ΑΘΗΝΑ
21:20
|
18.05.2024
Σύμφωνα με το Πεντάγωνα επλήγησαν εγκαταστάσεις “φιλοϊρανικών ένοπλων ομάδων” που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις με drones εναντίον αμερικανικού προσωπικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν από αέρος επιθέσεις εναντίον ένοπλων υποστηριζόμενων από το Ιράν ομάδων στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών διευκρίνισε ότι επλήγησαν εγκαταστάσεις που εμπλέκονται και έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού και εγκαταστάσεων με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones).

“Κατά διαταγή του προέδρου Μπάιντεν, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν αμυντικά αεροπορικά πλήγματα ακριβείας εναντίον εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή των συνόρων Ιράκ-Συρίας”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή. “Οι στόχοι επελέγησαν διότι αυτές οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από ένοπλες ομάδες υποστηριζόμενες από το Ιράν σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικού προσωπικού και εγκαταστάσεων με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) στο Ιράκ”, πρόσθεσε ο Τζον Κέρμπι και τόνισε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν μια αναγκαία, προσήκουσα και μελετημένη εκούσια δράση με στόχο τον περιορισμό της κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή”. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ο στρατός των ΗΠΑ βρίσκεται στο Ιράκ με πρόσκληση της κυβέρνησης της χώρας με μοναδικό στόχο να συνδράμει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας στην επιχείρηση εξάρθρωσης του Ισλαμικού Κράτους.

Δημοσιογράφος του αραβικού τμήματος του δικτύου RT μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις σε συνοριακή περιοχή μεταξύ της Συρίας και του Ιράκ ενώ επικαλούμενος ιρακινή πηγή ανέφερε ότι οι εκρήξεις στο συριακό έδαφος σημειώθηκαν κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Το Πεντάγωνο, στην ανακοίνωσή του, δεν διευκρινίζει ποιες περιοχές ακριβώς επλήγησαν από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη. Σε αντίθεση με το Ιράκ, η παρουσία του αμερικανικού στρατού στη Συρία δεν έχει γίνει με πρόσκληση της κυβέρνησης. Η Δαμασκός ζητά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός της ενώ χαρακτηρίζει την παρουσία τους παράνομη.

Τουλάχιστον πέντε μέλη παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν σκοτώθηκαν και αρκετά άλλα τραυματίστηκαν στα πλήγματα αυτά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, η οποία έχει τη βάση της στο Λονδίνο και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ένα παιδί σκοτώθηκε και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιχείρηση του είδους που εξαπολύεται εναντίον φιλοϊρανικών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ από τις ΗΠΑ αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο. Στον πρώτο τέτοιο βομβαρδισμό, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας τον Φεβρουάριο, είχαν σκοτωθεί πάνω από 20 μαχητές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταγραφεί πάνω από 40 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στη χώρα, όπου είναι ανεπτυγμένοι 2.500 αμερικανοί στρατιωτικοί στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που συγκροτήθηκε για να αντιμετωπιστεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.  Η χρήση των UAVs έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο για τον συνασπισμό διότι τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να ξεφεύγουν από τις συστοιχίες C-RAM, που έχει εγκαταστήσει ο αμερικανικός στρατός για να προστατεύονται τα μέλη του από τις επιθέσεις με ρουκέτες.

Ένα UAV “στο οποίο είχε τοποθετηθεί TNT”, σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, συνετρίβη τον Απρίλιο στο αρχηγείο του συνασπισμού στο αεροδρόμιο της Αρμπίλ (βόρεια) τον Απρίλιο. Άλλο UAV «παγιδευμένο» με εκρηκτικά κατέπεσε τον Μάιο στην ιρακινή αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ (δυτικά), όπου φιλοξενούνται στρατιωτικοί των ΗΠΑ. Στις αρχές Ιουνίου τρία UAVs χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης, όπου είναι επίσης ανεπτυγμένοι αμερικανοί στρατιώτες, και πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον αεροπορικής βάσης όπου επιχειρούν αμερικανικές εταιρείες.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές Ιουνίου πως προσφέρει ως και τρία εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις.

Το Ιράν εξακολουθεί να υφίσταται σειρά οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ εξαιτίας του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που η Ουάσινγκτον υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει στρατιωτικούς σκοπούς παρά τις διαψεύσεις της Τεχεράνης. Κατηγορείται επίσης από την αμερικανική κυβέρνηση για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Τα αμερικανικά πλήγματα καταγράφηκαν ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή διαφόρων χωρών προκειμένου οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη διεθνή συμφωνία της Βιέννης που υπογράφτηκε το 2015 για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, από την οποία απέσυρε μονομερώς τη χώρα του το 2018 ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: RT News, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα