ΑΘΗΝΑ
08:50
|
17.05.2022
Tις δυσκολίες του ναυτικού επαγγέλματος με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Ναυτικών επισήμανε σε μήνυμά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tο μέλλον του παγκόσμιου εμπορίου εξαρτάται από τους ανθρώπους που λειτουργούν τα πλοία…Oi ενδιαφερόμενοι φορείς πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν ένα δίκαιο μέλλον για τους ναυτικούς.

Με αυτά τα λόγια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ναυτικού, θύμισε αυτό που συχνά πολλοί εφοπλιστές (και όχι μόνον) ξεχνούν:

«Ο κόσμος εξαρτάται από τη ναυτιλία, και η ναυτιλία εξαρτάται από τους ναυτικούς».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επισήμανε πως στα συνήθη βάρη της σκληρής δουλειάς του ναυτικού την τελευταία διετία προστέθηκαν και άλλα. Τα δεινά της ανεργίας, του εγκλωβισμού σε ξένη γη και νερά, των τεράστιων δυσκολιών μέχρι την επιστροφή των ναυτικών στην πατρίδα, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19.

Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, οι ναυτικοί έχουν αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά τον επαναπατρισμό, τα ταξίδια προς τα πλοία τους, την κατάλληλη πρόσβαση στους εμβολιασμούς, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην άδεια στη στεριά. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε ο Γκουτέρες, οι ναυτικοί που βρίσκονται σε πλοία συνέχισαν να εργάζονται, προσφέροντας απαραίτητες υπηρεσίες στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι οι ναυτικοί, που είναι μέλη ενός πολυεθνικού δυναμικού περίπου 1,6 εκατομμυρίου ανθρώπων, πρέπει να αναγνωριστούν ως το απαραίτητο προσωπικό που προσφέρει αναγκαίες υπηρεσίες και να τους δοθεί πρόσβαση στη διέλευση και στη μετακίνηση. Πρόσθεσε δε πως οι ναυτικοί θα πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια, επισημαίνοντας πως “κανείς δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς”.

“Ξεχασμένοι” από Θεό και κόσμο λόγω covid-19

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια του 2020, οι ναυτικοί που έπρεπε να αντικατασταθούν στα πλοία -ουσιαστικά παρατημένοι- έφτασαν στον απαράδεκτο αριθμό των 400.000 . Μετά το σοκ των πρώτων μηνών και έπειτα από ενεργοποίηση των ενδιαφερομένων μερών, ο σημερινός αριθμός υπολογίζεται σε περίπου 200.000. Αλλά και πάλι ο αριθμός αυτός των εγκλωβισμένων, “ξεχασμένων” ναυτικών παραμένει οδυνηρά μεγάλος…

Απεύθυνε, ως εκ τούτου, έκκληση προκειμένου “να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε το εξουθενωμένο και αγχωμένο ανθρώπινο δυναμικό που λειτουργεί τα πλοία και διανέμει αγαθά υψηλής σημασίας, όπως τρόφιμα, καύσιμα και ιατρικές προμήθειες”.

Αυτό είναι τόσο ένα ανθρωπιστικό ζήτημα όσο και μία πιθανή απειλή για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μητσοτάκης-Μπάιντεν: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ

Ουκρανία: Περίπου 260 στρατιωτικοί έφυγαν από τη χαλυβουργία Αζοφστάλ

Άστατος καιρός αλλά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Ποια είσαι, Βίτα Ζαβερούκα;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα