ΑΘΗΝΑ
11:46
|
25.04.2024
Ομάδα ερευνητών από το MIT της Μασαχουσέτης και το Χάρβαρντ σχεδίασαν μια πρωτοποριακή μάσκα προσώπου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ σχεδίασαν μια πρωτοποριακή μάσκα προσώπου, η οποία μπορεί να εντοπίσει σωματίδια του κορονοϊού στην αναπνοή του ατόμου που τη φοράει και μάλιστα σε διάστημα 90 λεπτών.

Η διαγνωστική μάσκα, χάρη στους ειδικούς μικροσκοπικούς βιοαισθητήρες που είναι ενσωματωμένοι σε αυτήν και αναλύουν την αναπνοή του χρήστη, είναι τόσο ευαίσθητη και ακριβής όσο ένα μοριακό τεστ PCR για τον κορονοϊό και τόσο γρήγορη όσο ένα rapid τεστ αντιγόνου, σύμφωνα με τους δημιουργούς της. Το MIT επισημαίνει ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία που είχε εφαρμόσει ο καθηγητής του Ινστιτούτου Τζέιμς Κόλινς στα μέσα της δεκαετίας του 2010 για τη διάγνωση των ιών Έμπολα και Ζίκα. Ο καθηγητής Τζέιμς Κόλινς στη συνέχεια σχεδίασε ένα σύστημα αισθητήρων, στο οποίο έδωσε την ονομασία “Σέρλοκ” και το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό νουκλεϊκών οξέων.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι αισθητήρες που μπορούν να διαγνώσουν ιούς, είναι δυνατό να ενσωματωθούν όχι μόνο σε διάφορες μάσκες προσώπου, αλλά επίσης σε ποδιές εργαστηρίου και σε άλλα ρούχα, παρέχοντας έτσι ένα νέο τρόπο για να παρακολουθείται η έκθεση των εργαζομένων στο βιοϊατρικό τομέα σε διάφορες απειλές για την υγεία τους.

“Δείξαμε ότι μπορούμε να αναπτύξουμε μια ευρεία γκάμα αισθητήρων συνθετικής βιολογίας για να ανιχνεύουμε ιούς ή βακτήρια, καθώς και τοξικά χημικά, όπως οι νευρικές τοξίνες. Προσβλέπουμε ότι έτσι θα δημιουργήσουμε φορετούς βιοαισθητήρες επόμενης γενιάς για διασώστες, υγειονομικό και στρατιωτικό προσωπικό”, δήλωσε ο καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής Τζέιμς Κόλινς του ΜΙΤ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

 “Ουσιαστικά συρρικνώσαμε ένα ολόκληρο διαγνωστικό εργαστήριο σε ένα μικρό αισθητήρα συνθετικής βιολογίας που λειτουργεί σε οποιαδήποτε μάσκα προσώπου και συνδυάζει την υψηλή ακρίβεια των μοριακών τεστ PCR με την ταχύτητα και το χαμηλό κόστος των τεστ αντιγόνου. Πέρα από τις μάσκες, οι προγραμματίσιμοι αισθητήρες μας μπορούν να ενσωματωθούν σε άλλα υφάσματα”, δήλωσε ο δρ. Πίτερ Νγκουγιέν του Χάρβαρντ.

Οι αισθητήρες, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στο εσωτερικό της μάσκας και αναλύουν την αναπνοή του χρήστη, μπορούν να ενεργοποιηθούν κατά βούληση από αυτόν που τη φοράει. Τα αποτελέσματα της διάγνωσης φανερώνονται μόνο στο εσωτερικό της μάσκας, για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Όταν οι αισθητήρες τοποθετούνται στο εξωτερικό μέρος της μάσκας, τότε μπορούν να ανιχνεύσουν τοξικές χημικές ουσίες στο περιβάλλον. Στο μέλλον αναμένεται ότι μικροσκοπικές οπτικές ίνες θα ενσωματωθούν στους αισθητήρες και, όταν γίνεται ανίχνευση μικροβίων ή τοξινών, τα αντίστοιχα ψηφιακά σήματα θα στέλνονται σε μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου(app).

Οι ερευνητές έχουν ήδη καταθέσει τη σχετική πατέντα για την τεχνολογία τους και αναζητούν εταιρεία για να συνεργαστούν, προκειμένου να αναπτύξουν περαιτέρω τους αισθητήρες τους. Η διαγνωστική μάσκα προσώπου αναμένεται να είναι η πρώτη εμπορική εφαρμογή που θα κυκλοφορήσει στην αγορά.


Με πληροφορίες από RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα