ΑΘΗΝΑ
06:51
|
27.05.2024
To κρανίο του "Ανθρώπου-Δράκου" ανοίγει νέα πύλη στις γνώσεις για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προβληματισμό προκαλεί σε παλαιοντολόγους το κρανίο του “Ανθρώπου-Δράκου” (“Dragon-man” ή Homo longi) που είχε βρεθεί πριν εννιά δεκαετίες σε περιοχή της βόρειας Κίνας αλλά κρύφτηκε από Κινέζους χωρικούς σε ένα πηγάδι για να γλιτώσει από τα χέρια των Ιαπώνων αποικιοκρατών ανασύρθηκε πριν λίγα χρόνια.

Ο μοναδικός επιζήσας που γνώριζε για την ύπαρξη του πολύτιμου κρανίου ήταν ένας παππούς που αποκάλυψε το μυστικό στο γιο του το 2018, λίγο πριν πεθάνει.

Έκτοτε το κρανίο, που εκτιμάται πως έχει ηλικία 146.000 ετών, είναι στα χέρια των μελετητών που θεωρούν πως οι πληροφορίες που αποκαλύπτει να είναι αρκετές να “ξαναγράψουν” ένα μέρος από την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους.

‘Dragon man’ in his habitat

Οι ερευνητές αναφέρουν πως το υπερμεγέθες κρανίο εντοπίστηκε το 1933 από Κινέζους εργάτες που έφτιαχναν μία γέφυρα στον ποταμό Σονγκχουά στο Χάρμπιν που βρίσκεται στην βόρεια επαρχία της Κίνας, Εϊλονγκτζιάνγκ.

Το κρανίο έχει μήκος 23 εκατοστά και πλάτος λίγο περισσότερο από 15 εκατοστά. Είναι σημαντικά μεγαλύτερο από ένα μέσο κρανίο σύγχρονου ανθρώπου ενώ έχει διακριτό, χοντρό κόκκαλο πάνω από τις μεγάλες και τετράγωνες οφθαλμικές κοιλότητες.

“Ο Άνθρωπος-Δράκος είχε ένα τεράστιο κεφάλι και μεγάλη ρινική κοιλότητα που του εξασφάλιζε κατά την εισπνοή μεγάλες ποσότητες αέρα….Αυτό το εντυπωσιακό κεφάλι πρέπει να στηριζόταν σε ένα εξίσου εντυπωσιακό, μεγάλο σώμα, σημαντικού αναστήματος” είπε ο καθηγητής παλαιοντολογίας, Σιντζούν Νι, ένας από τους Κινέζους ερευνητές που μελέτησε το κρανίο και μίλησε στην βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Προς μεγάλη έκπληξη των Κινέζων μελετητών,το συγκεκριμένο κρανίο και καμία δεκαριά άλλα που βρέθηκαν σε άλλες περιοχές της Κίνας φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη “συγγένεια” με το κρανίο του σύγχρονου ανθρώπου από ότι με τους Νεάντερνταλ.

Ο Αμερικανός καθηγητής Μαρκ Μάσλιν από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εκτιμά, μελετώντας και αυτός το μεγάλο κρανίο του “Ανθρώπου-Δράκου” πως η ανθρώπινη εξέλιξη δεν ήταν μία “απλή διαδικασία” ούτε ένα “απλό επαναστατικό δέντρο” αλλά “ένας πυκνός, δαιδαλώδης θάμνος”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κίνα: Πρώτη επιτυχημένη ξενομεταμόσχευση οργάνου στην παγκόσμια ιατρική ιστορία

Πιο ευάλωτος ο εγκέφαλος με πατατάκια, αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα

Νέο είδος σαρκοφάγου δεινοσαύρου βρέθηκε στην Αργεντινή

Βόρεια Κορέα: Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με νέο σύστημα καθοδήγησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα