ΑΘΗΝΑ
09:42
|
03.05.2024
Δεν φορούσαν μάσκες για τον κορονοϊό, αλλά για να μην τους αναγνωρίζουν οι αρχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για λίγες ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι δρόμοι της πρωτεύουσας Λιλόνγκουε του Μαλάουι “ντύθηκαν” στα χρώματα του ουράνιου τόξου καθώς περίπου 50 μέλη της υπό διωγμό ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας διοργάνωσαν το πρώτο Pride στην ιστορία της αφρικανικής χώρας.

Το ρίσκο για τους “γενναίους και γενναίες” της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ήταν μεγάλο καθώς η ομοφυλοφιλία παραμένει κάτι το παράνομο στο Μαλάουι και όσοι δεν είναι ετερόφυλοι κινδυνεύουν με σύλληψη και φυλάκιση. Οι συμμετέχοντες στην παρέλαση Υπερηφάνειας δεν φορούσαν μάσκες λόγω κορονοϊού αλλά για να μην αναγνωριστούν από τις αρχές.

Παρόλα αυτά το αίσθημα χαράς από τα μέλη της κοινότητας ήταν διάχυτο, διότι κατάφεραν να στήσουν μια γιορτή μέσα σε μια χρονιά που πολλές παρόμοιες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Μήνα Υπερηφάνειας σε άλλες περιοχές του πλανήτη ακυρώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας. Ο 29χρονος Αντρέας δήλωσε ότι ήταν μια μεγάλη στιγμή για την κοινότητα. “Αισθάνομαι τόσο χαρούμενος που συμμετέχω σε αυτό το πάρτι. Το να είσαι γκέι στο Μαλάουι είναι πολύ σκληρό. Θέλει θάρρος και δύναμη για να είναι κανείς όσο ανοικτός είμαι εγώ για τη σεξουαλικότητά του. Έχω περάσει πολλά, προσβολές, διακρίσεις και πολλά άλλα. Είμαι όμως τυχερός γιατί έχω μια στοργική οικογένεια, η οποία μ’ έχει αποδεχτεί”.

“Το Μαλάουι είναι και για εμάς”, “Πρώτα η αγάπη”, “Το Pride ενώνει τον κόσμο”, “Ζήτω η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα” ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πλακάτ, στις σημαίες και στα μπλουζάκια των συμμετεχόντων στην παρέλαση. Στα πεζοδρόμια των δρόμων δεν υπήρχε κόσμος, μόνο κάποιοι οδηγοί κορνάριζαν τους διαδηλωτές σε ένδειξη συμπαράστασης. Η ομοφυλοφιλία στο Μαλάουι επισείει ποινή φυλάκισης έως και 14 χρόνια για τους άντρες και έως πέντε για τις γυναίκες.

Οι διοργανωτές του Pride κατέθεσαν επίσης αίτημα προς τον πρόεδρο της χώρας ζητώντας να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση των σχέσεων ομόφυλων ζευγαριών. “Η κοινότητα επιδιώκει τον διάλογο με την κυβέρνηση για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητά μας”, δήλωσε ο Έρικ Σαμπίσα επικεφαλής της Συμμαχίας “Nyasa Rainbow”. “Η κυβέρνηση λέει ότι εφαρμόζει πολιτικές που εκπροσωπούν όλους τους πολίτες, αλλά γιατί μας αφήνει εμάς απέξω;”, πρόσθεσε.

Διαδοχικές κυβερνήσεις στο Μαλάουι δεσμεύτηκαν προεκλογικά μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία που αφορά τα ομόφυλα άτομα. Η πρόεδρος Τζόις Μπάντα είχε υποσχεθεί αλλαγές το 2012 και μία από αυτές ήταν η αναστολή των ποινών όσων είχαν συλληφθεί. Ο διάδοχός της στην προεδρία, Πίτερ Μουταρίκα, είχε δεσμευτεί να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση της ομοφυλοφιλίας. Τελικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τίτους Μάβλο, δήλωσε ότι οι ισχύοντες νόμοι δεν αλλάζουν και ότι θα διενεργηθεί πρώτα μια μελέτη από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαλάουι που θα κρίνει αν είναι απαραίτητες ή όχι οι νομοθετικές αλλαγές.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Και στο Μεξικό ξεσηκώνονται οι φοιτητές για το έγκλημα στη Γάζα

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα