ΑΘΗΝΑ
13:14
|
19.04.2024
Ο υπερκαύσωνας του Καναδά, είναι κώδωνας προειδοποίησης για τις ραγδαίες αλλαγές στο κλιματικό σύστημα της Γης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από μια εφιαλτική και χωρίς παγκόσμιο προηγούμενο θερμή εισβολή στις ΒΔ ΗΠΑ και στον Δυτικό Καναδά, η πόλη που κατέγραψε το απίστευτο ρεκόρ θερμοκρασίας των 49,6οC, η κωμόπολη Λίτον, έχει κατακαεί κατά 90% από τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στο κατόπι του υπερκαύσωνα σε όλη τη Βρετανική Κολομβία του Καναδά.

Πυροσωρειτομελανίες (pyrocumulonimbus) ονομάζονται τα καταιγιδοφόρα σύννεφα που γεννιούνται από δασικές πυρκαγιές.

Το φαινόμενο οφείλεται σε θόλο θερμότητας που έχει απλωθεί πάνω από την περιοχή, καθώς θερμές αέριες μάζες από την Ειρηνικό, πιέζονται προς το έδαφος από υψηλές πιέσεις στην περιοχή, κάτι που και θερμαίνει περαιτέρω τον αέρα και τον εγκλωβίζει.

Οι νεκροί του καύσωνα ολοένα και αυξάνονται έχοντας φτάσει μέχρι την Πέμπτη (1/6) στους 500 περίπου στον Καναδά και στους 100 περίπου στις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια “εικόνα από το μέλλον” ο καύσωνας που έπληξε τις ΗΠΑ και τον Καναδά τις τελευταίες ημέρες σάρωσε τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας σε όλη την περιοχή. Τα ρεκόρ του Καναδά ξεπέρασαν τα προηγούμενα σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κατά >10οC . Πέρα από το Λίτον και τη Βρετανική Κολομβία, αξίζει να σημειωθεί πως στο Fort Smith των Βορειοδυτικών Εδαφών σημειώθηκαν 39,6οC – ρεκόρ καταγεγραμμένης θερμοκρασίας για οποιαδήποτε περιοχή βορείως του 60ου παραλλήλου. Το 49,6οC το οποίο σημειώθηκε στο Λίτον αποτελεί ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών για ολόκληρο τον Καναδά

Το όρος Rainier, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον “έχασε” πρωτοφανώς σε μια μέρα ένα μέτρο χιονιού από την ζέστη, “τρώγοντας” το στρώμα του παγετώνα που το καλύπτει, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν ποταμοί.

Η δε θερμοκρασία εδάφους στην πολιτεία έφτασε στο σαχάριο…63οC.

Ο θόλος θερμότητας μετακινήθηκε το τελευταίο διήμερο αργά προς τα Ανατολικά, “καίγοντας” τις Καναδικές επαρχίες της Αλμπέρτα και του Σασκάτσουαν δημιουργώντας 38 ρεκόρ στο διάβα του, παρά την εξασθένισή του.

Τα εξελισσόμενα στον Καναδά είναι πρωτοφανή ακόμα και σήμερα που τα ακραία κλιματικά φαινόμενα είναι πια “συνηθισμένα”. Οι μετεωρολόγοι μιλούν για συμβάν υπερχιλιετίας, αν και δεν μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει πως τα κλιματικά μοντέλα μπορούν να προβλέψουν αποτελεσματικά την αποσταθεροποιημένη νέα κλιματική πραγματικότητα.

Αναπάντεχοι και πρωτοφανείς καύσωνες για την εποχή σαρώνουν άλλωστε και τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, όπως και τη Σιβηρία, τη Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής.

Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, πέντε χώρες της Μέσης Ανατολής αντιμετώπισαν σπάνιες για την εποχή θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 50οC, ένας ακρότατος καύσωνας που και αυτός οφειλόταν σε έναν “θόλο θερμότητας”.

Πέρυσι ήταν η Σιβηρία που γνώρισε πρωτοφανείς θερμοκρασίες ευθέως σχετιζόμενες με την κλιματική αλλαγή, φτάνοντας τους 38οC μέσα στον Αρκτικό κύκλο.

Το 2019 πυρκαγιές κατέκαψαν τα δάση της σε πρωτοφανή έκταση. Κάτι που συνεχίστηκε και το 2020, και άρχισε από νωρίς και το 2021 με ένα απίστευτο φαινόμενο, καθώς οι πυρκαγιές του καλοκαιριού συνέχισαν να καίνε ακόμα και κάτω από το χιόνι, σε θερμοκρασίες -50οC! Και μαίνονται πια ήδη από τον Μάιο.

Την Πέμπτη (1/6) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας επιβεβαίωσε μια περσινή μέτρηση της θερμοκρασίας στην Ανταρκτική στους 18,9 °C, την υψηλότερη που έχει ποτέ καταγραφεί στην ήπειρο.

Είναι κοινός επιστημονικός τόπος πως τέτοιου είδους ακραίες, συνεχείς και αλλεπάλληλες διακυμάνσεις είναι ισχυρή ένδειξη της δράσης της κλιματικής αλλαγής.

Η αύξηση της συχνότητας αλλά και της έντασης και της διάρκειας των καυσώνων τα τελευταία χρόνια συσχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Η υπερθέρμανση του πλανήτη βαίνει αυξανόμενη, καθώς το θερμικό ισοζύγιο της Γης είναι “ελλειμματικό” και η ποσότητα θερμότητας που κατακρατείται αυξάνει κάθε χρόνο.

Ο καθηγητής Simon Lewis έγραψε προχθές στον Guardian πως ο καύσωνας στον Καναδά είναι προειδοποίηση πως σύντομα κάποιες περιοχές στον πλανήτη μας θα είναι μη-κατοικήσιμες λόγω της ζέστης. Αυτό δηλώνει πέρα από το επείγον της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, την ανάγκη για έναν σχεδιασμό αντιμετώπισης των όλο και πιο συχνών παρόμοιων φαινομένων και την προσαρμογή σε στον νέο κλιματικό κόσμο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί από ένα οικονομικό μοντέλο που αποδείχθηκε τελικά εχθρικό για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη.

ΥΓ: Αναρωτιέμαι, είναι η Ελλάδα έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα ανάλογο κύμα καύσωνα; Με δεδομένο ότι στον πολύ ηπιότερο καύσωνα των τελευταίων ημερών, η αντίδραση ήταν η… εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει άραγε σχεδιασμός; Θα αντέξει π.χ. το ηλεκτρικό δίκτυο; Θα υπάρξει ετοιμότητα για την περίθαλψη όσων θα έχουν ανάγκη, από ένα ΕΣΥ που ήδη έχει δοκιμαστεί σκληρά από την πανδημία;

Ελπίζω να μη χρειαστεί να μάθουμε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς θεσμοί όπως το Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει προσφυγή κατά του Ισραήλ, απέδειξαν πως βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανικανότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες ξανά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα