ΑΘΗΝΑ
04:22
|
03.05.2024
Έως το τέλος Αυγούστου το 90% των κρουσμάτων κορονοϊού στην ΕΕ θα είναι αυτής της παραλλαγής – Ποια διαθέσιμα εμβόλια προστατεύουν – Σε άνοδο τα…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προειδοποιεί ότι η πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, η οποία αρχικά είχε εντοπισθεί στην Ινδία, εξαπλώνεται ραγδαία πλέον και στην Ευρώπη. Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία η εν λόγω παραλλαγή θα αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ευρώπη στις αρχές Αυγούστου και θα φτάσει στο 90% έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Όπως δήλωσε η διευθύντρια του ECDC Δρ. Αντρέα Άμον, “δυστυχώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Δέλτα μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση των υπαρχόντων σήμερα εμβολίων. Είναι πολύ πιθανό ότι η εν λόγω παραλλαγή θα κυκλοφορεί εκτεταμένα στη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως μεταξύ των νέων που δεν περιλαμβάνονται στον εμβολιασμό. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους πιο ευπαθείς ανθρώπους να μολυνθούν και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως”.

Από την άλλη, όπως είπε, “τα καλά νέα είναι ότι η χορήγηση δύο δόσεων οποιουδήποτε από τα σημερινά εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα και των συνεπειών της. Όμως περίπου το 30% των ατόμων άνω των 80 ετών και περίπου το 40% εκείνων άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα με κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό”. Γι’ αυτό, κάλεσε τις υγειονομικές αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες “να βαδίσουν το τελευταίο μίλι”, επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με το ECDC η παραλλαγή Δέλτα είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα (βρετανική) και φαίνεται να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια των AstraZeneca και Pfizer/BioNTech

Τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech παραμένουν ευρέως αποτελεσματικά κατά των παραλλαγμένων στελεχών Δέλτα και Κάππα του νέου κορονοϊού, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρώτα στην Ινδία, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, η οποία στηρίζει την συνεχιζόμενη ώθηση που δίδεται στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών.

Η έρευνα αυτή από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Cell, εξετάζει την ικανότητα των αντισωμάτων στο αίμα ανθρώπων, που είχαν εμβολιαστεί με τα σκευάσματα αυτά δύο δόσεων, να εξουδετερώσουν τα πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη Δέλτα και Κάππα, αναφέρεται σε ανακοίνωση.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία για εκτεταμένη διαφυγή, κάτι το οποίο υπονοεί ότι η τρέχουσα γενιά εμβολίων θα παρέχει προστασία κατά του B.1.617”, σημειώνει η επιθεώρηση, αναφερόμενη στις παραλλαγές Δέλτα και Κάππα με κωδικό που χρησιμοποιείται από κοινού. Ωστόσο. η συγκέντρωση εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα μειώθηκε κάπως, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες σημαντικές λοιμώξεις, προειδοποίησαν.

Την περασμένη εβδομάδα, ανάλυση της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (PHE) έδειξε ότι τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της AstraZeneca προσφέρουν υψηλή προστασία σε ποσοστό άνω του 90% από τις νοσηλείες από την παραλλαγή Δέλτα.

“Μας ενθαρρύνει που βλέπουμε ότι τα μη κλινικά αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν από την Οξφόρδη και αυτά τα στοιχεία, μαζί με την πρόσφατη πρώιμη ανάλυση σε πραγματικές συνθήκες της Public Health England, μας παρέχουν μια θετική ένδειξη ότι το εμβόλιό μας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση κατά της παραλλαγής Δέλτα”, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ξεχωριστά ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca Μενέλαος Πάγκαλος.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού γίνεται η παγκοσμίως κυρίαρχη εκδοχή του νέου κορονοϊού, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι ερευνητές της Οξφόρδης ανέλυσαν επίσης μοτίβα επαναμόλυνσης σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως COVID-19. Ο κίνδυνος επαναμόλυνσης με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα φαινόταν ιδιαίτερα υψηλός σε ανθρώπους που είχαν προηγουμένως προσβληθεί από το Βήτα και το Γάμμα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία αντίστοιχα.

Αντιθέτως η προηγούμενη μόλυνση με το Άλφα, ή B117, το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, παρείχε “εύλογη” προστασία από όλες τις παραλλαγές ανησυχίας, γεγονός το οποίο το καθιστά πρότυπο πάνω στο οποίο θα μπορούσαν να διαμορφωθούν τα εμβόλια επόμενης γενιάς.

Σε άνοδο τα κρούσματα παραλλαγής “Δέλτα” στη Γαλλία 

Το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορονοϊού, που είναι πιο μεταδοτικό, αντιπροσωπεύει ήδη “μεταξύ του 9%-10%” των νέων θετικών κρουσμάτων στη Γαλλία και καταγράφει μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανάφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ. “Είναι μια αναλογία καταρχάς συγκρίσιμη με όσα παρατηρούμε στις ΗΠΑ και πιθανόν στη Γερμανία”, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν είχε αναφέρει ένα εύρος 2%-4% των κρουσμάτων, βάσει των δεδομένων ελέγχου των θετικών κρουσμάτων. Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο προσδιορισμό αλληλουχίας, αυτό το στέλεχος που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο αντιπροσώπευε το 1% των δειγμάτων την 25η Μαΐου, έναντι 0,2% στις 11 Μαΐου.

“Υπάρχουν εδαφικές διαφορές», είπε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, διευκρινίζοντας πως η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει το 12-13% των μολύνσεων στην περιοχή του Παρισιού, όμως το 70% των θετικών κρουσμάτων καταγράφηκε στη Λαντ (νοτιοδυτικά), το μοναδικό διαμέρισμα όπου παρατηρούμε μια αύξηση της επιδημίας”, ενώ ευθύνεται για “αρκετές συρροές κρουσμάτων” στον Κάτω Ρήνο (ανατολικά).

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Ένας θάνατος από covid και αύξηση κρουσμάτων γρίπης άνω του 10%

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πώς θα αποφύγετε τη μετάδοση του Δάγκειου πυρετού από τα κουνούπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα