ΑΘΗΝΑ
02:04
|
27.04.2024
Αστικό μύθο θυμίζει πλέον η... πολυπόθητη και πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη αποδεικνύεται ένας εξαντλητικός, οικονομικός μαραθώνιος του οποίου ο τερματισμός μεταφέρεται, συνέχεια, παρακάτω. Και όπως προφητικά είχε πει ο κωμικός Σίλας Σεραφείμ κατά τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, “όπως πάνε τα πράγματα, όταν βγούμε από την ύφεση, θα μπούμε στην… δίεση”.

Από τα στοιχεία των ερευνών που έχουν διενεργηθεί, δεν προκύπτει μόνο το αυτονόητο.

Δηλαδή, ότι εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και του παρατεταμένου lockdown νοικοκυριά και επαγγελματίες υπέστησαν βαρύτατες οικονομικές απώλειες.

Προκύπτει ότι ακόμη και έναν χρόνο πριν από την πανδημία -και παρά τα “μέτρα σωτηρίας” που είχαν ληφθεί/ επιβληθεί επί μια δεκαετία- μέρος του μη φτωχού πληθυσμού, αντιμετώπιζε στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ;

Δυσκολία ανταπόκρισης στην πληρωμή έκτακτων οικονομικών αναγκών, αδυναμία κάλυψης εξόδων για διακοπές μίας εβδομάδας το χρόνο, αδυναμία διατροφής που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι, αδυναμία πληρωμής για ικανοποιητική θέρμανση της κατοικίας, έλλειψη βασικών αγαθών, όπως πλυντήριο ρούχων, έγχρωμη τηλεόραση, τηλέφωνο, αυτοκίνητο, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις και δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών.

Σήμερα ένα στα δύο μη φτωχά νοικοκυριά δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες ύψους περίπου 395 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ. (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών και εφαρμογών επικοινωνίας PRORATA S.A., τέσσερις στους δέκα ερωτώμενους δήλωσαν ότι το εισόδημα του νοικοκυριού τους μειώθηκε είτε πολύ είτε λίγο σε σχέση με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Το 50% των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών στην έρευνα δήλωσε ότι τώρα αγοράζει, σε γενικές γραμμές, λιγότερο συχνά από πριν, προϊόντα και υπηρεσίες.

Η πλειονότητα των ερωτώμενων απάντησε ότι δε σκοπεύει μέσα στους επόμενους 12 μήνες να αγοράσει αυτοκίνητο ή μηχανή, να αγοράσει ιδιωτική ασφάλεια υγείας, να αλλάξει πάροχο φυσικού αερίου/ηλεκτρισμού ή πάροχο τηλεπικοινωνιών.

Βάσει των εισοδημάτων του 2019, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την υλική στέρηση και τις συνθήκες διαβίωσης, η Ελλάδα κατείχε τη 2η θέση μεταξύ 19 ευρωπαϊκών χωρών με υλική στέρηση στο 16,5% του πληθυσμού. Στην 1η θέση βρίσκεται η Βουλγαρία (19,4%) και μετά την Ελλάδα βρίσκονται η Ρουμανία (15,2%), η Κύπρος (8,4%), η Ουγγαρία (8%) και η Γερμανία (7,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά απαντώνται σε: Δανία (2,4%), Ολλανδία (2,1%) και Νορβηγία (2,1%).

Κι ενώ τα νοικοκυριά βρίσκονται εγκλωβισμένα στην πρέσα της υλικής στέρησης, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάρτιση και ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την παροχή επιπλέον εργασίας χωρίς αμοιβή, τη μείωση του κόστους των υπερωριών και την διευκόλυνση των απολύσεων τόσο σε οικονομικό όσο και σε διαδικαστικό επίπεδο.

Και στο σημείο αυτό, κάνουμε ως κοινωνία άλλο ένα (καθοριστικό) βήμα προς την συλλογική παράνοια: Τα εισοδήματα συμπιέζονται δραματικά και παράλληλα αυξάνονται οι τιμές αγαθών πρώτης ανάγκης!

Το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 1.998 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.924 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.014 ευρώ.

Όσο για τη “δωρεάν υγεία”, δεν είναι τόσο… δωρεάν, ενώ η πρόσβαση σε αυτήν εξαιτίας της οργανωτικής αρρυθμίας κατά την διάρκεια της έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, δεν ήταν εφικτή για χιλιάδες πολίτες.

Το 25,4% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που πραγματικά χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία για πρόβλημα υγείας και δεν υποβλήθηκε σε αυτήν. Τα ποσοστά για τον φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 50,8% και 20,7%, αντίστοιχα.

Επιπλέον, το 37,3% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι υπήρξε περίπτωση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, που δεν υποβλήθηκε σε ιατρική εξέταση ή θεραπεία όταν πραγματικά την χρειάστηκε λόγω της πανδημίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον φτωχό και μη φτωχό πληθυσμό ανέρχονται σε 10,1% και 49,6%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα