ΑΘΗΝΑ
14:35
|
31.07.2021
Έρευνα του BBC στο Φορτ Μπλις του Τέξας – Κακοποιήσεις, εξευτελισμοί, κορονοϊός, ψείρες, ασιτία και παιδιά στα πρόθυρα της αυτοκτονίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κίνδυνος μολύνσεων από ασθένειες, κίνδυνος δηλητηριάσεων από ακατάλληλες για κατανάλωση τροφές, πληροφορίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις και βιασμούς. Αυτή είναι η εικόνα που κατέγραψε συνεργείο του BBC σε κέντρο κράτησης παιδιών μεταναστών στην έρημο του Τέξας, στα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.  Μια εικόνα “αποκαρδιωτική” και άκρως επικίνδυνη για την υγεία 2.000 και πλέον ανήλικων παιδιών που περιμένουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Η δημοσιογραφική ομάδα του BBC διενήργησε συνεντεύξεις με μέλη του προσωπικού του κέντρου κράτησης αλλά και με τα ανήλικα παιδιά που διαμένουν προσωρινά σε αυτό.

Τους τελευταίες μήνες, παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση της μεταναστευτικής ροής και των αιτούντων άσυλο από χώρες της Κεντρικής Αμερικής στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί αποδίδουν το νέο μεταναστευτικό ρεύμα στην έξαρση της βίας, στις φυσικές καταστροφές αλλά και στην οικονομική ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού. Άλλοι, κυρίως από το στρατόπεδο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, υποστηρίζουν ότι η κρίση οφείλεται στην επιεική μεταναστευτική πολιτική της νέας διακυβέρνησης Μπάιντεν.

Περισσότεροι από 2.000 ανήλικοι καταλύουν σε σκηνές που έχουν στηθεί στη στρατιωτική βάση Φορτ Μπλις στο Ελ Πάσο του Τέξας. Διέσχισαν μόνοι τους τα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ και ελπίζουν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος.

Η έρευνα του BBC διαπίστωσε σωρεία καταγγελιών για σεξουαλικές κακοποιήσεις, έξαρση μεταδοτικών ασθενειών, όπως η νόσος Covid-19 και ψείρες, παιδιά να περιμένουν ώρες για να εξεταστούν από γιατρούς, παιδιά με βρόμικα ρούχα και χωρίς καθαρά σκεπάσματα, παιδιά πεινασμένα που τρέφονται με άψητο κρέας. “Μερικές φορές το κοτόπουλο είχε αίμα, το κρέας πολύ κόκκινο. Δεν μπορούσαμε να αντέξουμε την πείνα μας και το φάγαμε, αλλά αρρωστήσαμε”, είπε ένα παιδί.

Σε συνομιλία που καταγράφηκε κρυφά ένας υπάλληλος εξέφρασε ανησυχία για τουλάχιστον ανάρμοστη συμπεριφορά συναδέλφων τους σε βάρος των φιλοξενούμενων. Ένας άλλος δήλωσε στο BBC ότι το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) είχε κάνει αναφορά για βιασμό. “Δίνουν στα κορίτσια τεστ εγκυμοσύνης”, είπε. “Άκουσα ότι μια άλλη νύχτα ότι ένας άλλος ‘πιάστηκε’ σε σκηνή αγοριών, ξέρετε, να κάνει πράγματα μαζί του”.

Το στρατόπεδο Φορτ Μπλις αποτελείται από τουλάχιστον 12 σκηνές, μερικές από τις οποίες φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά, τα οποία περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε αυτές, βγαίνοντας για μία ή δύο ώρες και για να φάνε. Έχουν επίσης στηθεί σκηνές μόνο για τη διαμονή του μεγάλου αριθμού άρρωστων παιδιών, που τα ίδια τις αποκαλούν “πόλεις Covid”.  “Εκατοντάδες παιδιά έχουν βγει θετικά στον κορονοϊό” ανέφερε υπάλληλος υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Από τα τέλη του Μαρτίου που άνοιξε το κέντρο κράτησης έχουν καταγραφεί δεκάδες κρούσματα κορονοϊού, γρίπης και στρεπτόκοκκου. Πολλά παιδιά χρήζουν ιατρικής φροντίδας αλλά το προσωπικό αδιαφορεί ή κωλυσιεργεί. Υπάλληλος του κέντρου δήλωσε τον Μάιο στο BBC ότι ένα παιδί έβηχε αίμα και χρειαζόταν επειγόντως ιατρική βοήθεια. «Είπαν ότι ‘θα τον στείλουμε για μεσημεριανό’, ανέφερε ο υπάλληλος σε ένα άλλο μέλος του προσωπικού. Περιμέναμε τρεισήμισι ώρες μέχρι κάποιος να εμφανιστεί”. Ο 15χρονος, ο οποίος μίλησε στο BBC, αφέθηκε ελεύθερος μετά από 38 ημέρες κράτησης στο κέντρο. Είπε ότι κόλλησε κορονοϊό μόλις έφτασε στο κέντρο και ότι αρρώστησε βαριά. Όταν ανάρρωσε τον έστειλαν πίσω στις συνωστισμένες σκηνές με αποτέλεσμα να νοσήσει ξανά.

“Όταν πήγαμε να ζητήσουμε φάρμακα, μας κοιτούσαν αυστηρά και πάντα γελούσαν μεταξύ τους”, είπε το αγόρι. Μέλος του προσωπικού ανέφερε ότι τον περασμένο μήνα 800 κορίτσια μπήκαν στην απομόνωση εξαιτίας των ψειρών.

Φωτογραφίες και βίντεο από τις εγκαταστάσεις που διέρρευσαν από το κέντρο στο BBC δείχνουν σειρές από λεπτές κουκέτες, σε απόσταση εκατοστών η μία από τον άλλο, να εκτείνονται μέσα στις τεράστιες σκηνές. “Νομίζω ότι το πλήθος των ατόμων είναι ο νούμερο ένα λόγος που οι ασθένειες έχουν εξαπλωθεί”, υποστήριξε ένας εργαζόμενος.

Αμμοθύελλες σαρώνουν την έρημο Τσιουάουα, όπου βρίσκεται το στρατόπεδο. “Ολόκληρη η σκηνή αρχίζει να τρέμει, μερικές ανοίγουν και η άμμος μπαίνει μέσα. Πρέπει κυριολεκτικά να προστατέψεις ολόκληρο το σώμα σου από την άμμο”, δήλωσε μια εργαζόμενη και πρόσθεσε, “μέχρι το τέλος της ημέρας, έχουμε καλυφθεί ολόκληροι από σκόνη, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα”. Το προσωπικό μπορεί να κάνει ντους, αλλά πολλά παιδιά δεν θέλουν γιατί δεν έχουν καθαρά ρούχα και εσώρουχα.

“Είναι αποκαρδιωτικό να ακούς τις ιστορίες των παιδιών, να τα βλέπεις να υποφέρουν, να ακούς συνέχεια τα ίδια παράπονα για πράγματα που με μεγάλη ευκολία θα μπορούσαν να διορθωθούν. Τα παιδιά αισθάνονται ότι ζουν σε φυλακή”, δήλωσε υπάλληλος στο BBC.

Το υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει αναθέσει σε ιδιώτες εργολάβους τη διαχείριση του κέντρου κράτησης, υπεραμύνεται της διαφανούς λειτουργίας του κέντρου αλλά δεν επέτρεψε την πρόσβαση των δημοσιογράφων του BBC στο στρατόπεδο του Φορτ Μπλις. Επιπλέον, δεν απάντησε στις καταγγελίες που αποκάλυψε το βρετανικό δίκτυο. Ανέφερε μόνο ότι το στρατόπεδο “παρέχει τα απαιτούμενα πρότυπα φροντίδας για παιδιά, όπως καθαρά και άνετα καταλύματα ύπνου, γεύματα, προϊόντα περιποίησης, πλυντήριο, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες”.

Τέλος, πολλά από τα παιδιά έχουν πέσει σε κατάθλιψη ενώ έχουν καταγραφεί περιστατικά αυτοτραυματισμών.  “Σκεφτόμουν ότι δεν πρόκειται να φύγω από εκεί, ότι δεν θα έβλεπα ξανά την οικογένειά μου. Μερικές φορές κλαίγαμε. Είχα φτάσει σχεδόν στο σημείο να αυτοκτονήσω”, είπε ο 15χρονος.

Στις ΗΠΑ κρατούνται σε κέντρα ανηλίκων περίπου 12.000 ακόμα παιδιά και οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι ως επί το πλείστον άγνωστες.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενεργοποιήθηκε το 112 για την πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας

Σε ποιους πολίτες τρίτων χωρών επιτρέπεται από 26/7/2021 η έξοδος και επανείσοδός τους στην Ελλάδα

Γ. Δραγασάκης: Η τεχνητή αισιοδοξία που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αυξάνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης

Γυναικοκτονία στα Ιωάννινα με το θύμα νεκρό επί μήνες σε μπαούλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα