψηφίσματα αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης ρητορικής μίσους από δημόσιους και εκλεγμένους αξιωματούχους και δημόσια μέσα ενημέρωσης». Ο Άντριου Μποφ, ο οποίος συνυπέγραψε την έκθεση για το Συνέδριο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης ανέφερε πως αποκαλώντας τους ανθρώπους ως “ιδεολογία”, απογυμνώνει τα άτομα από την ανθρώπινη υπόστασή τους, πράγμα που στη συνέχεια προκαλεί βία και διακρίσεις κατά της κοινότητας.

Οι διεθνείς πιέσεις προς την κυβέρνηση της Πολωνίας σχετικά με τις ΛΟΑΤΚΙ+ free ζώνες αυξάνονται σταδιακά, ενώ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen χαρακτήρισε τις ζώνες αυτές ως “ζώνες χωρίς ανθρωπισμό”.

Τα καταγγελθέντα εγκλήματα μίσους εναντίον ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων  υπερδιπλασιάστηκαν το 2019 φτάνοντας τα 150, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση. Παράλληλα, μόνο το 16% των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών κατήγγειλαν στην αστυνομία την τελευταία ομοφοβική επίθεση που υπέστησαν. Οι ακτιβιστές/-τριες λένε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ free ζώνες έχουν αυξήσει τη βία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε δύο πορείες υπερηφάνειας το 2019, ενώ συνέβαλαν στην κακή ψυχική υγεία των νέων ΛΟΑΤΚΙ+ Πολωνών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα