ΑΘΗΝΑ
16:06
|
24.04.2024
Στηλιτεύει τις προσπάθειες που γίνονται για να "ξαναγραφτεί η ιστορία" και καλεί να διασφαλιστεί, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, η ασφάλεια στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ημέρα Μνήμης και Πόνου στη Ρωσία για τα θύματα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από την 22α Ιουνίου του 1941, ημέρα εισβολής των ναζί στη Σοβιετική Ένωση. Για τον σοβιετικό λαό, ξεκίνησε ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος – ο πιο αιματηρός στην ιστορία της χώρας μας.

Οι ναζί εισέβαλαν στην Μπρεστ, το Κίεβο και άλλες σοβιετικές πόλεις στη μεγαλύτερη εισβολή στην ιστορία του πολέμουστη διάρκεια του οποίου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο της τελετής των Κεριών της Μνήμης, εθελοντές, βετεράνοι, στρατιώτες και άλλοι ακτιβιστές άναψαν 1.418 κεριά στη Μόσχα – σε συμφωνία με τον αριθμό των ημερών που διήρκεσε ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος.

Τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

Ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος τελείωσε με την αντιφασιστική νίκη στις 9 Μαΐου του 1945, όταν οι ναζί συνθηκολόγησαν.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε άρθρο του αφιερωμένο στην 80η επέτειο από την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου που δημοσιεύτηκε στη γερμανική Die Zeit στηλιτεύει τις προσπάθειες που γίνονται για να “ξαναγραφτεί η ιστορία” του μεγάλου πολέμου από τη Δύση, τονίζοντας ότι οι Σοβιετικοί στρατιώτες πήγαν στη Γερμανία όχι για εκδίκηση αλλά για μια ευγενή και μεγάλη αποστολή απελευθέρωσης και καλεί να διασφαλιστεί, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, η ασφάλεια στην Ευρώπη.

“Κρατάμε ιερή τη μνήμη των ηρώων που πολέμησαν εναντίον του ναζισμού. Θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη τους συμμάχους μας στον συνασπισμό κατά του Χίτλερ, τους συμμετέχοντες στο κίνημα της Αντίστασης και τους Γερμανούς αντιφασιστές που έφεραν την κοινή μας νίκη πιο κοντά”.

Στο άρθρο του ο Πούτιν προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στην Ευρώπη.

“Όλο το σύστημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας έχει πλέον υποβαθμιστεί σημαντικά. Οι εντάσεις αυξάνονται και οι κίνδυνοι μιας νέας κούρσας εξοπλισμών γίνονται πραγματικοί. Χάνουμε τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η συνεργασία που είναι ακόμη πιο σημαντική τώρα που όλοι αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις, όπως η πανδημία και οι τρομερές κοινωνικές και οικονομικές της συνέπειες” υπογραμμίζει ο Ρώσος Πρόεδρος.

Παράλληλα, τονίζει ότι η Ρωσία επιθυμεί ευεργετικές σχέσεις με την ΕΕ, πιστεύοντας ότι είναι δυνατόν να οικοδομήσουμε την Ευρώπη σύμφωνα με το όραμα του Σαρλ ντε Γκολ “από τον Ατλαντικό στα Ουράλια” ή ακόμα και “από τη Λισαβόνα στο Βλαδιβοστόκ”.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να πάει σε διαφορετική κατεύθυνση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ και την ένταξη σε αυτό χωρών της ανατολικής Ευρώπης, τονίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, περιγράφοντας τη συμμαχία ως “λείψανο του Ψυχρού Πολέμου” .

“Από το 1999, έχουν ακολουθήσει πέντε ακόμη κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ. Ο οργανισμός παραχώρησε ένταξη σε 14 νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένων αρκετών δημοκρατιών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες ξέγραψαν τελείως τις ελπίδες για δημιουργία μιας ηπείρου χωρίς διαχωρισμό γραμμών”, εξηγεί.

Ο Ρώσος Πρόεδρος διευκρίνισε ότι αυτή η πολιτική ανάγκασε πολλές χώρες να κάνουν μια αφύσικη επιλογή μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

“Η ουκρανική τραγωδία του 2014 είναι ένα παράδειγμα των συνεπειών που έφερε αυτή η επιθετική πολιτική. Η Ευρώπη υποστήριξε ενεργά το αντισυνταγματικό ένοπλο πραξικόπημα στην Ουκρανία. Εκεί ξεκίνησαν όλα. Γιατί ήταν απαραίτητο να γίνει αυτό; Τότε ο [Ουκρανός] Πρόεδρος [Βίκτορ] Γιανουκόβιτς είχε ήδη αποδεχτεί όλα τα αιτήματα της αντιπολίτευσης. Γιατί οι ΗΠΑ οργάνωσαν το πραξικόπημα και οι ευρωπαϊκές χώρες το υποστήριξαν, προκαλώντας τη διάσπαση της Ουκρανίας και την απόσυρση της Κριμαίας;” διερωτάται ο Ρώσος Πρόεδρος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ρώσος Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Ευρώπη, καθώς υπάρχουν πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

“Επαναλαμβάνω ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης μιας ολοκληρωμένης εταιρικής σχέσης με την Ευρώπη. Έχουμε πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αυτά περιλαμβάνουν την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα, την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, την ψηφιοποίηση, την ενέργεια, τον πολιτισμό, την επιστήμη, την τεχνολογία, την επίλυση της κλιματικής κρίσης καθώς και περιβαλλοντικά θέματα” διεμήνυσε.

“Ο κόσμος είναι ένα δυναμικό μέρος, που αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις και απειλές. Απλώς δεν μπορούμε να φέρουμε το βάρος παρεξηγήσεων του παρελθόντος, σκληρών συναισθημάτων, συγκρούσεων και λαθών. Είναι ένα βάρος που θα μας εμποδίσει να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτά τα λάθη και να τα διορθώσουμε. Ο κοινός και αδιαμφισβήτητος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στην ήπειρο χωρίς διαχωριστικές γραμμές, έναν κοινό χώρο για δίκαιη συνεργασία και μια χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη για την ευημερία της Ευρώπης και του κόσμου συνολικά”, καταλήγει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξυλοδαρμός στη Βουλή: Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος

Σπαρτιάτες: Εκτός ευρωεκλογών με απόφαση του Αρείου Πάγου

Αναγκαστική προσγείωση Boeing 737 στο Ελ. Βενιζέλος

Ανεξάρτητη έρευνα για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητά η Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα