ΑΘΗΝΑ
14:24
|
23.04.2024
Την ημέρα συμπλήρωσης 80 ετών από την εισβολή των Ναζί στην ΕΣΣΔ η αξ. αντιπολίτευση της Ουκρανίας ζητά να τεθούν εκτός νόμου οι νεοναζιστικές οργανώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ημέρα συμπλήρωσης 80 ετών από την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στην ΕΣΣΔ -που είχε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα»- η αξιωματική αντιπολίτευση της Ουκρανίας ζητά να τεθούν εκτός νόμου οι νεοναζιστικές οργανώσεις.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του σήμερα την Τρίτη (22/6), το δεύτερο στο ουκρανικό κοινοβούλιο ισχύ κόμμα ονόματι «Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης-Για τη Ζωή» ζήτησε επίσης από την ουκρανική κυβέρνηση να σταματήσει να «ξαναγράφει την ιστορία».

Δέον να σημειωθεί πως τον περασμένο Απρίλιο Ουκρανοί εθνικιστές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Κιέβου για να γιορτάσουν την επέτειο της δημιουργίας της φιλοναζιστικής ομάδας SS Galicia κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία αποτελούνταν από Ουκρανούς εθνικιστές που πολέμησαν στο πλάι των ναζιστικών στρατευμάτων και κατά των σοβιετικών στρατευμάτων αλλά και Ουκρανών παρτιζάνων. Η συγκεκριμένη ομάδα θεωρείται πως είχε κομβικό ρόλο στις μαζικές εκτελέσεις Εβραίων της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της γενοκτονικής πολιτικής του Βερολίνου.

Η πορεία του Απριλίου στο Κίεβο καταδικάστηκε μεταξύ άλλων από αξιωματούχους από τη Ρωσία, τη Γερμανία και το Ισραήλ.

Τότε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει «αυστηρή στάση» κατά των Ουκρανών εθνικιστών, τονίζοντας πως η παραδοσιακή παρέλαση της Ημέρας Νίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απαγορεύτηκε, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της Covid-19, αλλά η παρέλαση της SS Galicia έγινε κανονικά.

«Σε αυτήν την Ημέρα του Πένθους και της Μνήμης των Θυμάτων Πολέμου, δεν περιμένουμε ψεύτικους θρήνους από τις αρχές», αναφέρει η δήλωση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. «Απαιτούμε απαγόρευση και δίωξη για όλες τις νεοναζιστικές οργανώσεις, ένα τέλος στον εγκωμιασμό των συνεργατών των Ναζί και ένα τέλος του ξαναγραψίματος της ιστορίας. Ένα τέλος στην πολιτική των εθνικών και πολιτιστικών διακρίσεων».

«Τα εγκλήματα των Ναζί κόστισαν στον κόσμο δεκάδες εκατομμύρια ζωές και σπασμένες ζωές. Η Ουκρανία έχασε έναν στους πέντε κατοίκους. Ο ναζιστικός όγκος κόπηκε από το σώμα της ανθρωπότητας. Ωστόσο, οι μεταστάσεις παρέμειναν», καταλήγει η δήλωση.

Πηγές: RT, TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιταλία: Σύλληψη 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων για βασανισμό ανηλίκων

Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τον Καντ»

Ελβετία: «Ξεπάγωσαν» ρωσικά κεφάλαια αξίας 150 εκατ. ευρώ

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα