ΑΘΗΝΑ
19:01
|
25.04.2024
Η δεύτερη διάσκεψη για τη Λιβύη ολοκληρώθηκε με ευχολόγια και "γερμανικές πλάτες" στις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γερμανικό “συγχωροχάρτι” μέχρι νεωτέρας φαίνεται πως εξασφάλισε η Τουρκία σε σχέση με το αίτημα για αποχώρηση όλων των μισθοφόρων και ξένων στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος κατά την ολοκλήρωση της σημερινής “Δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη” που πραγματοποιήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας μαζί με την Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα αλ Μανγκούς, αναφέρθηκε στην τουρκική απαίτηση για “διακριτική” και “ειδική μεταχείριση” με το “επιχείρημα” ότι έχει αναλάβει την εκπαίδευση του λιβυκού στρατού και για αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί “διαφορετικά”. Ωστόσο, επιφυλάχθηκε για το απώτερο μέλλον, προσθέτοντας πως “σε κάθε περίπτωση” η απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη “θα πρέπει να γίνει σταδιακά, βήμα-βήμα”.

«Δεν θέλουμε να έχουμε μια κατάσταση όπου μία πλευρά αποσύρει τους μισθοφόρους πολύ γρήγορα, ενώ παραμένουν οι μισθοφόροι της άλλης πλευράς. Αυτό θα προκαλούσε ανισορροπία» είπε ο Μάας αναφερόμενος στους Ρώσους μισθοφόρους που υπάρχουν παράλληλα στο λιβυκό έδαφος μαζί με άλλες ξένες μισθοφορικές εταιρίες.

Ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε “ικανοποίηση” για τη σημερινή Δεύτερη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που ολοκληρώθηκε το απόγευμα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Προκλήσεις”

Αναφέρθηκε ξανά στις γνωστές “προκλήσεις” όπως είναι η διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 24 Δεκέμβρη λιβυκών εκλογών, η ανοικοδόμηση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών “για τον λιβυκό λαό”. Ισχυρίστηκε πως Λίβυοι και ξένοι αξιωματούχοι “κοιτάνε προς το μέλλον” .

Ανέφερε επίσης πως από την πρώτη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 ως σήμερα σημειώθηκε πρόοδος σε θέματα όπως: η εκεχειρία του Οκτώβρη του 2020, η συγκρότηση μεταβατικής λιβυκής κυβέρνησης, ο προγραμματισμός για τη διεξαγωγή εκλογών.

“Η Λιβύη συμμετέχει”

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς δήλωσε ικανοποιημένη για το γεγονός ότι στη σημερινή Διάσκεψη, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί τον Ιανουάριο του 2020, συμμετέχει και η Λιβύη και τόνισε ότι ο λαός της χώρας της είχε εναποθέσει μεγάλες ελπίδες στη συνάντηση.

Berlin Konferansı tamamlandı: Libya'dan paralı savaşçıların çekilmesi için çağrı

«Είναι καιρός για πράξεις, γιατί έχουμε ακούσει πολλά», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενη στην απόσυρση δυνάμεων που ελέγχονται από άλλες χώρες, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των μισθοφόρων.

«Πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η απόσυρση των μισθοφόρων από τις δύο πλευρές», ανέφερε και έκανε λόγο για εξέλιξη η οποία θα ενισχύσει την πίστη στη διαδικασία και θα ενθαρρύνει και περισσότερα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, η Μανγκούς δήλωσε ότι αποτελούν “τον δρόμο της Λιβύης προς τη δημοκρατία” και προς τον σχηματισμό νόμιμης κυβέρνησης. Απέδωσε δε τα προβλήματα της χώρας της σε μια σειρά αποτυχιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Με προσάρτηση της Δυτικής Όχθης απειλεί Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα