ΑΘΗΝΑ
17:41
|
18.04.2024
Αύξηση κρουσμάτων λόγω των ταξιδιών του καλοκαιριού – Προειδοποίηση για το Euro και τον κίνδυνο υπερμετάδοσης στα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η περίοδος μείωσης των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 έφτασε στο τέλος της και ένα νέο κύμα μολύνσεων είναι αναπόφευκτο, αν οι πολίτες και οι πολιτικοί δεν παραμείνουν πειθαρχημένοι. O επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού αυξήθηκε κατά 10%, κυρίως λόγω των ταξιδίων, των συγκεντρώσεων και της χαλάρωσης των μέτρων.

“Αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο μιας γρήγορα εξελισσόμενης κατάστασης: Ένα νέο στέλεχος ανησυχίας – το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα – και μια περιοχή όπου, παρά τις τεράστιες προσπάθειες των κρατών, εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι” πρόσθεσε. “Θα υπάρξει ένα νέο κύμα στην περιοχή της Ευρώπης, αν δεν παραμείνουμε πειθαρχημένοι”, τόνισε ο Χανς Κλούγκε.

Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ ζήτησε επίσης τη λήψη μέτρων και την προσεκτική παρακολούθηση της κυκλοφορίας των θεατών στις πόλεις όπου φιλοξενούνται οι τελευταίοι αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου καθώς υπάρχει κίνδυνος οι αγώνες να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού.

“Πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα ίδια τα στάδια”, υπογράμμισε η Κάθριν Σμόλγουντ, αξιωματούχος του ΠΟΥ Ευρώπης, έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων στο Λονδίνο, όπου θα διεξαχθούν οι ημιτελικοί και ο τελικός του Euro, αλλά και την Αγία Πετρούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί ο προημιτελικός αγώνας Ελβετία-Ισπανία.

Όταν ρωτήθηκε αν το Euro μπορεί να αποτελέσει “εστία υπερμετάδοσης” της Covid-19, ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε απάντησε: “Ελπίζω όχι, όμως δεν μπορώ να το αποκλείσω”.

Άλλωστε, εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν ήδη μεταξύ των θεατών των αγώνων του Euro, τόσο Σκοτσέζοι που επέστρεψαν από το Λονδίνο, Φινλανδοί που επέστρεψαν από την Αγία Πετρούπολη, αλλά και θεατές στο στάδιο της Κοπεγχάγης. Όπως αποδείχθηκε, μολύνθηκαν από το ιδιαίτερα μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Επίσης, ο ΠΟΥ Ευρώπης ζήτησε να ελεγχθεί τι μπορεί να κάνουν “οι θεατές όταν φεύγουν από τα γήπεδα, πηγαίνουν σε πολυσύχναστα μπαρ ή παμπ;”, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξει εγρήγορση σε όλα τα μεγάλα γεγονότα που είναι προγραμματισμένα για το καλοκαίρι.

Στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλλου, που θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, θα συμμετάσχουν περίπου 60.000 θεατές, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εφ.Συν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν μαθήτριες δημοτικού

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Νίσυρος: Σε αναστολή ο υπάλληλος του ΥΠΠΟ μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα για την αρχειοθέτηση της μήνυσης συγγενών κατά Τριαντόπουλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα