ΑΘΗΝΑ
15:41
|
19.04.2024
Ο Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν να εξοντώσουν τον ίδιο και σημαντικούς πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της Βενεζουέλας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατηγορίες εναντίον της CIA και των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, υποστηρίζοντας ότι σχεδιάζουν τη δολοφονία του, διερωτώμενος μάλιστα για την εμπλοκή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε αυτό.

«Ο Τζο Μπάιντεν επικύρωσε τις εντολές του Ντόναλντ Τραμπ να οδηγήσει τη Βενεζουέλα σε εμφύλιο πόλεμο και να μας σκοτώσει; Ναι ή όχι; Ρωτώ», υπογράμμισε ο Μαδούρο υποστηρίζοντας ότι ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ, Craig Faller, και ο διευθυντής της CIA, William Burns, πήγαν στην Κολομβία και νωρίτερα στη Βραζιλία για να ολοκληρώσουν τις «προετοιμασίες» για το «βίαιο σχέδιο» δολοφονίας του. «Τι έκαναν; Οι πηγές μας στην Κολομβία μας διαβεβαιώνουν […] ότι έχουν έρθει για να προετοιμάσουν ένα σχέδιο επίθεσης κατά της ζωής μου και της ζωής σημαντικών πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών […] Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το σχέδιο της δολοφονίας μου και της δολοφονίας σημαντικών πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών στη Βενεζουέλα; Ναι ή όχι;» ρώτησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε στρατιωτική τελετή την Παρασκευή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Sputnik. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του telesur, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα κολομβιανά μέσα ενημέρωσης, ο Faller, που έφτασε στην Κολομβία στις 21 Ιουνίου ισχυρίστηκε ότι «ενίσχυσε» την υπάρχουσα σχέση όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), ενώ ο Μπερνς, έφτασε στη χώρα την Πέμπτη για να συμμετάσχει σε μια «ευαίσθητη» αποστολή που συνδέθηκε επίσης με το ζήτημα της ασφάλειας.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απευθύνει αντίστοιχες κατηγορίες προς τις ΗΠΑ. Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα του Sputnik, το 2019 ο Μαδούρο κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι προέτρεψε τη γειτονική Κολομβία να συμμετάσχει σε μια συνωμοσία για να τον σκοτώσει και να ανατρέψει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε αναμφίβολα εντολή θανάτου μου και είπε στην κυβέρνηση και τη μαφία της Κολομβίας να με σκοτώσει» είχε αναφέρει τότε ο Μαδούρο, ενώ είχε συμπληρώσει ότι ήταν ανοιχτός για συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τον αναγνώρισαν ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, και υποστήριξαν τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο». Σύμφωνα μάλιστα με την Ουάσινγκτον, οι εκλογές του 2019 στη Βενεζουέλα στις οποίες ο Μαδούρο επανεξελέγη ήταν προϊόν νοθείας, κατηγορία που ο ίδιος απορρίπτει. Ωστόσο, μετά τις εκλογές του 2019 στη Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον του Καράκας, οι οποίες σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα παραμείνουν σε ισχύ όσο συνεχίζονται οι «καταπιεστικές και διεφθαρμένες πρακτικές» στη χώρα, παρά την έκκληση του Μαδούρο για άρση τους, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα