ΑΘΗΝΑ
02:00
|
17.06.2024
"Η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την εισβολή του 1974", δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης. "Η Κύπρος δεν είναι μόνη" διαβεβαίωσε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέσσερις νεκροί και 55.000 στρέμματα καμένης γης είναι ο τραγικός απολογισμός της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο από τον Αρακαπά, κατακαίοντας τις ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας και η οποία χαρακτηρίστηκε από των Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη ως “Η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την εισβολή του 1974”.

Πρόκειται για τους τέσσερις Αιγύπτιους οι οποίοι αγνούνταν από το Σάββατο (3/7), οι απανθρακωμένοι σοροί των οποίων εντοπίστηκαν στην Οδού. Επιπλέον, τουλάχιστον 50 κατοικίες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου η πυρκαγιά έκαψε τελικά 55.000 στρέμματα γης, μεταξύ των οποίων σπίτια, αυτοκίνητα και άλλες περιουσίες. Είναι η χειρότερη πυρκαγιά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, φυσικά μετά τις πυρκαγιές της τουρκικής εισβολής του 1974.

Η κυπριακή κυβέρνηση την Τετάρτη θα προβεί στις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης προς τους πυρόπληκτους ενώ ταυτόχρονα η Λευκωσία δέχθηκε βοήθεια από την πρώτη ώρα από την Ελλάδα αλλά και από άλλες γειτονικές χώρες όπως οι Ιταλία, Σερβία και Ισραήλ.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής (4/7), ανακοινώθηκε από τις κυπριακές αρχές ότι η κατάσταση στα μέτωπα είναι διαχειρίσιμη, ενώ οι πυρόπληκτες περιοχές κηρύχθηκαν ασφαλείς.

Η προσπάθεια συνεχίζεται καθώς δεν επιτρέπεται ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός μέχρι την οριστική κατάσβεση όλων των εστιών πυρκαγιάς ανέφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Νιόβη Παρισσινού.

Συνελήφθη καθώς θεωρείται ύποπτος ένας 67χρονος που μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο Λεμεσού και διατάχθηκε να τεθεί υπό οκταήμερη κράτηση.

Η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από μια μικρή εστία, όπου ο ύποπτος 67χρονος έκαιγε χόρτα για να καθαρίσει το χωράφι του. Από εκεί η φωτιά άρχισε να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανίχνευσης Εγκλημάτων Λεμεσού, μιλώντας στο “ΣΙΓΜΑ”, ανέφερε ότι “σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία που έχει εξασφαλιστεί, φαίνεται ότι η φωτιά έχει ξεκινήσει από το συγκεκριμένο σημείο και κατά τον ίδιο χρόνο, το μόνο πρόσωπο που βρισκόταν εδώ ήταν ο 67χρονος, ο οποίος εθεάθη να αναχωρεί απο το σημείο”.

Φον ντερ Λάιεν: Η Κύπρος δεν είναι μόνη

Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο των τεσσάρων ανθρώπων στις πυρκαγιές στην Κύπρο εξέφρασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαβεβαιώνοντας σε μήνυμά της στο Twitter ότι “η Κύπρος δεν είναι μόνη”.

“Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τους τέσσερις νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις πρωτοφανείς φωτιές στην Κύπρο. Η ΕΕ ήταν από την πρώτη στιγμή και θα είναι αλληλέγγυα στην Κύπρο, σ’ αυτήν την κοινωνική, οικονομική και οικολογική καταστροφή. Η Κύπρος δεν είναι μόνη”, έγραψε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, την ετοιμότητα της Ε.Ε. να βοηθήσει την Κύπρο, εξέφρασε το Σάββατο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ σε δική του ανάρτηση. 

“Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα των πυρκαγιών στην Κύπρο. Στα αγαπημένα τους πρόσωπα στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια” έγραψε ο Σαρλ Μισέλ, διαβεβαιώνοντας ότι “η Ε.Ε. είναι έτοιμη να παράσχει στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στον λαό της Κύπρου κάθε είδους βοήθεια”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολύνεκρο τροχαίο στην Ξάνθη – Τέσσερις νεκροί και επτά τραυματίες

Τζάκομο Ματεότι: 100 χρόνια από το έγκλημα των μπράβων του Μουσολίνι

Δεκατέσσερις Ιορδανοί πέθαναν κατά τη διάρκεια του χατζ στη Σαουδική Αραβία

Η σιωπή για την Πύλο προετοιμάζει την επόμενη: 1 χρόνος από το κρατικό έγκλημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα