ΑΘΗΝΑ
12:05
|
19.04.2024
Ματαιωτικό φινάλε «από το παράθυρο» στις διεκδικήσεις των απλήρωτων εργαζομένων στην Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις της προς τον Πολιτισμό και τους καλλιτέχνες απέδειξε για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση, με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, να αποφασίζει διά της…εκκαθάρισης την «λύση» της μακροχρόνιας οικονομικής ομηρίας των εργαζομένων στην Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Η εν λόγω τροπολογία, με την υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού, έρχεται να προστατεύσει τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων από την ποινική τους δίωξη, ματαιώνοντας τον αγώνα που καταβάλλουν τα τελευταία έξι χρόνια οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι μουσικοί της ορχήστρας, οι οποίοι εργάζονται από το 2015 χωρίς νομική εκπροσώπηση και χωρίς να τους έχει καταβληθεί αποζημίωση χιλιάδων ευρώ για τα δεδουλευμένα τους. 

«Κυρίες και Κύριοι, η ΚΑΜΕΡΑΤΑ Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής είναι πλέον παρελθόν! Με υπουργική απόφαση, η υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη και με την συν-υπογραφή του προέδρου του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής αποφάσισε να λύσει την λειτουργία της!! Δίχως φυσικά να αναφέρει αποζημιώσεις, δεδουλευμένα κλπ κλπ απαλλάσσοντας απο ΚΑΘΕ ευθύνη το τελευταίο ΔΣ!!! Σας ευχαριστούμε που μας τιμήσατε όλα αυτά τα χρόνια με την παρουσία σας στις συναυλίες μας!» σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook ο τσελίστας της Καμεράτα, Ηλίας Σακαλάκ.

Στην διάλυση της ορχήστρας χωρίς καμία πρόβλεψη για την καταβολή των δεδουλευμένων, που έχουν κατοχυρωθεί με δικαστική απόφαση αναφέρεται με ανάρτησή της στο facebook και η μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Νέλλη Οικονομίδου. «Η Υπουργος Πολιτισμού και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής συναποφασίζουν την “λύση του ΜΕΟΕ”. Κοινώς διαλύεται η Καμεράτα και ούτε λέξη για τα δεδουλευμένα που οφείλονται, τα οποία έχουν κατοχυρωθεί με δικαστική απόφαση…Θυμάται κανείς την Ορχήστρα των Χρωμάτων; Κάπως έτσι και αυτή…Δυο στις δύο ορχήστρες, που λειτούργησαν στην Ελλάδα με τις αρχές της ιδιωτικής οικονομίας, σήμερα “δεν υπάρχουν” για το κράτος και οι μουσικοί σε ομηρία επί σειρά ετών αναζητούν από κάπου να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, τα ένσημά τους, τις ζωές τους» σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2014 και έπειτα, έχουν απολυθεί χωρίς αποζημίωση έξι διοικητικοί υπάλληλοι και τέσσερις μουσικοί της Καμεράτα, και ενώ με δικαστική απόφαση ήδη από το 2108 ήταν επιβεβλημένη η επαναπρόσληψη και η καταβολή των δεδουλευμένων τους, η αναφερόμενη ως «άμεσα εκτελεστή» απόφαση, δεν εκτελέστηκε ποτέ. Στην εν λόγω αργοπορία λειτούργησε επιβαρυντικά η μακροχρόνια απουσία νομίμου εκπροσώπου και η αδράνεια των κυβερνήσεων για την εύρεσή του, καθώς τον Απρίλιο του 2015, το Διοικητικό Συμβούλιο  του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου «Μουσικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδος – ΜΕΟΕ» που είχε επιφορτιστεί με τον προγραμματισμό και την οργάνωση καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων της Ορχήστρας προχώρησε σύσσωμο σε παραίτηση και τα επόμενα έξι χρόνια καμία από τις κυβερνήσεις δεν προχώρησε στη συγκρότηση νέου Δ.Σ. Στη συνέχεια, οι εναπομείναντες μουσικοί προσέφυγαν ξανά στη Δικαιοσύνη, η οποία τον Ιούλιο του 2020 εξέδωσε δικαιωτική απόφαση, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, χωρίς ωστόσο να εκτελεστεί ποτέ. 

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο του 2018, οι εναπομείναντες μουσικοί της Καμεράτα απηύθυναν με ανοιχτή επιστολή τους έκκληση προς τον πρώην Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας την μεσολάβησή του, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επιβίωση της ορχήστρας, που λειτουργούσε ήδη για τέσσερα χρόνια χωρίς νομική εκπροσώπηση.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Καθώς γνωρίζουμε την ευαισθησία σας για τον πολύπαθο χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα, αλλά και για τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, εμείς, οι Μουσικοί της Ορχήστρας Καμεράτα του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής, μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια και θέτει εμπόδια στην λειτουργία και επιβίωση της πολυβραβευμένης μας ορχήστρας, απευθύνουμε ύστατη έκκληση σε εσάς προσωπικά, προκειμένου να βρεθεί άμεση, οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημά μας.

Η Καμεράτα λειτουργεί τα τελευταία χρόνια χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

Αδυναμία καταβολής επιχορήγησης από το Yπουργείο Πολιτισμού και χορηγίας από ιδιώτες
Μη καταβολή ενσήμων στο ΙΚΑ
Βιβλιάριο υγείας του Ι.Κ.Α. δίχως κάλυψη και ισχύ
Δεδουλευμένοι μισθοί ετών που δεν έχουν καταβληθεί
Σοβαρότατες άλλες εργασιακές επιπλοκές

Έχουμε 4 χρόνια που παίζουμε απλήρωτοι και ανασφάλιστοι!

Η Καμεράτα, που διανύει το 27 χρόνο της ζωής της, έχοντας γράψει ιστορία στη μουσική ζωή του τόπου αλλά και στην διεθνή και ευρωπαϊκή μουσική σκηνή, κινδυνεύει να μην μπορέσει να γιορτάσει τα 28 της γενέθλια!
Εμείς, που σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή στηρίξαμε με προσωπικό, οικογενειακό και καλλιτεχνικό κόστος τη λειτουργία της Ορχήστρας όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης.
Δεν αντέχουμε άλλο και ζητάμε την βοήθεια σας για να μην κλείσει ένας Μουσικός Οργανισμός που τίμησε την Ελλάδα και γνωρίζει σήμερα την απαξίωση!

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση που εξέδωσε τότε το Υπουργείου Πολιτισμού, σχεδιαζόταν η ένταξή της ως μουσικό σχήμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2017 είχε διαταχθεί η διενέργεια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου των οικονομικών της Καμεράτα-ΜΕΟΕ για την περίοδο 2013-2016, με το Υπουργείο να ανακοινώνει πως «σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει πάρει το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο ΥΠΠΟΑ με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της Καμεράτα-ΜΕΟΕ (Μουσικός Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδας), τον Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Νίκο Θεοχαράκη,την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος και τον Μαέστρο της Καμεράτα Γιώργο Πέτρου με σκοπό να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων και το μέλλον της ορχήστρας».

Ωστόσο, όπως κατήγγειλε σε συνέντευξή του στην Αυγή ο Η. Σακαλάκ, «ο έλεγχος ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ διότι δεν παρουσιάστηκαν στους ελεγκτές όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την Καμεράτα (πρόεδρος του απελθόντος Δ.Σ. και πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής)».

Μετά τον διορισμό της Λ. Μενδώνη ως Υπουργού Πολιτισμού, οι μουσικοί κατέθεσαν επίσημο υπόμνημα (αριθμ. πρωτ. 14819), ζητώντας να ενημερωθούν εγγράφως για την πορεία και τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου της Ορχήστρας, της ποινικής διερεύνησης ευθυνών των διοικούντων της, καθώς και για τις ενέργειες του υπουργείου για τον διορισμό νέου Δ.Σ., με την Υπουργό να μην απαντάει ποτέ, παρά μόνο με την κατάθεση της τροπολογίας για τη διάλυση του σχήματος. 

Το προβληματικό καθεστώς λειτουργίας του οργανισμού είχε αναδείξει η αξιωματική αντιπολίτευση τον Σεπτέμβριο του 2020, με 30 βουλευτές να απαιτούν από την Υπουργό Πολιτισμού να πληρωθούν οι  εργαζόμενοι και να διασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το καλλιτεχνικό τους έργο. Παράλληλα, οι βουλευτές  ζητούσαν από την Λ. Μενδώνη να ενημερώσει την αντιπολίτευση σχετικά με τις κινήσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθούν οι δικαιωμένοι με δικαστικές αποφάσεις μουσικοί και  διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ απαιτούσαν ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς υπό το οποίο η Καμεράτα συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» για τη στήριξη των καλλιτεχνών λόγω της πανδημίας, δεδομένου ότι δεν διαθέτει νόμιμη εκπροσώπηση. 

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής βρίσκεται σε αδιέξοδο».

Η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής ανήκει στον Μουσικό και Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ελλάδας (ΜΕΟΕ) που είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ), το οποίο εποπτεύεται και θα έπρεπε να επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α. Η σύσταση του Οργανισμού έχει γίνει με σύμβαση μεταξύ του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής και του ΥΠ.ΠΟ. που κυρώθηκε στη Βουλή με το άρθρο 8 του νόμου 2273/1994

Ο ΜΕΟΕ, σύμφωνα με τον 2273/1994,  διοικείται από ένα εξαμελές ΔΣ το οποίο διορίζεται από το ΥΠ.ΠΟ.Α και τα μέλη του αποτελούνται από 3 μέλη που προέρχονται από τον Σύλλογο των Φίλων της Μουσικής και 3 μέλη επιλεγμένα από το κράτος –πρόκειται δηλαδή για  ένα οργανισμό μικρότερης κλίμακας αλλά παρόμοιας οργάνωσης με το Μέγαρο Μουσικής πριν αυτό περάσει στο Δημόσιο.

Τα χρόνια προβλήματα της Καμεράτα είναι γνωστά. Σήμερα, η Καμεράτα εξακολουθεί να συμμετέχει ή να κάνει η ίδια παραγωγές, οι οποίες πραγματοποιούνται  με τη συμμετοχή των μουσικών που έχουν απομείνει στην Ορχήστρα και τη συνδρομή επιπλέον μουσικών που πληρώνονται ως εξωτερικοί συνεργάτες (freelance). Οι παραγωγές υλοποιούνται μέσω ενός ιδιωτικού γραφείου παραγωγής το οποίο δεν μπορεί να εκπροσωπεί νόμιμα την Ορχήστρα, εφόσον δεν υπάρχει Δ.Σ., και το οποίο αποδίδει αμοιβές στους μουσικούς- μέλη της Καμεράτα και στους εξωτερικούς συνεργάτες με αδιευκρίνιστο τρόπο λόγω του προβληματικού πλαισίου λειτουργίας του οργανισμού.

Επειδή η Καμεράτα, στα χρόνια νόμιμης λειτουργίας της, είχε μεγάλη συνεισφορά στην μουσική σκηνή της χώρας την οποία αναγνωρίζουν όλοι οι φίλοι της κλασσικής μουσικής

Επειδή, η ορχήστρα, υπό την καθοδήγηση του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή,  οργανώνει παραγωγές και ηχογραφήσεις εντός και εκτός Ελλάδας υπό αδιευκρίνιστο νομικό καθεστώς, μέσω ελληνικών και ξένων ιδιωτικών εταιρειών αυξάνοντας κάθε μέρα το χρέος της Ορχήστρας (μισθοί, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές των μουσικών και των διοικητικών υπαλλήλων που συσσωρεύονται)

Επειδή οι ιδιωτικές αυτές εταιρείες κεφαλαιοποιούν το brandname της Ορχήστρας χωρίς να υπάρχουν έσοδα για την ίδια και είναι σοβαρό το ενδεχόμενο ύπαρξης φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής εξαιτίας της απουσίας νόμιμης εκπροσώπησης της Ορχήστρας

Επειδή υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων για την επαναπρόσληψη απολυμένων μουσικών και των διοικητικών υπαλλήλων στην Καμεράτα, οι οποίες είναι άμεσα εκτελεστές, αλλά δεν εκτελούνται λόγω απουσίας Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΕΟΕ με αποτέλεσμα να οφείλονται στους συγκεκριμένους υπαλλήλους, που παραμένουν άνεργοι, μισθοί υπερημερίας

Επειδή  οι εναπομείναντες Μουσικοί της Καμεράτα δεν αμείβονται, δεν μπορούν να μπουν στο Ταμείο Ανεργίας, δεν ήταν σε θέση να λάβουν ούτε το βοήθημα που δόθηκε σε άλλους συναδέλφους τους λόγω του covid-19, έχουν κάνει προσφυγές και έχουν επίσης δικαιωθεί στα δικαστήρια για τους μισθούς τους  

Ερωτάται η κα. Υπουργός:

1.    Ποιες είναι οι προθέσεις της για την εξυγίανση του οργανισμού της Καμεράτα;

2.    Τι προτίθεται να κάνει με την αποκατάσταση των δικαιωμένων με δικαστικές αποφάσεις μουσικών και  διοικητικών υπαλλήλων;

3.    Υπό ποιο καθεστώς συμμετείχε η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών και στο Πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», καθώς δεν διαθέτει νόμιμη εκπροσώπηση;

Σύμφωνα με όσα ορίζει η τροπολογία του Υπουργείου Πολιτισμού, που συνιστά την μοναδική κυβερνητική απάντηση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, «οι διατελέσαντες νόμιμοι εκπρόσωποι και μέλη του ΜΕΟΕ κατά τη χρονική περίοδο πριν τον Απρίλιο του 2015 δεν ευθύνονται για οφειλές του Οργανισμού προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε ευθύνονται για πράξεις που τιμωρούνται και το αξιόποινο των πράξεων εξαλείφεται και τυχόν ποινική δίωξη παύει». Εν ολίγοις, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απαλλάσσονται με παρέμβαση της Υπουργού από οποιαδήποτε ευθύνη απέναντι στο Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Ωστόσο, η εμπλοκή της Λ. Μενδώνη δεν σταματάει εκεί, καθώς το δεύτερο σκέλος, που αναφέρει ότι «ούτε ευθύνονται για πράξεις που τιμωρούνται και το αξιόποινο των πράξεων εξαλείφεται και τυχόν ποινική δίωξη παύει» εμπεριέχει μια (δυστυχώς όχι πρωτοφανή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας) παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, καθώς υπάρχει ήδη πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για την οφειλή δεδουλευμένων στους μουσικούς. Μάλιστα, όπως επισημαίνει σε άρθρο της στο news247 η Ναταλί Χατζηαντωνίου, η εν λόγω απόφαση επιβαρύνει τον τέως Πρόεδρο της Καμεράτα, Θεόδωρο Στάθη, και συμπωματικά σύζυγο της σκηνογράφου Έρσης Πήττα, αδελφής της μητέρας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Εκτός της υπουργικής μέριμνας για την απαλλαγή των Διοικητικών Συμβουλίων από οποιαδήποτε ευθύνη, δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία πρόβλεψη για την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, ενώ η Λ. Μενδώνη φροντίζει να καλύψει μέσω της τροπολογίας ακόμη και τον εκκαθαριστή από οποιαδήποτε ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης της δρομολόγησης για την καταβολή τους.

Ως αποτέλεσμα, η κυβερνητική ευθύνη απέναντι στους μουσικούς που μάχονται επί χρόνια για την διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, περιορίζεται στην πρόβλεψη για απορρόφησή τους «σε εποπτευόμενους φορείς ιδιωτικού δικαίου από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού», αφού καταθέσουν αίτηση εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης. 

Την ίδια ώρα, το ζήτημα της νομικής εκπροσώπησης επανέρχεται εντέχνως στο κείμενο της τροπολογίας, μετά από δύο χρόνια κυβερνητικής αδιαφορίας, με τη λειτουργία της Καμεράτα από το 2015 και έπειτα να τίθεται ξαφνικά υπό αίρεση, καθώς το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Μουσικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδος – ΜΕΟΕ) που είχε επιφορτιστεί με τον προγραμματισμό και την οργάνωση καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων της Ορχήστρας «μετά  την παραίτηση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2015, στερούμενος εκπροσωπήσεως και διοικήσεως έπαψε να λειτουργεί». 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας:

Κατά τραγική ειρωνεία ωστόσο, την ημέρα ψήφισης της τροπολογίας που διαλύει την Καμεράτα, η οποία κατά το Υπουργείο Πολιτισμού δεν λειτουργεί επί περισσότερα από πέντε χρόνια, το ορχηστρικό σχήμα συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021, συμπράττοντας με την Ελένη Αρβανιτάκη, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της, Γιώργου Πέτρου. 

Η τροπολογία, που εισήχθη «από το παράθυρο» σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο αφορά στη ρύθμιση ζητημάτων που σχετίζονται με την πανδημία και σε δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνιστά ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής «αρίστων υπέρ αρίστων», με την κυβέρνηση να επιλέγει την συγκεκριμένη, δραματική για την καλλιτεχνική δραστηριότητα περίοδο, προκειμένου να ματαιώσει τον πολύχρονο αγώνα των εργαζομένων ενός από τους διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς φορείς της χώρας. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για τη χρήση του διεθνούς φήμης «brand name» της Καμεράτα, που κατά την τροπολογία περνάει επισήμως στον Σύλλογο Φίλων της Μουσικής.

Όπως επισημαίνει με ανάρτησή της η μουσικός και Οργανωτική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, «αφού πιστολιάσουν τους εργαζόμενους, θα συνεχίσετε να βλέπετε την ονομασία “Μουσικοί της Καμεράτα”. Τώρα θα μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά την ονομασία “Καμεράτα”, με μουσικούς που θα πληρώνουν με μπλοκάκι ανά συναυλία. Όπως γινόταν μέχρι τώρα, δηλαδή, απλώς τώρα άνοιξε ο δρόμος να γίνεται νόμιμα».

Ο «πονοκέφαλος» της Καμεράτα και των οικονομικών διεκδικήσεων των εργαζομένων φαίνεται πως έληξε για την κυβέρνηση, με ένα νομοσχέδιο «ξενοδοχείο» για τα υπουργεία που χρειάζονταν έναν ήσυχο μέρος σαν το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για να φιλοξενήσει τις μεθοδεύσεις τους. Με μία ακόμη μεταμεσονύκτια τροπολογία, η κυβέρνηση πέτυχε ένα ακόμη ισχυρότατο πλήγμα στον Πολιτισμό, επιβεβαιώνοντας την μόνιμη επιδίωξή της για αντικατάσταση των καλλιτεχνών και των προσώπων του Πολιτισμού από κρατικοδίαιτους και φιλικά προκείμενους σε αυτή αρίστους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Οι τελευταίες 14 υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς για τις Eυρωεκλογές

Βύρωνας: Με περιπολικά, ΜΑΤ, πυροσβεστική η έξωση γυναίκας που είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα