ΑΘΗΝΑ
08:06
|
16.04.2024
Παρά το ρωσικό αίτημα για ακύρωσή της, ξεκινά σήμερα η κοινή στρατιωτική άσκηση Ουκρανίας-ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Oυκρανία και Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα κοινή στρατιωτική άσκηση, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 30 χωρών, παρά το ρωσικό αίτημα για ακύρωσή της.

Όπως μεταδίδει το OPEN TV και ο ανταποκριτής στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, η Μόσχα δεν εισακούστηκε γι αυτό και όλα τα μάτια και τα αυτιά των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν στραφεί στην άσκηση του ΝΑΤΟ Seabreeze που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή δυνάμεων από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αλλά και της Ουκρανίας, η σημερινή ηγεσία της οποίας προσπαθεί να επιταχύνει την ένταξή της στη Συμμαχία.

Σημειώνεται ότι η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έριξε προειδοποιητικά πυρά και βόμβες στην πορεία ενός βρετανικού αντιτορπιλικού για να το διώξει από τα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, με το Λονδίνο να διαψεύδει το περιστατικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση στις 11:52 της Τετάρτης (23/6) το βρετανικό αντιτορπιλικό παραβίασε τα ρωσικά χωρικά ύδατα στην Κριμαία και εισήλθε 3 χιλιόμετρα εντός τους.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να ακυρωθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι θα αντιδράσει -αν χρειαστεί- για να προστατεύσει την εθνική ασφάλεια.

Όπως σημείωσε ο Θανάσης Αυγερινός, υπάρχουν και πολλοί πιο σώφρονες που ζητούν να ληφθούν υπόψιν οι ανησυχίες της Μόσχας η οποία έχει δηλώσει ότι είναι κόκκινη γραμμή το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ατλαντική Συμμαχία. Εξ ου και η ρωσική δήλωση ότι θα υπερασπιστεί τα σύνορα και τα συμφέροντά της, ενώ παρακολουθεί όλα τα νέα σκάφη που μπαίνουν στη Μαύρη Θάλασσα.

“Μπορούμε να βομβαρδίσουμε όχι μόνο προς την κατεύθυνση (σ.σ. του πλοίου), αλλά και στο στόχο, εάν στο όνομα της ελεύθερης πλοήγησης γίνεται παραβίαση των κρατικών συνόρων της Ρωσίας”, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, προειδοποιώντας όλους να απέχουν από τέτοιες “προκλητικές κινήσεις”.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, ζητώντας αντ’ αυτού “πολυμερείς προσπάθειες” με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Η άσκηση Sea Breeze 2021 θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και σε αυτήν θα συμμετέχουν περίπου 5.000 στρατιωτικοί από το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους, καθώς και περίπου 30 πλοία και 40 αεροσκάφη. Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ θα λάβουν μέρος επίσης.

Ο Ρωσικός στόλος ανακοίνωσε ότι έχει θέσει υπό παρακολούθηση ειδικά το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS Ross που πέρασε χθες τα στενά και μπήκε στον Εύξεινο Πόντο. Σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα, όλα αυτά που συμβαίνουν από τη μεριά του ΝΑΤΟ ο στόχος είναι διπλός: Να προκαλέσει διαρκή αποσταθεροποίηση περιμετρικά των ρωσικών συνόρων ή να δημιουργηθούν συνθήκες προβοκάτσιας, ώστε να εμφανίζεται ότι η Ρωσία είναι αυτή που επιτίθεται και όχι αμύνεται, όπως συμβαίνει στην πραγματικότητα κατά την εκτίμηση των Ρώσων.

Η Ουκρανία από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι ο κύριος στόχος είναι να αποκτηθεί εμπειρία σε κοινές δράσεις κατά τη διάρκεια πολυεθνικών επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης και ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, εν μέσω όξυνσης της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ γύρω από την Ουκρανία την περασμένη άνοιξη, ανακοίνωσε στις 24 Απρίλη ότι αναστέλλεται η διέλευση από τα χωρικά της ύδατα για ξένα πολεμικά πλοία και άλλα κρατικά σκάφη σε τρεις θαλάσσιες ζώνες της Μαύρης Θάλασσας έως τις 31 Οκτώβρη. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα