ΑΘΗΝΑ
11:32
|
04.05.2024
Επίδειξη ισχύος, εθνικής ομοψυχίας στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου και προειδοποιήσεις προς πιθανούς εχθρούς, εντός και εκτός τειχών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας συμπληρώνει σήμερα 100 χρόνια από την ίδρυσή του και τίμησε την ημερομηνία ορόσημο με μεγαλειώδεις εκδηλώσεις στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, πρόεδρος της χώρας και πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Στρατού, Σι Τζιπίνγκ, εκφώνησε την πανηγυρική ομιλία στέλνοντας μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, κυρίως προς τη Δύση.

Ο κινεζικός λαός δε θα επιτρέψει σε καμία ξένη δύναμη να τον εκφοβίσει, να τον καταπιέσει ή να τον κατακτήσει. Οποιοσδήποτε το επιχειρήσει θα χύσει το αίμα του μπροστά στο μεγάλο ατσάλινο τείχος που έχουν χτίσει πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζοι, τόνισε ο πρόεδρος της Κίνας.


Υπογράμμισε πως το Πεκίνο δεν είναι διατεθειμένο να επιτρέψει σε κανέναν να του “κάνει κήρυγμα”, υπαινιγμός που απευθύνεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την κριτική που ασκείται από την Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια. Οι διμερείς σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετών με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για ζητήματα που αφορούν το εμπόριο, την κατασκοπεία αλλά και την πρόσφατη κρίση της πανδημίας.

Η Κίνα τιμά την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος εν μέσω έντονων επικρίσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ. Ο πρόεδρος της Κίνας, τόνισε στην ομιλία του, ότι το Πεκίνο κατάφερε να αποκαταστήσει την τάξη στο Χονγκ Κονγκ και δεσμεύτηκε πως θα σύντομα θα τεθεί υπό κινεζικό έλεγχο και η Ταϊβάν. “Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία της χώρας του και την εδαφική του ακεραιότητα”, είπε ο Σι Τζιπίνγκ.

Μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου J-20 που φέρουν την προσωνυμία “Ισχυρός Δράκος” πέταξαν πάνω από την κεντρική πλατεία του Πεκίνου στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων σχηματίζοντας το σήμα V της νίκης.

Φέτος, κεντρικό ρόλο στους εορτασμούς διαδραμάτισε το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας καθώς ήταν μια χρονιά που σημείωσε σημαντικές επιτυχίες.

Μαζί με τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚ της Κίνας η χώρα τιμά σήμερα την παράδοση του Χονγκ Κονγκ από τους Βρετανούς αποικιοκράτες στο Πεκίνο. Η ομιλία του Σι Τζιπίνγκ διήρκησε μιάμιση ώρα. Δείτε εδώ όλη την ομιλία του προέδρου της Κίνας.  

“Μόνο ο Σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα και μόνος ένας σοσιαλισμός με κινεζικά χαρακτηριστικά μπορεί να αναπτύξει περαιτέρω την Κίνα”, πρόεδρος ο Σι Τζιπίνγκ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ιδρύθηκε στη Σαγκάη και στο πρώτο του συνέδριο μετείχαν μόλις 13 αντιπρόσωποι. Παραμένει πιστό στις αρχές του λενισμού – μαρξισμού με τις οποίες ξεκίνησε. Πλέον αριθμεί πάνω από 95 εκατομμύρια μέλη, τα ονόματα των οποίων δεν δημοσιεύονται, και ουσιαστικά κυβερνά τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του κόσμου. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του κόσμου μετά το κόμμα του Μόντι στην Ινδία (που αριθμεί 180 εκατομμύρια μέλη).

Πηγή: Xinhua, BBC, RT News, Euronews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα