ΑΘΗΝΑ
11:48
|
18.04.2024
Πρωτοφανές κύμα καύσωνα και στις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ – Το πάντα βροχερό Σιάτλ άγγιξε τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τον δυτικό Καναδά με τον υδράργυρο στο Λάιτον της Βρετανικής Κολούμπια να φτάνει στους 46,6 βαθμούς Κελσίου ενώ πρωτόγνωρα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται και στις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.

Καναδοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η θερμοκρασία των 46,6 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκε την Κυριακή στο Λάιτον, περίπου 200 χλμ. από το Βανκούβερ, κατέρριψε ρεκόρ 84 ετών.  Σύμφωνα με την υπηρεσία Περιβάλλοντος του Καναδά η υψηλότερη θερμοκρασία που είχε καταγραφεί μέχρι σήμερα στην περιοχή ήταν στις 5 Ιουλίου του 1937, όταν ο υδράργυρος είχε φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου σε δύο πόλεις της επαρχίας Σασκάτσουαν.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ένας “θόλος ζέστης” πάνω από τον δυτικό Καναδά και τις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έχει προκαλέσει το ρεκόρ των υψηλών θερμοκρασιών. Οι αρχές στις ΗΠΑ και στον Καναδά προειδοποιούν τους πολίτες για “επικίνδυνα επίπεδα” ζέστης, τα οποία θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καταγράφηκαν περισσότερα από 40 νέα ρεκόρ θερμοκρασίας στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά, κυρίως στο θέρετρο σκι Γουίσλερ.

Εξαιτίας των πρωτόγνωρων θερμοκρασιών έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα των καταστημάτων σε κλιματιστικά και ανεμιστήρες, ενώ οι πόλεις έχουν ανοίξει κέντρα όπου οι πολίτες μπορούν να πάνε για να αποφύγουν τη ζέστη. Παράλληλα έχει ανασταλεί ο εμβολιασμός κατά της covid-19 και τα σχολεία έκλεισαν, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανική Κολούμπια έφτασε στα ύψη.

Η υπηρεσία περιβάλλοντος Καναδά εξέδωσε προειδοποιήσεις για τις επαρχίες Βρετανική Κολούμπια και Αλμπέρτα όπως και για κάποιες περιοχές στις επαρχίες Σασκάτσουαν, Γιούκον και τα βορειοδυτικά εδάφη. “Ένα παρατεταμένο, επικίνδυνο και ιστορικό κύμα ζέστης θα επιμείνει όλη την εβδομάδα”, τόνισε. “Οι θερμοκρασίες το απόγευμα θα ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς την Κυριακή και θα φτάσουν κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές στα μέσα της εβδομάδες”, πρόσθεσε. Πρόκειται για θερμοκρασίες 10 με 15 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό. “Κάνει περισσότερη ζέστη σε κάποιες περιοχές του δυτικού Καναδά απ’ ό,τι στο Ντουμπάι”, σχολίασε ο Ντέιβιντ Φίλιπς, επικεφαλής κλιματολόγος στην υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις συνθήκες του καύσωνα “ιστορικές” και προέβλεψε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, θα τεθούν “πολλά καθημερινά, μηνιαία και πιθανότατα ρεκόρ όλων των εποχών”.

Το Σιάτλ και το Πόρτλαντ, δύο πόλεις των ΗΠΑ που χαρακτηρίζονται σε επίπεδο ανεκδότων για το πόσο συχνά βρέχει και το πόσο κρύο κάνει, σήμερα Δεύτερα ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήγε στην τράπεζα με τον νεκρό θείο της ως εγγυητή για να πάρει… δάνειο

Νίσυρος: Ελεύθερος ο 50χρονος κακοποιητής του ανήλικου μετανάστη

Μπέος: Αποκάλεσε «κοπρίτες» τους πολίτες και έκανε μηνύσεις

Συλλήψεις στη Γερμανία για υποψία κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα