«Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών δεν μπορεί να έχει συμβολικό χαρακτήρα, αλλά να σηματοδοτεί την πάλη για ‘ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις’. Για άλλη μια χρονιά επιβεβαιώνεται η αποτυχία της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προκατόχων της, που προσπαθούν να διαχειριστούν την τοξικοεξάρτηση σε λάθος κατεύθυνση» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.
«Τα στοιχεία του ΟΗΕ, του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά, αλλά και τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα μας, δείχνουν άνοδο της χρήσης και της εξάρτησης από ναρκωτικά, μείωση της ηλικίας πρώτης επαφής, έναν διογκούμενο πληθυσμό τοξικοεξαρτημένων, που μεγαλώνει ηλικιακά και απλά συντηρείται στη χρήση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, που χέρι – χέρι ξηλώνουν το κουβάρι της πρόληψης, της θεραπείας, της κοινωνικής επανένταξης, ακολουθώντας πιστά τη στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά, υποτίθεται για ‘μείωση της βλάβης’.
Αυτή η πολιτική είναι που, υπηρετώντας τη λογική ‘κόστους-οφέλους’ και το καπιταλιστικό κέρδος, έχει αθωώσει τα ναρκωτικά, διαφημίζει την κάνναβη, προβάλλει ως πανάκεια τα υποκατάστατα ηρωίνης, θεωρεί λύση τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Παράλληλα, όλες οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει το αρνητικό τους αποτύπωμα με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των προγραμμάτων πρόληψης και θεραπείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσπάθεια να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ και κατ’ επέκταση όλων των στεγνών προγραμμάτων» προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Προβάλλουν», αναφέρει στη συνέχεια, «τη χρήση και την τοξικοεξάρτηση ως ένα ιατρικό φαινόμενο, επειδή θέλουν να αθωώσουν τα πραγματικά αίτιά του, ως κοινωνικό πολυπαραγοντικό φαινόμενο που είναι στο DNA του καπιταλιστικού συστήματος. Ο καπιταλισμός και το κέρδος, είναι αυτά που παρουσιάζουν ως ‘φυσιολογικό’ φαινόμενο την ύπαρξη ναρκωτικών και τα προβάλλουν ως φάρμακο ‘δια πάσαν νόσον’, ως εμπόρευμα, ως τρόπο ‘διασκέδασης’ και ‘ψυχαγωγίας’».
«Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια σε κάθε μορφή εξάρτησης, που ναρκώνει την ψυχή και το μυαλό των νέων ανθρώπων, πρώτιστα είναι πάλη ενάντια στο σύστημα που τα θρέφει και τα συντηρεί. Είναι πάλη ενάντια στο σύστημα που θέλει τους νέους ανθρώπους στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής» υπογραμμίζει το ΚΚΕ και καταλήγει:
.
«Το ΚΚΕ δε στέκεται μοιρολατρικά απέναντι στο φαινόμενο, ούτε χύνει «κροκοδείλια δάκρυα», όπως τα αστικά κόμματα.
Το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις στην κοινωνία και το εργατικό-λαϊκό κίνημα διεκδικεί ολοκληρωμένη πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη και έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χρήστη σήμερα και τα αιτία που τον έστρεψαν σ’ αυτήν την επιλογή.
Διεκδικούμε με ευθύνη του κράτους να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε κάθε άνθρωπος που βαδίζει στο μονοπάτι των ναρκωτικών να έχει τη δυνατότητα να ξαναβαδίσει στο μονοπάτι της κοινωνικής ζωής και δράσης. Διεκδικούμε μια κεντρικά σχεδιασμένη, δημόσια και δωρεάν για όλους αντι-ναρκωτική πολιτική, στραμμένη στις αιτίες του φαινομένου στις δοσμένες κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις και όχι μια αποσπασματική διαχείριση του προβλήματος που έχουμε τις τελευταίες δεκαετίες.
Στην πάλη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση καλούμε τους νέους και τις νέες που πειραματίζονται με τα ναρκωτικά, τις οικογένειες τους, τους εργαζόμενους στην πρόληψη και τη θεραπεία, όλους όσοι βιώνουν το κοινωνικό αυτό πρόβλημα από «πρώτο χέρι», να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στην πάλη για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά».
Μήνυμα Γκουτέρες για τη Διεθνή Ημέρα κατά των Ναρκωτικών
«Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών – Μοιραστείτε στοιχεία, όχι ναρκωτικά – Σώστε ζωές – είναι μία έκκληση για αλληλεγγύη» τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Απευθύνει, μάλιστα, έκκληση σε όλα τα τα κράτη-μέλη, να ακούσουν την επιστήμη και να αναλάβουν δράση οικοδομώντας στα συμφωνηθέντα διεθνή πλαίσια, υπολογίζοντας στην υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για υγεία και δικαιοσύνη.
Η επιστήμη είναι η ηρωίδα και η εμπιστοσύνη στην επιστήμη το μάθημα από την πανδημία. Ο κόσμος χρειάζεται και τις δύο για να νικήσει τον ιό, αναφέρει ξεκινώντας το μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες. Σημειώνει πως οι επιστήμονες δημιούργησαν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ και ότι η πρόσβαση σε αξιόπιστες και επαληθεύσιμες πληροφορίες, κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.
Περαιτέρω, σημειώνει πως η δράση που βασίζεται σε στοιχεία, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.
Εστιάζοντας στο παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών, αναφέρει πως παραμένει μια επείγουσα πρόκληση που απειλεί να επιδεινώσει τις συνέπειες της πανδημίας και να υποσκάψει την υγιή και χωρίς διακρίσεις ανάκαμψη. Η προσεχής Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2021 του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, δείχνει ότι οι θάνατοι που αποδίδονται σε διαταραχές από τα ναρκωτικά έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, προσθέτει.
Εν συνεχεία, αναφέρεται στις νέες μολυνσεις HIV ανάμεσα σε ενηλίκους σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας ότι έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι και ανάμεσα σε ανθρώπους που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, οι οποίοι αποτελούσαν το 2019, το 10 τοις 100 των νέων μολύνσεων. Η διεθνής συνεργασία, έχει συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά το πρόβλημα κινείται προς φτωχότερες περιοχές όπου τα συστήματα ελέγχου είναι πιο αδύναμα. Οι πωλήσεις ναρκωτικών στο σκοτεινό διαδίκτυο συνεχίζουν να αυξάνονται, όπως και η μη ιατρική χρήση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των οπιούχων, συμπληρώνει.
Σε ό,τι αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα, επισημαίνει ότι πυροδοτούν και διαιωνίζουν κύκλους βίας και πολέμου. «Ένοπλες ομάδες και τρομοκράτες κερδίζουν από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, ενώ οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους, ακόμα πιο ευάλωτους στο έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και την παράνομη καλλιέργεια» προσθέτει. Οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα απαραίτητα ελεγχόμενα φάρμακα έχουν επίσης αυξηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες υγείας στη Δυτική και Κεντρική Αφρική το 2019 είχαν τέσσερις δόσεις αναλγητικών κάθε μέρα για ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στη Βόρεια Αμερική ο αριθμός των δόσεων ήταν περίπου 32.000.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ επισημαίνει πως πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την έγκληματική και βίαιη συμπεριφορά δίνουν ώθηση στη χρήση ναρκωτικών, υπογραμμίζοντας πως οι προσανατολισμένες προσπάθειες που εστιάζουν σε αυτές τις αλληλοεπικαλυπτόμενες δυναμικές – όπως η κακομεταχείριση παιδιών και η έλλειψη κοινωνικής προστασίας – μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της πρόληψης. Αναφερόμενος στην έρευνα, σημειώνει πως οι αστυνομικές αρχές πρέπει να κυνηγούν τα ανώτερα επίπεδα της αλυσίδας των ναρκωτικών, που αποκομίζουν τα υψηλότερα κέρδη και προκαλούν περισσότερη βία.
Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει πως οι συνέργειες δημοσίου- ιδιωτικού τομέα με τις εταιρείες τεχνολογίας και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, αποτελούν ένα απαραίτητο μέτωπο απάντησης στη νέα μάχη κατά των διακινητών ναρκωτικών, που όλο και περισσότερο εκμεταλλεύονται το νόμιμo εμπόριο και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες για να διακινήσουν τα παράνομα προϊόντα τους. Τα καλύτερα δεδομένα συμβάλλουν επίσης στο να αναγνωρίσουμε τις τάσεις και να επιτρέψουμε την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των διαδρομών διακίνησης που αλλάζουν γρήγορα. Τα επιστημονικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης «μάς βοηθούν να προβλέψουμε τις αναδυόμενες απειλές» προσθέτει ο γ.γ. του ΟΗΕ και υπογραμμίζει την ανάγκη καλύτερης διεθνούς συνεργασίας και υποστήριξης για να βοηθηθούν οι χώρες χαμηλού εισοδήματος να εκμεταλλευτούν αυτές τις προηγμένες δυνατότητες.
Μήνυμα της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη
«Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους που φέτος συμπίπτει με την κορύφωση της πανδημίας του COVID-19, αναδεικνύει το ζήτημα της μεγαλύτερης απειλής των ατόμων με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες ή συμπεριφορές, εξαιτίας τόσο της γενικής κατάστασης της υγείας τους λόγω τυχόν υποκείμενων νοσημάτων, όσο και με τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνουν» , αναφέρει στο μήνυμά της η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη. Προσθέτει οτι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ναρκωτικών έσπευσαν να προσαρμόσουν τα πρωτόκολλα θεραπείας και μείωσης της βλάβης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ειδικές περιστάσεις της πανδημίας του κορονοϊού και της απαγόρευσης (lockdown), με σκοπό την φροντίδα και την προστασία των χρηστών, καθώς επίσης και την προάσπιση της δημόσιας υγείας. “Τα πρωτόκολλα περιελάμβαναν αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας σε όλες τις μονάδες/δομές, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις μονάδες διαμονής. Η νέα ευελιξία που εμφανίζεται στα μοντέλα θεραπείας υποκατάστασης, καθώς και η δυνατότητα χρήσης υπηρεσιών τηλε-ιατρικής αποτελούν παραδείγματα αλλαγών που είναι σκόπιμο να διατηρηθούν στη μετά-COVID-19 εποχή.
Αναφορικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Yγείας στο τομέα της αντιμετώπισης της εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες, η κ. Ράπτη επισημαίνει, μεταξύ άλλων την υπογραφή της νέας Προγραμματικής Σύμβασης για τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (2021-27), το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Δημόσιας Υγείας 2021-2025 του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζονται δράσεις για τον έλεγχο των εξαρτήσεων. Επίσης την επανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, την εποπτεία και συντονισμό των επίσημων φορέων κατά των Εξαρτήσεων , την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης.
“Ως Υπουργείο Υγείας, είμαστε διαρκώς κοντά στον εξαρτημένο Άνθρωπο (ενήλικο-έφηβο-παιδί), παρέχοντας αποτελεσματικές ποιοτικές υπηρεσίες και παρεμβαίνοντας έγκαιρα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των εξαρτητικών συμπεριφορών”, καταλήγει η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.
Φαγητό σε άστεγους και άπορους από το ΚΕΘΕΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών
Φρεσκομαγειρεμένο γιουβετσάκι, γλυκά, φρούτα και νερά «φίλεψαν» άστεγους και άπορους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μέλη και εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, σε συνεργασία με τη μονάδα streetwork του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ τιμώντας τη σημερινή, Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών.
Οπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Θεοχαράκη, αναπληρώτρια υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Προμηθέας, η Κινητή Μονάδα του ΚΕΘΕΑ στάθμευσε το μεσημέρι στην πλατεία Αρστοτέλους, πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου και μοίρασε 150 μερίδες φαγητού που είχαν μαγειρέψει τα μέλη του ΚΕΘΕΑ.
«Επιπλέον, ετοιμάσαμε άλλες 43 μερίδες που θα τις δώσουμε στους ωφελούμενους που βρίσκονται στο Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης» προσέθεσε η κ.Θεοχαράκη. Αλλωστε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ, «η θεραπευτική κοινότητα είναι μέρος της ευρύτερης κοινότητας και το σύνθημα “Στάσου πλάι μου” που είναι το μήνυμα και της φετινής Παγκόσμιας Μέρας, δεν είναι απλά μια έκκληση για την υποστήριξη του έργου της απεξάρτησης, αλλά αποτελεί μια αναγνώριση της ανάγκης για αμοιβαιότητα, κοινωνική ευθύνη και νοιάξιμο για όσα μας περιβάλλουν».
«Η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία έχει πολλαπλασιάσει την ομάδα εκείνη των συνανθρώπων μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν ακόμη και βασικές ανάγκες, όπως το φαγητό. Η θεραπευτική κοινότητα ΙΘΑΚΗ στηρίζει τη φιλοσοφία της στις αρχές της αλληλεγγύης, μιας αλληλεγγύης που δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται στην κύκλο των μελών της, αντίθετα αποκτά νόημα όταν αλληλοεπιδρά με την κοινωνία» αναφέρεται στην ανακοίνωση.