ΑΘΗΝΑ
05:46
|
26.04.2024
Εφημερίδα της Αυστραλίας ανακαλύπτει δόλο και απειλή πίσω από την κάλυψη και προβολή της είδησης με το μακρύ ταξίδι μιας αγέλης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεκίνο έλκει σαν μαγνήτης την αρνητική δημοσιότητα από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης του δυτικού κόσμου. Μέσα στον χρόνο πλήθος δημοσιευμάτων έχουν κατηγορήσει την Κίνα για συγκάλυψη της έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού, για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των πολιτικών ελευθεριών, για γενοκτονία, για κατασκοπεία, για οικονομικές πιέσεις, για αθέμιτο ανταγωνισμό και για πολλές άλλες “αμαρτίες”. Οι σχέσεις Πεκίνου-Καμπέρας διανύουν περίοδο εντάσεων και αλληλοκατηγοριών αλλά η εφημερίδα “Σίντνεϊ Μόρνινγκ Χέρλαντ” (Sydney Morning Herald) ανέβασε αυτήν την κόντρα σε νέο επίπεδο.

Η αυστραλιανή εφημερίδα υποστηρίζει ότι η προβολή στα social media και η εκτεταμένη κάλυψη της είδησης με την αγέλη των ελεφάντων που διασχίζει εδώ και μήνες τη νότια Κίνα είναι μέρος ενός σχεδίου του Προέδρου Σι Τζιπίνγκ για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας του απέναντι στον “ελεύθερο κόσμο”. Η Sydney Morning Herald γράφει χαρακτηριστικά: “Οι αξιολάτρευτοι αυτοί ελέφαντες είναι ένα ακόμα ένα εργαλείο στην επιθετική προπαγάνδα του προέδρου Σι Τζιπίνγκ που έχει στόχο να προσδώσει μια πιο θετική παγκόσμια εικόνα της Κίνας. Οι ελέφαντες δεν είναι παρά μια ακόμα εκδήλωσης της εμμονής του Πεκίνου να επιβάλλει την ατζέντα του στη διεθνή κοινότητα”.

Η δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο και εντοπίζει δόλο και απειλή πίσω από την ιστορία με τους περιπλανώμενους ελέφαντες είναι η Λουίζα Λιμ, για πολλά χρόνια ανταποκρίτρια του BBC και του NPR στην Κίνα. Η γραμμή της Sydney Morning Herald απέναντι στην Κίνα δεν απέχει από την πολιτική της ίδιας της κυβέρνησης της Αυστραλίας. Ωστόσο, είναι κάπως υποκριτικό η Λουίζα Λιμ να κατηγορεί το Πεκίνο για μια είδηση που τόσο η εφημερίδα όσο και η ιστοσελίδα της κάλυψαν εκτεταμένα γνωρίζοντας την απήχηση που έχουν τα εν λόγω ζώα στο αναγνωστικό κοινό και τα likes που φέρνουν στα social media.   

Η κριτική της Λιμ απέναντι στην Κίνα εστιάζεται στο πώς η χώρα εκμεταλλεύεται τη δύναμη της, κυρίως οικονομική, για να καλύψει όλες τις αρνητικές πτυχές της πολιτικής της. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο το Πεκίνο κατάφερε να αποκομίσει οφέλη ακόμα και από την πανδημία. Από τη μια, σύμφωνα με τη Λιμ, περιόρισε τη διασπορά των μολύνσεων στο εσωτερικό της και από την άλλη ανέλαβε να βοηθήσει φτωχές χώρες στο εξωτερικό να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση με δωρεές εμβολίων, ιατρικού εξοπλισμού για να κερδίσει την εύνοια της διεθνούς κοινότητας.

Τόσο στις ΗΠΑ όσο και τους συμμάχους τους, η εικόνα της Κίνας είναι ήδη αρκετά κακή, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύθηκαν από το αμερικανικό Κέντρο Ερευνών Pew τον περασμένο Οκτώβριο. Το 81% των Αυστραλών είχε δυσμενή στάση απέναντι στην Κίνα πέρυσι. Το υψηλό ποσοστό είναι ενδεικτικό της αποτελεσματικής κριτικής μιντιακής κάλυψης της Κίνας από τα παραδοσιακά και συστημικά ΜΜΕ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η Λιμ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Το Πεκίνο στοχεύει στα κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου και με εργαλείο την “προπαγάνδα προβάλλει την εικόνα του υπεύθυνου μέλους της διεθνούς κοινότητας”. Η δημοσιογράφος κλείνει το άρθρο της με μια κινδυνολογική προειδοποίηση ότι ορισμένες από τις χώρες που χρησιμοποίησαν το κινέζικο εμβόλιο για να ανοσοποιήσουν τους ανθρώπους τους τώρα αντιμετωπίζουν νέα κρούσματα. Αποφεύγει, όμως, να αναφέρει ότι αύξηση κρουσμάτων λόγω των νέων μεταλλάξεων και παραλλαγών του ιού καταγράφεται και σε χώρς που χρησιμοποίησαν δυτικά εμβόλια κατά της Covid-19.

“Εάν τα εμβόλια της Κίνας αποδειχθούν αναποτελεσματικά στην καταπολέμηση του Covid-19”, καταλήγει ο Lim, “το κόστος θα είναι ανθρώπινες ζωές και όλες οι χαριτωμένες ιστορίες ελεφάντων στον κόσμο δεν θα είναι αρκετές για να υποστηρίξουν την αξιαγάπητη παγκόσμια εικόνα της Κίνας”.

Με την ίδια λογική, πίσω από κάθε είδηση με τα εξίσου αξιαγάπητα καγκουρό θα μπορούσε να κρύβεται ένα μυστικό τέχνασμα της Αυστραλίας για να ξεπλύνει της εικόνας μιας χώρας που έχει αμαυρωθεί από τα πρόσφατα σεξουαλικά σκάνδαλα, φερόμενα εγκλήματα πολέμου και την άρνησή της να στηρίξει τα σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα