ΑΘΗΝΑ
19:24
|
18.04.2024
67 πυρκαγιές ξέσπασαν στη χώρα εξαιτίας του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω ανεξέλεγκτης φωτιάς οι κάτοικοι του χωριού Λίτον του Καναδά, όπου καταγράφηκε προ ημερών η θερμοκρασία ρεκόρ των 49,6 βαθμών Κελσίου. Ο δήμαρχος του Λίτον, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Βρετανικής Κολούμπιας, εξέδωσε εντολή εκκένωσης καθώς οι φλόγες έπνιξαν κυριολεκτικά το χωριό σε διάστημα μόλις 15 λεπτών.

“Είναι τρομερό. Ολόκληρο το χωριό μας έχει τυλιχτεί στις φλόγες”, σχολίασε στο κανάλι CBS News ο δήμαρχος του Λίτον, Τζαν Πόλντερμαν. “Χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά από το πρώτο σημάδι καπνού, έως ότου η φωτιά εξαπλωθεί παντού. Σε μερικές κατοικημένες περιοχές οι φλόγες από τις πυρκαγιές έφταναν το 1,5 μέτρο σε ύψος και τα καλώδια του δικτύου ηλεκτροδότησης είχαν καταρρεύσει”.

Το Λίτον βρίσκεται περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, το οποίο επίσης κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ την περασμένη Κυριακή και την επομένη Δευτέρα.

Συνολικά πυρκαγιές ξέσπασαν σε 67 διαφορετικές εστίες στην επαρχία της Βρετανικής Κολούμπιας. Το κύμα καύσωνα πλήττει τον δυτικό Καναδά αλλά και βορειοδυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και μία εβδομάδα με τη Βρετανική Κολούμπια να καταγράφει τρεις φορές πιο υψηλό από τον συνήθη απολογισμό θανάτων λόγω της ζέστης. Σε διάστημα πέντε ημερών καταγράφηκαν στη Βρετανική Κολούμπια 486 θάνατοι που συνδέονται με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες ενώ κατά μέσο όρο αυτήν την περιόδο και υπό φυσιολογικές συνθήκες ο μέσος όρος θανάτων δεν ξεπερνά τους 165.  

Από την αρχή του 2021 μέχρι και σήμερα, στη Βρετανική Κολούμπια έχουν σημειωθεί, συνολικά, 450 πυρκαγιές, μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν απόρροια του καύσωνα. Δραματική αύξηση προκλήθηκε, εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, όσον αφορά και τους θανάτους που καταγράφονται από την αστυνομία.

 “Από την έναρξη του καύσωνα την περασμένη εβδομάδα, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Βρετανικής Κολούμπια κατέγραψε μια μεγάλη άνοδο στους θανάτους, η οποία θεωρούμε πως σχετίζεται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες”, επιβεβαίωσε η επικεφαλής Ιατροδικαστής, Λίζα Λαπουάντ.

Πηγή: BBC, RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Τουρκία

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν μαθήτριες δημοτικού

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Νίσυρος: Σε αναστολή ο υπάλληλος του ΥΠΠΟ μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα