ΑΘΗΝΑ
12:14
|
26.04.2024
Μαρτυρία - καταγγελία ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων/ατόμων που αιτούνται άσυλο και διαμένουν στο hot spot της Σάμου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις συνθήκες επισφάλειας στις οποίες διαβιούν οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες που διαμένουν σε καταυλισμούς στην Ελλάδα, εν μέσω διάχυτων διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, αναδεικνύει ξανά μια μαρτυρία – καταγγελία της πρωτοβουλίας Samos Lgbtqi+ Group, με αφορμή πρόσφατο αυτοκτονικό επεισόδιο, με ευτυχώς αίσια κατάληξη. 

«Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα από τα μέλη της ομάδας μας επιχείρησε να τερματίσει τη ζωή του. Μετά από ενάμιση χρόνο στο νησί, η πίεση από τις νομικές διαδικασίες και τις συνεχείς διακρίσεις λόγω της ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητάς του δεν ήταν πλέον υποφερτή. Η ζωή του σώθηκε, ευτυχώς, καθώς έλαβε πρώτες βοήθειες. Μας ζήτησε να μοιραστούμε αυτό το μήνυμα» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες που διαμένουν σε camp της Σάμου. 

«Είμαστε συντετριμμένοι/-ες/-α και οργισμένες/-ες/-α» υπογραμμίζουν τα μέλη της πρωτοβουλίας και προσθέτουν πως «Έχουμε δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι συνθήκες στο camp δεν είναι κατάλληλες για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και ελλείψει του οποιουδήποτε μέτρου προστασίας, η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. Οι διακρίσεις είναι διάχυτες, η βία απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αυξάνεται και η ψυχική υγεία των μελών της κοινότητάς μας επιδεινώνεται διαρκώς».

Η ομάδα επαναλαμβάνει την ανάγκη επαρκούς προστασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ αιτούντων άσυλο από την πολιτεία, οι οποίοι καλούνται διαρκώς να αποκρύπτουν την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό μέσα στο camp, προκειμένου να επιβιώσουν. «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για επαρκή προστασία όσων ατόμων αιτούνται άσυλο λόγω τους σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους. Ως ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες δε θα έπρεπε να ζούμε στο φόβο ή να κρύβουμε την ταυτότητά μας. Θα έπρεπε να είμαστε προστατευμένοι και ασφαλείς.»

«Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα, προτού τα μέλη μας υποστούν κι άλλα τραύματα. Για να μην  χρειάζεται να ζουν σε καθεστώς μόνιμου φόβου. Προτού χαθούν ζωές»καταλήγει η ανακοίνωση, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων, σε συνεργασία με την κοινότητα. «Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να συνεργαστούν μαζί μας για την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις διαμονής και διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την αξιοπρέπειά μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα