ΑΘΗΝΑ
17:22
|
04.05.2024
Εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι τέσσερις άνθρωποι που αγνοούνταν από το βράδυ του Σαββάτου - Πάνω από 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατακαμμένης έκτασης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι από τους εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας και σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, και επιβεβαίωσε αργότερα η αστυνομία, πρόκειται για τέσσερις Αιγυπτίους εργάτες στην εύρεση των οποίων είχε επικεντρωθεί η έρευνα νωρίτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Φιλελεύθερος Κύπρου, οι τέσσερις απανθρακωμένες σοροί βρέθηκαν έξω από το χωριό Οδού, σε ακτίνα 400 μέτρων από απανθρακωμένο αυτοκίνητο.

Για την «καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας» έκανε λόγο ο Ν. Νουρής και ανέφερε πως η κατάσταση επιτρέπει προς το παρόν «να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι». 

Βιώνουμε την καταστροφικότερη πυρκαγιά από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Καταγράφουμε τις ζημιές. Οι εθελοντές Πολιτικής Άμυνας εντόπισαν 4 νεκρά άτομα – απανθρακωμένα έξω από το χωριό Οδού. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τους 4 Αιγύπτιους εργάτες που ψάχναμε από χθες. Μεταβαίνουν ιατροδικαστές για ταυτοποίηση.

Όσον αφορά την πυρκαγιά έγινε τεράστια προσπάθεια από χθες βράδυ.  Με drones χαρτογραφήσαμε την περιοχή της πυρκαγιάς. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια στις επίγειες δυνάμεις που έδιναν μάχη με τις φλόγες κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Έμειναν δύο μεγάλες εστίες φωτιάς, γεωγραφικά μεταξύ Βαβατσινιάς και Οδού.

Αυτή την ώρα υπάρχει εκτίμηση για την κατάσταση, που μας επιτρέπει να είμαστε συγκαρατημένα αισιόδοξοι.Ήδη με οδηγίες μου τα κλιμάκια Πολιτικής Άμυνας καταγράφουν αριθμητικά τις ζημιές.

Μεταφέραμε 36 άτομα που χρειάστηκαν στέγαση σε ξενοδοχείο, ενώ εφοδιάσαμε με νερό τη Μελίνη.

Γενικά είμαστε σε μία πλήρη κινητοποίηση όλες οι υπηρεσίες του Κράτους.

Απευθύνω 2 εκκλήσεις: 1. Υπάρχει συγκινητική προσπάθεια να βοηθήσουν οι εθελοντές. Υπάρχει κέντρο εθελοντών στη Σκαρίνου για αυτούς. Δεν θέλουμε διάσπαρτες ομάδες εθελοντών. 2.Επειδή θα πρέπει να μείνουν ανοιχτές οι οδικές αρτηρίες προς τις πληγήσες περιοχές, να μην περιφέρονται κάποιοι χωρίς λόγο.

Γύρω στις 14.00 το μεσημέρι αναμένονται τα 2 ισραηλινά αεροσκάφη και το ένα ελληνικό.

Μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι στην περιοχή Αρακαπά της Κυπρου και έχει ήδη κατακάψει πάνω από 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα, φαίνεται πως έχει περιοριστεί πλέον σε δύο μεγάλες εστίες, αφού επεκτάθηκε σε χωριά της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για άμεση εκκένωση των χωριών Επταγώνιας, Ακαπνού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, η κατάσταση της πυρκαγιάς είναι βελτιωμένη, αλλά παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι στιγμής η καμένη έκταση ανέρχεται περίπου σε 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα και υπάρχουν 5 ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «Ήφαιστος» και ζητήθηκε βοήθεια για αποστολή πτητικών μέσων από το εξωτερικό, σημειώνει.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, επιχειρούν πέραν των 70 στελεχωμένων πυροσβεστικών οχημάτων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, 7 προωθητές γαιών και 10 βυτιοφόρα. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι επιχειρήσεις 11 εναέριων μέσων πυρόσβεσης, καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων.

H καμένη περιοχή χαρτογραφήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) της Εθνικής Φρουράς με στόχο τον εντοπισμό των ενεργών εστιών φωτιάς και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα