ΑΘΗΝΑ
22:45
|
26.04.2024
Πρώτοι αναδείχθηκαν οι Ρεπουμπλικανοί, δεύτερο το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν και πέμπτο το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αποτελεσματα διαφορετικά από τα αναμενόμενα ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας το Σάββατο, με το ποσοστό αποχής να υπερβαίνει το 68%. 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της IPSOS, την οποία επικαλείται δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών (Les Republicains) κέρδισε το 27,2% των ψήφων,  αφήνοντας πίσω τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στο 19,3%, ακολουθούμενο από τους Πράσινους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν (La Republique en Marche) τερμάτισε πέμπτο, με ποσοστό 11,2%.

Την απογοήτευσή της για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών εξέφρασε η Μαρίν Λεπέν, χαρακτηρίζοντάς το ως καταστροφικό. «Δεν μπορώ παρά να μετανιώσω για αυτήν την αστική καταστροφή, η οποία σε μεγάλο βαθμό παραμόρφωσε την εκλογική πραγματικότητα της χώρας και έδωσε μια παραπλανητική ιδέα των πολιτικών δυνάμεων που κυριαρχούν» δήλωσε. «Αν θέλετε να αλλάξουν τα πράγματα, βγείτε και ψηφίστε» ανέφερε. Σημειώνεται ότι για τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, το ποσοστό του 19,3% συνιστά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων σε εθνικό επίπεδο σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές του 2015, οι οποίες, ωστόσο, διεξήχθησαν μετά από τις ισλαμιστικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος κόμματος έκανε λόγο για «γερή σφαλιάρα» ενώ ο Υπουργος Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμανέν, χαρακτήρισε ως ήττα το εκλογικό αποτέλεσμα, αν και υπογράμμισε ότι δεν έχει κριθεί ακόμη τίποτα και πως είναι πολύ νωρίς για να διαμορφωθεί εικόνα για τις προεδρικές εκλογές του 2022. Επέστησε επίσης την προσοχή στο υψηλό ποσοστό αποχής, που κατά τη γνώμη του απηχεί την δυσπιστία των Γάλλων πολιτών απέναντι στους πολιτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου, με ειδικούς να πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες εκλογές θα χρησιμεύσουν πιθανώς ως ένα άλλο βήμα για την εξομάλυνση της εικόνας της άκρας δεξιάς στη Γαλλία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα