ΑΘΗΝΑ
07:26
|
26.04.2024
Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία – Θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις για τους ήδη εμβολιασμένους;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 προστατεύουν τους εμβολιασμένους από όλες τις μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανομένης και της μετάλλαξης Δέλτα.  

Ειδικότερα, ο Δρ. Μάρκο Καβαλιέρι, επικεφαλής βιολογικών απειλών και εμβολίων του ΕΜΑ, δήλωσε ότι “γνωρίζουμε τις ανησυχίες που προκαλούνται από την ταχεία εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης και όλων των άλλων μεταλλάξεων. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι και τα τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύουν από όλα τα στελέχη που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Δέλτα. Τα πρώτα δεδομένα από στοιχεία του πραγματικού κόσμου δείχνουν ότι δύο δόσεις εμβολίων είναι προστατευτικές έναντι της παραλλαγής Δέλτα, και επίσης δεδομένα δείχνουν ότι αντισώματα από τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι ικανά να εξουδετερώσουν την ινδική μετάλλαξη”. Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός οργανισμός απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες – όπως άτομα με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένους – να εμβολιαστούν άμεσα.

“Αυτά τα δεδομένα είναι καθησυχαστικά για την επιτάχυνση του εμβολιασμού και η διατήρηση των μέτρων για τη δημόσια υγεία παραμένουν πολύ σημαντικά εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας, ιδίως, το να διασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι ολοκλήρωσαν την πορεία εμβολιασμού τους, το συντομότερο δυνατό είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό των συνεπειών των περαιτέρω εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα αργότερα μέσα στο έτος”, ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σχετικά με τις ενισχυτικές δόσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σημειώνει πως βρίσκεται σε επαφή με τους παρασκευαστές των εμβολίων για να συζητηθεί η πιθανή χρήση μιας ενισχυτικής δόσης και να καθοριστεί η καλύτερη χρονική περίοδος και η καλύτερη στρατηγική. “Σε αυτό το στάδιο δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ενισχυτικές δόσεις θα είναι απαραίτητες ώστε τα εμβόλια κατά της Covid-19 να διατηρήσουν την προστασία τους”.

Tέλος, σε σχέση με τις πέντε υποψήφιες θεραπείες που ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο Δρ. Καβαλιέρι διευκρίνισε: “Και οι πέντε θεραπείες που επέλεξε η Επιτροπή υπόκεινται σε κυλιόμενη αξιολόγηση, η οποία θα συνεχιστεί το καλοκαίρι και ανυπομονούμε να εγκρίνουμε μερικές από αυτές αργότερα μέσα στο έτος. Εκτός από τα μονοκλωνικά αντισώματα που είναι ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό, άλλα αντιιικά φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα βρίσκονται υπό διερεύνηση και ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να ελέγξουμε ότι όλα τα αντιιικά είναι αποτελεσματικά έναντι του ιού που κυκλοφορεί επί του παρόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΕMA συζητά όλες αυτές τις πτυχές με κάθε προγραμματιστή πριν από την έγκριση”.

Με πληροφορίες από Εφ.Συν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα