ΑΘΗΝΑ
04:07
|
27.04.2024
Έβδομη σύλληψη δημοσιογράφου της Apple Daily στο Χονγκ Κονγκ με την κατηγορία παραβίασης του νόμου περί εθνικής ασφάλειας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σύλληψη ενός ακόμη δημοσιογράφου της εφημερίδας Apple Daily προχώρησε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ κατά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ την Κυριακή σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Πρόκειται για την έβδομη σύλληψη υπαλλήλου της ανεξάρτητης εφημερίδας, που υποχρεώθηκε σε τερματισμό κυκλοφορίας, μέσα σε μόλις λίγες εβδομάδες με την κατηγορία ότι έθεσε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ο 57χρονος Fung Weiguang, διευθυντής της αγγλικής έκδοσης της Apple Daily με το ψευδώνυμο “Lu Feng”, συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο το βράδυ της Κυριακής ενώ επιχειρούσε να φύγει για το Ηνωμένο Βασίλειο. η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ ισχυρίστηκε πως ο δημοσιογράφος  συνελήφθη στο αεροδρόμιο και κρατείται λόγω υποψιών ότι εμπλέκεται σε «συνωμοσία για συμμαχία με ξένες χώρες ή ξένες δυνάμεις για να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια» και προσέθεσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύλληψης περισσότερων ατόμων. 

Η Ένωση Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ καταδίκασε το συμβάν κάνοντας λόγο για επανειλημμένη στοχοποίηση δημοσιογράφων και ζήτησε εξηγήσεις για τη σύλληψη.

Σημειώνεται ότι η Apple Daily, μια δημοφιλής εφημερίδα, αναγκάστηκε να σταματήσει την κυκλοφορία της μετά από επιδρομή εκατοντάδων αστυνομικών στα κεντρικά της γραφεία στις 17 Ιουνίου και το πάγωμα βασικών περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών. Το τελευταίο της φύλλο εκτυπώθηκε την Πέμπτη (24/6).

Οι αρχές ισχυρίζονται ότι δεκάδες άρθρα της εφημερίδας διερευνώνται για παραβίαση του νόμου περί εθνικής ασφάλειας που έχει επιβληθεί από την Κίνα, σε ένα παράδειγμα θεσμικής στοχοποίησης μέσων μαζικής ενημέρωσης. Οι επικριτές του νόμου, που θεσπίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, λένε ότι έχει χρησιμοποιηθεί για να καταπνίξει τη διαφωνία και να διαβρώσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην πρώην βρετανική αποικία που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997. Για κάποιους μάλιστα το κλείσιμο της Apple Daily σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην πόλη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα