ΑΘΗΝΑ
03:16
|
04.05.2024
Φιλειρηνιστής, πολέμιος της μιλιταριστικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, “εχθρός” των αμυντικών δαπανών και του κράτους του “Μεγάλου Αδελφού”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή ο πρώην γερουσιαστής της Αλάσκας και πρώην προεδρικός υποψήφιος, Μάικ Γκραβέλ, ο οποίος καθ’ όλη τα διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας στάθηκε απέναντι στις στρατιωτικές εκστρατείες της χώρας του στο εξωτερικό, ήταν αντίθετος με τις αμυντικές δαπάνες και εναντιώθηκε στη μετατροπή των ΗΠΑ σε ένα κράτος “Μεγάλου Αδελφού”. Πλήθος κόσμος με μηνύματα στα social media αποτίνει φόρο τιμής στον Μάικ Γκραβέλ κάνοντας λόγο για έναν “αληθινό ήρωα της Αμερικής”.

Ο Μάικ Γκραβέλ απεβίωσε στο σπίτι του στο Σισάιντ της Καλιφόρνιας το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP ο πρώην γερουσιαστής της Αλάσκας αντιμετώπιζε εδώ και πολύ καιρό σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Γκραβέλ, ο οποίος διετέλεσε γερουσιαστής από το 1968 έως το 1981, εναντιώθηκε με συνέπεια σε όλους τους πολέμους των ΗΠΑ στο εξωτερικό κάνοντας την αρχή με τον πόλεμο του Βιετνάμ. Το 1971 μόνος του στάθηκε απέναντι στο Κογκρέσο και διάβασε τα “Έγγραφα του Πενταγώνου” (Pentagon Papers), την έκθεση των 4.100 σελίδων που είχε διαρρεύσει από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, τα οποία αποκάλυπταν τα πραγματικά κίνητρα των Αμερικανών για τη συμμετοχή στον εν λόγω πόλεμο αλλά και το πώς οι κυβερνήσεις Κένεντι και Τζόνσον παραπλάνησαν το Κογκρέσο, την κοινή γνώμη και τους συμμάχους της χώρας. 

Τα “Pentagon Papers” είχαν συνταχθεί κατόπιν αιτήματος του τότε υπουργού Εξωτερικών Ρόµπερτ Μακναµάρα, ο οποίος είχε ζητήσει µια “εγκυκλοπαιδική και αντικειµενική” µελέτη της αμερικανικής εμπλοκής στο Βιετνάμ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έως το 1967. Τα συνέταξε µια οµάδα 35 αναλυτών του Πενταγώνου και διέρρευσαν από ένα µέλος της ομάδας αυτής, τον Ντάνιελ Ελσµπεργκ, σε µια γενναία ενέργεια απείθειας προς όφελος της ενημέρωσης των Αμερικανών πολιτών.

Ο Μάικ Γκραβέλ εξελέγη γερουσιαστής της Αλάσκας με το Δημοκρατικό Κόμμα, από το οποίο απομακρύνθηκε και αποχώρησε το 2008 επικρίνοντας τον πόλεμο στο Ιράκ ενώ αποκαλούσε τόσο τον Μπαράκ Ομπάμα όσο και τον Τζο Μπάιντεν “πολεμοκάπηλους” ηγέτες, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να καταφύγουν στη χρήση πολεμικών όπλων εναντίον του Ιράν.

Στη συνέχεια ο Μάικ Γκραβέλ συντάχθηκε με το Ελευθεριακό Κόμμα (Libertarian Party) προτρέποντας τους υποστηρικτές να συνειδητοποιήσουν ότι το Δημοκρατικό είναι ένα “κόμμα συνεχίζει να στηρίζει τους πολέμους και τη βιομηχανία του πολέμου στις ΗΠΑ”.

Ο Μάικ Γκραβέλ έθεσε υποψηφιότητα για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών αρχικά το 2008 και στη συνέχεια το 2020. Αποχώρησε από την προεδρική κούρσα δηλώνοντας πως θα στήριζε την υποψηφιότητα του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. “Ήταν ένας αφοσιωμένος στον αγώνα κατά της αμερικανικής μιλιταριστικής πολιτικής και της πιο ενεργής εμπλοκής των Αμερικανών πολιτών στα πολιτικά πράγματα της χώρας”, σχολίασε ο Σάντερς αποτίνοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα και πρόσθεσε, “Θα λείψει σε όλους μας το κουράγιο και το θάρρος του”.

Με πληροφορίες από RT News, The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα