ΑΘΗΝΑ
13:01
|
20.04.2024
Τον θεμέλιο λίθο για τη νέα διώρυγα που κατασκευάζεται στην Κωνσταντινούπολη έβαλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον θεμέλιο λίθο για τη νέα διώρυγα που κατασκευάζεται στην Κωνσταντινούπολη έβαλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν βρέθηκε στην τελετή θεμελίωσης της πρώτης γέφυρας της διώρυγας, που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και το Αιγαίο με τη Μεσόγειο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε πως σήμερα η χώρα του ανοίγει μια νέα σελίδα για την ιστορία και την ανάπτυξή της, και έκανε λόγο για ένα έργο που θα συμβάλλει στη διάσωση του μέλλοντος της Κωνσταντινούπολης, ενώ έβαλε και τα θεμέλια της πρώτης γέφυρας.

Σημείωσε επίσης πως συνολικά έξι γέφυρες θα διασχίσουν τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια και το επίσημο κόστος ανέρχεται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Σήμερα, βάζουμε τα θεμέλια της πρώτης γέφυρας της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης. Εύχομαι αυτή η γέφυρα, που θα συνδέει τον οδικό άξονα Νακάς-Μπασάκσεχίρ με το Μαρμαρά πάνω από το φράγμα Σαζλίντερε, να είναι επωφελής για τη χώρα μας, το έθνος μας και την Κωνσταντινούπολή μας.

Σήμερα, ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία ανάπτυξης της Τουρκίας. Γιατί ήταν απαραίτητο αυτή η διώρυγα Κων/λης; Γιατί βάζουμε αυτό το θεμέλιο λίθο σήμερα, έστω και καθυστερημένα; Ο Βόσπορος έχει γίνει πολυσύχναστος με την τόση κυκλοφορία πλοίων, τη μεγαλύτερη στον κόσμο. Στόχος μας με το έργο αυτό είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του Βοσπόρου. Καθώς η κυκλοφορία των πλοίων αυξήθηκε, το μήκος των διερχόμενων πλοίων επίσης αυξήθηκε. Η διέλευση αυτών των πλοίων αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τα Στενά», δήλωσε ο Ερντογάν. 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών, Αντίλ Κιριτσάλογλου υπογράμμισε πως το νέο κανάλι στην Κωνσταντινούπολη θα είναι 13 φορές πιο ασφαλές από εκείνο του Βοσπόρου, ενώ τόνισε πως η χώρα του πρωταγωνιστεί στο εμπόριο παγκοσμίως και το νέο κανάλι θα συνδέει την Τουρκία με ολόκληρο τον πλανήτη.

Φόβοι για καταστροφή του Μαρμαρά

Το έργο αυτό έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, τις οικολογικές οργανώσεις και την επιστημονική κοινότητα, με τον Ερντογάν ωστόσο να επιμένει ότι το έργο θα γίνει είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι.

«Ακόμη και για μια κυβέρνηση σαν αυτή, την οποία έχει καταλάβει φρενίτιδα για να κατασκευάσει τη διώρυγα, θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια για να την ολοκληρώσει και κατά τη διαδικασία θα καταστρέψει εντελώς το βυθό του Μαρμαρά», δήλωσε στο Guardian ο Γιορούκ Ισίκ, ακαδημαϊκός στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. «Εκτός αυτού, δεν υπάρχουν χρηματοδότες», πρόσθεσε. «Ακόμη και οι τουρκικές τράπεζες δεν θα δώσουν χρήματα, επικαλούμενες τις περιβαλλοντικές ανησυχίες».

Αντίθετος προς το έργο είναι και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και επίδοξος υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος έχει αναγάγει το ζήτημα σε λάβαρο αντίστασης κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από δύο ημέρες, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην περιοχή, υποστήριξε ότι η διώρυγα θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στο οικοσύστημα του Μαρμαρά.

«Έχω πει πολλές φορές ότι θα βρεθώ απέναντι σε αυτό το έργο. Έχω πει ότι αυτό το έργο θα προκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη πολύ βαριές και μη αναστρέψιμες βλάβες. Έχω πει ότι θα με βρει απέναντί του. Ο λαός άλλωστε για αυτό με εξέλεξε. Για αυτή την αντίθεσή μου με εξέλεξε.

Δεν έχουμε ακούσει ποτέ κανέναν επιστήμονα να λέει, “Αυτό το έργο είναι χρήσιμο”. Αυτό από μόνο του αποτελεί απόδειξη ότι το έργο θα είναι μια καταστροφή.

Κατηγορήθηκα ότι αντιτίθεμαι σε ένα δημόσιο έργο. Αυτό το έργο, το οποίο ονομάζουμε “Τσιμεντένια Διώρυγα”, δεν είναι δημόσιο έργο. Πρόκειται για ένα προεκλογικό σχέδιο, για προεκλογική υπόσχεση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιμάμογλου.

Πηγή: Sputnik News, Έθνος

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα