ΑΘΗΝΑ
17:00
|
18.04.2024
Η Βραζιλία ξεπέρασε το όριο των 500.000 θανάτων από την Covid-19.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βραζιλία ξεπέρασε το όριο των 500.000 θανάτων από την Covid-19, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιεύεται καθημερινά από την κοινοπραξία των μεγάλων μέσων ενημέρωσης της χώρας, οι νεκροί έφθασαν σήμερα τις 500.022. Το 60% των θανάτων (303.550) έχει καταγραφεί από την αρχή του έτους.

Η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων γνώρισε στις αρχές του έτους θανατηφόρο δεύτερο κύμα της επιδημίας με περισσότερους από 4.000 θανάτους ημερησίως και εκφράζονται φόβοι ότι ήδη πλήττεται από το τρίτο κύμα, καθώς ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων έχει εκτιναχθεί και αναμένεται επιδείνωση της ήδη κρίσιμης κατάστασης ενώ πλησιάζει ο χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ειδικοί ανησυχούν για την βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού, την διάδοση περισσότερο επιθετικών παραλλαγών και την έλλειψη προληπτικών μέτρων , καθώς ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο είναι αντίθετος στην επιβολή lockdown και την χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 29% του πληθυσμού έχει λάβει μία δόση εμβολίου και μόνο το 11,36% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρη την Βραζιλία για να διαμαρτυρηθούν για την διαχείριση της επιδημίας από τον πρόεδρο, καταγγέλλοντάς τον για βραδύτητα στην εξασφάλιση εμβολίων και την αρνητική του στάση απέναντι στην χρήση μάσκας και ζητώντας την καθαίρεση του Μπολσονάρο.

«Διαμαρτυρόμαστε κατά της γενοκτονικής κυβέρνησης Μπολσονάρο, που δεν αγόρασε εμβόλια και δεν έκανε τίποτε για να φροντίσει τους ανθρώπους εδώ και έναν χρόνο», δήλωσε διαδηλωτής στην Μπραζίλια.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δριμεία κριτική διότι έχασε ευκαιρίες για να προμηθευτεί εμβόλια. Η εταιρεία Pfizer έχει ανακοινώσει ότι δεν έλαβε απάντηση στις προσφορές της για προμήθεια εμβολίων ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Ειδική επιτροπή της Γερουσίας ερευνά την διαχείριση της επιδημίας από την κυβέρνηση και ειδικότερα την καθυστέρηση στην προμήθεια εμβολίων παράλληλα με την προώθηση αμφίβολων θεραπειών κατά της Covid-19.

Γερμανία: Άλλοι 16 θάνατοι και 842 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 842 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.721.981, δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Κυριακή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, άλλοι 16 ασθενείς με την Covid-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 90.385 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Μεξικό: 192 θάνατοι, σχεδόν 4.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 192 ασθενείς με την Covid-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 3.964 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει ως εδώ τους 231.151 νεκρούς επί συνόλου 2.475.705 μολύνσεων στη χώρα.

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει επισημάνει πως ο επίσημος απολογισμός, ο τέταρτος βαρύτερος παγκοσμίως, είναι υποτιμημένος. Στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο αποκάλυψαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους. Ενώ έρευνα που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα τον Ιούνιο υπέδειξε πως πιθανόν έχει μολυνθεί ως και το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Χαλάρωση μέτρων σε Γαλλία και Ιαπωνία

Έξοδοι χωρίς περιορισμούς στη Γαλλία, άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία: ορισμένες χώρες χαλαρώνουν σήμερα τα μέτρα του κατά της Covid-19, λόγω της υγειονομικής βελτίωσης που καταγράφεται.

Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει ήδη χορηγήσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κατά της Covid, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει το ποσοστό του πληθυσμού που έχει πλήρως εμβολιαστεί. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο του αριθμού των δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, ήτοι 2,5 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, την Παρασκευή, βασιζόμενη σε επίσημες πηγές.

Τρεις ημέρες μετά το τέλος της υποχρέωσης χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, οι Γάλλοι ξαναβρίσκουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή, με την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που είχε επιβληθεί πριν από 8 μήνες, χάρη στη μείωση των μολύνσεων.

Άλλες χώρες, μεταξύ αυτών η Γερμανία ή η Ισπανία, προσανατολίζονται προς μια σταδιακή άρση της χρήσης της μάσκας.

Στην Ιαπωνία, εξάλλου, έναν μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (23 Ιουλίου- 8 Αυγούστου), η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης ήρθη σήμερα, όπως προβλεπόταν, στο Τόκιο και σε άλλες οκτώ περιοχές, όμως περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ.

Στα μπαρ και τα εστιατόρια θα επιτρέπεται εκ νέου να πωλούν αλκοόλ, έως τις 19.00, όμως θα πρέπει να κλείνουν στις 20.00.

Η Κίνα, όπου ο ιός έχει σχεδόν εξαλειφθεί εδώ και έναν χρόνο, χάρη στις υποχρεωτικές καραντίνες, τη μαζική διεξαγωγή τεστ ή τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων για τον έλεγχο των μετακινήσεων και οι οι αρχές συνεχίζουν να πιέζουν τους κατοίκους να εμβολιαστούν, επιμένοντας στην εθνική αλληλεγγύη και το καθήκον τους ως πολίτες.

Η χώρα του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων κατέγραψε μόλις 23 νέα κρούσματα σε διάστημα 24 ωρών, όλα προέρχονται από το εξωτερικό και έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Πορτογαλία: Η παραλλαγή Δέλτα πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων στη Λισαβόνα

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα Covid-19 που καταγράφονται στην περιοχή της Λισαβόνας είναι της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να αναχαιτίσουν την ανησυχητική αύξηση των μολύνσεων.

Το εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Πορτογαλίας ανέφερε πως η παραλλαγή Δέλτα, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των κρουσμάτων στην περιοχή της Λισαβόνας, αν και παραμένει σε επίπεδα μικρότερα του 15% στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας.

Η παραλλαγή Άλφα, που ήταν προηγουμένως κυρίαρχη στη Βρετανία, είναι συνηθέστερη στη βόρεια Πορτογαλία, καθώς αντιπροσωπεύει το 80% των μολύνσεων εκεί και μόλις το 30% στο εσωτερικό και τα περίχωρα της Λισαβόνας, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πάνω από 1.000 νέα κρούσματα COVID-19 για τέταρτη συναπτή ημέρα χθες και ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται θετικοί κάθε 24 ώρες έχει επιστρέψει στα επίπεδα που καταγράφονταν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η χώρα βρισκόταν σε λοκντάουν.

Εντούτοις, περίπου 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι εκ του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας έχουν πλήρως εμβολιαστεί κατά της Covid. Αν και καταγράφεται μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στους θανάτους, δεδομένου ότι οι πιο ηλικιωμένοι, πιο ευπαθείς άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί.

Τα περισσότερα από τα νέα ημερήσια κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή της Λισαβόνας, όπου εφαρμόζεται από την Παρασκευή το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από και προς την περιοχή για τα Σαββατοκύριακα.

«Λευκή ζώνη» από τη Δευτέρα η Ιταλία

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 881 κρούσματα κορονοϊού και 17 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Χθες τα περιστατικά ήταν 1.197, με 28 νεκρούς.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 150.522 διαγνωστικά τεστ, το 0,6% προέκυψε θετικό. Κατά την χθεσινή ημέρα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,48%. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 389 ασθενείς με κορονοϊό, 5 λιγότεροι από χθες. Στους νοσοκομειακούς θαλάμους οι ασθενείς είναι 2.444, δηλαδή 60 λιγότεροι από χθες.

Από αύριο, στο μεταξύ, όλη η Ιταλία θα μετατραπεί σε «λευκή ζώνη», με μόνη εξαίρεση την μικρή βορειοδυτική περιφέρεια Βάλε Ντ΄Αόστα. Οι πολίτες, δηλαδή, θα πρέπει μόνον να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Κατά τα άλλα, επιστρέφουν στην καθημερινή τους ζωή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής κυβέρνησης, δε, από την 1η Ιουλίου είναι πιθανό να καταργηθεί και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ανοικτούς χώρους. Η σχετική απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο.

Μέχρι τώρα, το 26,2% των κατοίκων της χώρας έχει ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό του κύκλο, ενώ το 24,45% έχει λάβει μια μόνον δόση των σκευασμάτων κατά του covid 19. Λαμβάνοντας υπόψη τους πολίτες στους οποίους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο (από 12 ετών και πάνω), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό των μέχρι τώρα εμβολιασμένων, αυξάνεται στο 58,4%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση των απογευματινών χειρουργείων

ΠΟΥ: Ανησυχία προκαλεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους

ΕΟΔΥ: Με απόλυση κινδυνεύουν 100 εργαζόμενοι με μπλοκάκι

ΟΗΕ: Ανησυχία για έξαρση χολέρας στην Υεμένη μετά τους 75 θανάτους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα