Έντονες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια μιας ακόμη κινητοποίησης ενάντια στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, δύο ημέρες μετά τον υπό ύποπτες συνθήκες θάνατο του ακτιβιστή και επικριτή της Παλαιστινιακής Αρχής, Νιζάρ Μπαράτ.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Ραμάλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, την τρίτη πλέον ημέρα κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Νιζάρ Μπανάτ. Σημειώνεται ότι ο ακτιβιστής έχασε τη ζωή του υπό συνθήκες οι οποίες χρήζουν διερεύνησης ως προς τις ευθύνες των Παλαιστινιακών αρχών, καθώς πέθανε «μετά από επιδείνωση της υγείας του» ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και αφού είχε προηγηθεί σχεδόν δεκάλεπτος ξυλοδαρμός του από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ στη συνέχεια τον ψέκασαν στο πρόσωπο με σπρέι πιπεριού, τον ακινητοποίησαν, τον έγδυσαν και τον έσυραν σε αυτοκίνητο των δυνάμεων ασφαλείας οδηγώντας τον σε άγνωστη κατεύθυνση.
Η Παλαιστινιακή Αρχή, που ελέγχει τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, ισχυρίστηκε ότι έχει σχηματιστεί ελεγκτική επιτροπή προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του Μπάνατ, με την αρχική ιατροδικαστική εξέταση να κάνει ήδη λόγο για «αφύσικη» αιτία θανάτου.
Κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και αφίσες του Μπανάτ, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα καλώντας τον 85χρονο Αμπάς να παραιτηθεί. «Ο λαός θέλει να ανατρέψει το καθεστώς», φώναζαν, ενώ ακουγόταν επανειλημμένως «παραιτήσου, Αμπάς!». Καθώς οι διαδηλωτές άρχισαν να κατευθύνονται προς την έδρα του Αμπάς, μια ομάδα υποστηρικτών του προέδρου μπλόκαρε την πορεία, με τους διαδηλωτές να συγκρούονται και να ανταλλάσσουν πέτρες, ενώ οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν άμεσα σε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης αναγκάζοντας πολλούς διαδηλωτές να απομακρυνθούν προκειμένου να προστατευτούν.
Σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και των υποστηρικτών του Αμπάς. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφοι, εκ των οποίων τέσσερις είναι γυναίκες. Μάλιστα, η ανταποκρίτρια του Middle East Eye, Shatha Hammad, η οποία χτυπήθηκε στο πρόσωπο με φιάλη δακρυγόνου δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής είχαν «σκόπιμα στοχεύσει» δημοσιογράφους και ανέφερε ότι πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά επιστρατεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας προκειμένου να ενισχύσουν το έργο των δυνάμεων ασφαλείας και να συλλάβουν διαδηλωτές.
«Η βίαιη καταστολή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της ΠΑ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά διαδηλωτών συνιστά εγκληματική συμπεριφορά και κατάφωρη παραβίαση όλων των νόμων και των ανθρωπιστικών κανόνων» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χαζέμ Κασέμ, προσθέτοντας ότι η «εγκληματική συμπεριφορά» της Παλαιστινιακής αρχής στρέφεται κατά «εθνικών και ηθικών πτυχών».
«Υπεργολάβος του Ισραήλ»
Η καταστολή εντείνεται καθώς η διεθνώς υποστηριζόμενη Παλαιστινιακή Αρχή έρχεται σταδιακά αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη αντίδραση από τους Παλαιστινίους που την θεωρούν διεφθαρμένη και ολοένα και πιο αυταρχική, την ώρα που οι ειρηνευτικές συνομιλίες τριών δεκαετιών δεν φαίνεται να πλησιάζουν στο ελάχιστο τον στόχο της επίτευξης ανεξαρτησίας των Παλαιστινίων. Μάλιστα, ορισμένοι διαμαρτυρόμενοι Παλαιστίνιοι χαρακτηρίζουν πλέον την ΠΑ ως «υπεργολάβο της ισραηλινής κατοχής».
Η Παλαιστινιακή Αρχή ελέγχει τμήματα της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης, ενώ η αντίπαλη ομάδα της Χαμάς ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, έχοντας επικρατήσει έναντι της Φατάχ (του κυριαρχούντος κόμματος στην Παλαιστινιακή αρχή), που επιχειρεί να την απομακρύνει από την εξουσία μετά την εκλογή της το 2006.
Οι επικριτές του Αμπάς, ο οποίος το 2005 εξελέγη για τετραετή θητεία, λένε ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να δείξει μετά το πέρας μιας δεκαετίας στενής συνεργασίας με το Ισραήλ και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Al Jazeera, στο περασμα των ετών η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ οι ΗΠΑ και άλλα έθνη έχουν συνδράμει σημαντικά στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των δυνάμεων ασφαλείας της. Σημειώνεται ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θεωρείται διεθνώς ως βασικός εταίρος στις προσπάθειες αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει τεθεί σε παύση για περισσότερο από 10 χρόνια.
«Η σύλληψη του Μπανάτ δεν αποτελεί “ανωμαλία”» δήλωσε εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), ενώ ομάδες που ασχολούνται στενά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή αναφέρουν ότι οι συλλήψεις επικριτών δεν είναι καθόλου σπάνιες για τον Αμπάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια σειρά αναρτήσεων και βίντεο στο λογαριασμό του στο Facebook, ο 43χρονος Μπανάτ μίλησε για τη στενή συνεργασία της ασφάλειας της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ ενισχύοντας την αντίληψη περί προδοσίας και διαφθοράς του Αμπάς. Ο ίδιος ήταν υποψήφιος στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 22 Μαΐου μαζί με άλλους ακαδημαϊκούς και επικριτές της Παλαιστινιακής Αρχής. Ωστόσο, οι εκλογές ακυρώθηκαν με αφορμή την άρνηση των ισραηλινών αρχών να επιτρέψουν τη διεξαγωγή τους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.