ΑΘΗΝΑ
02:06
|
20.04.2024
Το εξαιρετικό επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις "χωρών της περιοχής" διαπίστωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη ανησυχία για τον “ιδιαίτερα ο αποσταθεροποιητικό” ρόλο που επιλέγουν να διαδραματίσουν “κάποιες χώρες” στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και εις βάρος των προσπαθειών για περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα εξέφρασε το απόγευμα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την ολοκλήρωση της πρώτης διϋπουργικής συναντησης Κύπρου_Ιορδανίας με τη συμμετοχή του Ιορδανού ομολόγου του Άϊμαν Σαφάντι.

Ο Χριστοδουλίδης “φωτογραφίζοντας” την Τουρκία μετέφερε ως “κοινή πεποίθηση” το γεγονός πως τέτοιες προσεγγίσεις “δεν μπορούν να αποφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη”.

Μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης Διμερούς Συνάντησης Υψηλόβαθμων Αντιπροσωπειών Κύπρου – Ιορδανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, ο Χριστοδουλίδης έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιορδανό ομόλογό του.

Εικόνα

Ο Κύπριος υπουργός χαιρέτισε την συνάντηση ως “έμπρακτη απόδειξη του εξαίρετου επιπέδου των διμερών μας σχέσεων, ως επίσης και της δυναμικής προοπτικής που τις διαπνέει”. Τόνισε ιδιαίτερα τις άριστες διμερείς σχέσεις και την συνεργασία αμφοτέρων χωρών σε περιφερειακό επίπεδο.

Χαρακτήρισε “αδιαμφισβήτητα καθοριστικό” το ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή λέγοντας πως πρόκειται για μία “ήρεμη δύναμη που αποτελεί πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που τυγχάνει εξάλλου διεθνούς αναγνώριση”.

Ανήγγειλε επίσης πως σύντομα θα μεταβεί στην Κύπρο ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β’, ενώ αναφερόμενος στην ατζέντα περιφερειακών εξελίξεων επισήμανε τις ενδείξεις για ανασυγκρότηση των τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους’ λέγοντας:

Με τον Ayman συζητήσαμε, επίσης, τις ανησυχητικές ενδείξεις που υπάρχουν, ότι ο ISIS αναδιοργανώνεται, συνιστώντας μια εν δυνάμει απειλή για την περιοχή μας, αλλά και ευρύτερα. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να εργαστεί για να αποτραπούν αυτές οι προσπάθειες που θα έχουν αρνητικές συνέπειες για όλους μας.

Ευχαρίστησε τέλος τον Σαφάντι Άϊμαν για τη συνεχή υποστήριξη της Ιορδανίας στις προσπάθειές μας για επανένωση της Κύπρου.

Aπό την πλευρά του ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως Ιορδανία και Κύπρος “βρίσκονται στο ισχυρό μονοπάτι της ευρύτερης συνεργασίας”, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα