ΑΘΗΝΑ
17:59
|
03.06.2024
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε “αντισυνταγματική” την ισχύουσα απαγόρευση – Η απόφαση δεν αφορά την εμπορική εκμετάλλευση της κάνναβης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστηρίου του Μεξικού απεφάνθη υπέρ της αποποινικοποίησης της ινδικής κάνναβης για προσωπική ψυχαγωγική χρήση  κρίνοντας μάλιστα “αντισυνταγματική” την ισχύουσα απαγόρευση. “Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τις πολιτικές ελευθερίες”, δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Αρτούρο Σαλδίβαρ.

Η απόφαση, η οποία με ελήφθη με 8 ψήφους υπέρ και 3 κατά, προβλέπει ότι οι ενήλικες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδειες καλλιέργειας και κατανάλωσης της δικής τους κάνναβης. Απαγορεύεται το κάπνισμα στο κοινό και μπροστά σε παιδιά. Επιπλέον η δικαστική απόφαση δεν αφορά την εμπορική εκμετάλλευση της κάνναβης. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έρχεται σε μια στιγμή που το σχετικό νομοσχέδιο στο Κογκρέσο του Μεξικού έχει “παγώσει”.

Πάντως, κάποιες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η δικαστική απόφαση είναι απίθανο να οδηγήσει σε άμεσες και σημαντικές αλλαγές. Η μη κυβερνητική οργάνωση, “Ενωμένο Μεξικό κατά της Εγκληματικότητας” υποστηρίζει ότι η απόφαση “δεν αποποινικοποιεί τις απαραίτητες δραστηριότητες για την πραγματοποίηση της κατανάλωσης”, όπως κατοχή και μεταφορά.

Η απόφαση του δικαστηρίου καταγράφηκε αφού το μεξικανικό Κογκρέσο δεν κατάφερε να ψηφίσει νόμο για το ζήτημα αυτό προτού παρέλθει η προθεσμία για το ζήτημα αυτό που είχε οριστεί από τους ανώτατους δικαστικούς, δηλαδή η 30ή Απριλίου.

Τη 10η Μαρτίου η Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο προς αυτόν τον σκοπό. Κατόπιν, το κείμενο που ψηφίστηκε επιδόθηκε στη Γερουσία, η οποία το είχε εγκρίνει ήδη τον Νοέμβριο μεν, αλλά όφειλε να το ξαναψηφίσει αφού κατατέθηκαν αρκετές τροπολογίες στο κείμενο από τους βουλευτές. Στις αρχές Απριλίου, η πλειοψηφία της Γερουσίας αποφάσισε να αναβάλει για τον Σεπτέμβριο την τελική συζήτηση επί του σχεδίου νόμου. Το σχέδιο νόμου προβλέπει στους χρήστες την κατοχή κάνναβης 28 γραμμαρίων για προσωπική χρήση και την καλλιέργεια έως και οκτώ φυτών για τον ίδιο λόγο. Η ισχύουσα νομοθεσία θεωρεί παράνομη την κατοχή άνω των πέντε γραμμαρίων κάνναβης.

Ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος MORENA εξήγησε τότε ότι το κείμενο που εστάλη στη Γερουσία από τη Βουλή περιείχε “ασυνέπειες”.

Οι υποστηρικτές της νομιμοποίησης ελπίζουν ότι θα μπορούσε να μειώσει μέρος της βίας που σχετίζεται με το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, η οποία αφαιρεί τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα κάθε χρόνο.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαλκίδα: Ομολόγησε 37χρονος τη δολοφονία της 63χρονης

Τουρκία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής Χάλκης

ΣΥΡΙΖΑ για αυξήσεις ρεύματος: Το πολύ πολύ να στείλει ο Μητσοτάκης επιστολή στον Αίολο

Χρεοκόπησε η γερμανική εταιρία τουρισμού FTI Touristik

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα